Sindrom policističnih jajnika je česti endokrini poremećaj koji pogađa čak do 10% žena u reproduktivnom periodu. Karakterišu ga hiperandrogenizam (povišeni nivo muških polnih hormona), izostanak ovulacije, amenoreja (izostanak menstruacije) i prisustvo sitnih cista na jajnicima. PCOS i neplodnost često idu zajedno jer čak 80% žena sa PCOS pati od anovulatornog steriliteta – nemogućnosti začeća usled izostanka ovulacije.

Ovulacija je normalan proces koji se dešava sredinom menstrualnog ciklusa, a karakteriše ga oslobađanje sazrele jajne ćelije i početak plodnih dana žene. Tokom reproduktivnog perioda, od prve menstruacije do menopauze, svakog meseca u jednom od jajnika sazreva jajna ćelija. Ovaj period, koji se dešava između 10. i 17 dana menstrualnog ciklusa, karakteriše povišeno lučenje estrogena koji priprema matericu za trudnoću, i luteinizirajućeg homona koji pomaže oslobađanje sazrelog folikula. Dosta žena oseća bol u jajniku prilikom ovulacije, jer pod uticajem luteinizirajućeg hormona, osim sazrevanja jajne ćelije, dolazi i do kontrakcije mišića kako bi se efikasnije istisnulo jajašce iz folikula. Iako bol može biti neprijatan, on je dobar znak da se ovulacija normalno odvija.

PCOS I NEPLODNOST, UZROK I POSLEDICE

U jajnicima se, u normalnim uslovima, pod dirigentskom palicom hipofize i hipotalamusa, luče estrogen i progesteron, dva najvažnija ženska polna hormona. Kod sindroma policističnih jajnika – PCOS, na jajnicima nastaje mnoštvo sitnih cista koje remete njihov rad i normalno lučenje hormona, pa dolazi do hormonskog disbalansa. Pad estrogena i FSH (folikulostimulirajućeg hormona) prati abnormalni rast muških polnih hormona – hiperandrogenizam. Sve to utiče na smanjenje kvaliteta jajnih ćelija, a i ako dođe do ovulacije i oplodnje, povećava šanse da dođe do spontanog pobačaja. Zbog toga su PCOS i neplodnost česta kombinacija, a mnoge žene se suočavaju s tom činjenicom tek kada požele da se ostvare kao majke.

Osim anovulatornih ciklusa, hiperandrogenizam ima i svoje spoljne manifestacije: akne, hirzutizam i hormonsku gojaznost. Povišeni nivo muških hormona utiče na povećano lučenje sebuma što dovodi do pojave akni, kao i pojačane maljavosti po licu i telu, dok se kosa proređuje i istanjuje. Tako PCOS polako ubija sve odlike ženstvenosti i tiho i postojano narušava kvalitet života. Ali ovaj kompleksni poremećaj ima još dodatnih manifestacija koje mogu biti mnogo složenije i opasnije.

Do 60% žena sa PCOS pati i od gojaznosti upravo zato što ovaj poremećaj direktno utiče na metabolizam. Ovaj endokrini poremećaj utiče na brojne organe, osim jajnika i na nadbubrežne žlezde, hipofizu, ćelije masti i pankreas. PCOS izaziva upravo najopasniji oblik gojaznosti, onaj androgenog tipa kog karakteriše nakupljanje visceralnih masti oko vitalnih organa. Ovakva gojaznost dodatno pogoršava stanje policističnih jajnika, jer još više pojačava upalu.

Osim povišenog indeksa telesne mase, PCOS izaziva i metabolički poremećaj, insulinsku rezistenciju i narušava mentalno zdravlje. Abdominalna gojaznost i insulinska rezistencija dodatno stimulišu lučenje androgenih hormona, dok opet testosteron povećava abdominalnu gojaznost, i tako nastaje začarano kolo. Ako žena ne uspe da se iz njega izvuče, pod rizikom je da se tom nizu poremećaja pridruže dijabetes i kardiovaskularna oboljenja. PCOS i neplodnost su, dakle, samo jedan mali fragment ovog komplikovanog poremećaja.

policistični jajnici

POSTOJI LI LEK ZA PCOS?

