ŠI PUTER

(Butyrospermum parkii)

Zove se ši ili karite puter, latinski naziv mu je Butyrospermum parkii, a dobija se preradom oraha drveta Vitellaria paradoxa koje raste u Supsaharskoj Africi, od Malija do Sudana i Ugande. Engleski naziv „ši“ (shea butter) koji se ponekada izgovara i kao „šej“, potiče iz jezika bambara iz Malija – šisu (shísu), dok su Francuzi usvojili senegalsku reč za ovo drvo, ghariti, karité. U sirovom obliku ovaj puter je boje slonovače, ali ga često boje u žuto korom drveta borututu koje je i samo lekovito.
Danas 21 afrička država u kojoj raste ovo drvo proizvodi ši puter koji je za njih od ogromnog ekonomskog ali i društvenog značaja, a neki arheološki nalazi su potvrdili da se pripremao još u 14. veku, verovatno i dosta ranije. Interesantno je da su najrodnija stabla vitelarije ona najstarija, stogodišnja. U pojasu ispod saharske pustinje vremenske prilike mogu biti ćudljive, od sunca koje prži, preko snažnih vetrova do velike vlage. Sve to negativno utiče na kožu, pa ne čudi što su plemena koja su tu živela spas tražila u prirodi. Generacijama su Afrikanke brale i gnječile plod vitelarije i njenim puterom sebe i svoje bližnje štitile i lečile.

TRADICIONALNA UPOTREBA

Drvo vitelarija može se iskoristiti u potpunosti: od lišća koje sadrži saponin pravi se sredstvo za pranje, od debla lepak a od ljusaka ploda prečišćivač za vodu ili građevinski materijal. Na severu Gane isti listovi koriste se za ublažavanje bola u stomaku, dok se od biljne mešavine pravi kupka protiv groznice i glavobolje. Čaj od lišća pomaže kod infekcija očiju. Listovi se koriste i kao neka vrsta konzervansa za razne smeše začina. Orašasti ovalni plod veličine do 5cm se ljušti i njegov sadržaj jede sirov ili se koristi za kuvanje. Plod sadrži četiri puta više vitamina C od narandže, a jestiv je čak i cvet. U Nigeriji se koren ovog drveta žvaće kako bi