PCOS je stanje za koje ne postoji zvanični lek, baš kao što ni ne postoji zvanično objašnjenje nauke zašto nastaje. Međutim, uzroke nastanka ovakvog poremećaja možemo lako naslutiti: visokoprerađena hrana koja obiluje nezdravim mastima i šećerima, hemikalije i zagađivači kojima smo sa svih strana okruženi i sedentan način života najveći su neprijatelji našeg tela i definitivno izazivaju upalne procese i remete fini hormonalni balans koji mu je neophodan za normalno funkcionisanje. Sve ono što smo u današnjoj modernoj civilizaciji rado prigrabili jer nam „štedi vreme“ zapravo nam krade zdravlje. Zato je danas sve prisutniji masovni pokret povratka prirodi i što prirodnijem načinu života, jer svi intuitivno osećamo da smo se od nje previše udaljili i da nas to preskupo košta.

I zaista, ono što nam mnogo može pomoći u borbi sa PCOS je lekovito bilje. Određene biljke imaju snažno protivupalno dejstvo, što je upravo neophodno jajnicima koji su pod konstantnim atakom cista, one podstiču mikrocirkulaciju, podstiču normalno lučenje hormona (snižavaju hormone koji su previsoki i podižu one koji su preniski), jačaju ligamente materice, prečišćuju krv, deluju kao snažan antioksidans i jačaju imunitet, sprečavajući tako čak i razvoj tumora, ublažavaju grčeve, pomažu izbacivanje viška vode iz organizma ali i mikroba, imaju adstringentno dejstvo (skupljaju krvne sudove i sprečavaju odlive) i emenagogno (izazivaju menstruaciju)… Ako postoji idealna holistička medicina, ona se nalazi u lekovitom bilju. Sve najbolje biljke za žene sažete su u Femisanu A. Ovaj potpuno prirodni preparat sadrži samo ekstrakte lekovitih biljaka i pomaže ne samo kod PCOS već i menstrualih tegoba, PMS-a, hormonskog disbalansa, mioma, fibrocističnih dojki, upala urogenitalnog trakta, endometrioze, hormonskih akni, i neplodnosti.

Još jedan saveznik koji efikasno suzbija PCOS i neplodnost je Femisan Inositol, koji sadrži dve vrste inozitola (mio-inozitol i d-hiro-inozitol) i metilfolat. Inozitol, poznat i kao vitamin B8, je ugljeni hidrat koji je prirodno prisutan u organizmu čoveka, a moderna nauka je prepoznala veliki potencijal u njemu zahvaljujući njegovoj ulozi sekundarnog posrednika u prenosu signala ćelija, između ostalog i kod hormona. Inozitol utiče na osetljivost receptora i doprinosi ćelijskoj komunikaciji, između ostalog u u jajnicima, što za rezultat ima uspostavljanje normalnog lučenja hormona i smanjenje nivoa testosterona. Osim na jajnike, inozitol utiče i na endokrine žlezde i metabolizam masti i šećera, i brojne studije su pokazale da je njegovo dejstvo na lučenje insulina takvo da može zameniti terapiju metforminom kod dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije, a pritom povoljno deluje i na snižavanje nivoa triglicerida.

Ali ono što je najinteresantnije kad su u pitanju PCOS i neplodnost je da su istraživanja utvrdila da ako se uzima kao dodatak ishrani, inozitol može čak za 70% povećati šanse da dođe do ovulacije. To je važno prilikom planiranja prirodne trudnoće, ali i vantelesne oplodnje. Zato je Femisan Inositol odlična dodatna terapija u procesu VTO.

Najefikasniji način da se borimo protiv PCOS je kombinacijom ova dva preparata. Lekovite biljke iz Femisana A, plus mio-inozitol i d-hiro-inozitol iz Femisan Inositola će ubrzati mikrocirkulaciju u jajnicima, pospešiti ovulaciju, uravnotežiti hormone, doprineti normalnom ciklusu i redovnoj menstruaciji, a usput „počistiti“ i sve neželjene spoljne manifestacije ovog poremećaja.

Femisan A i Femisan Inositol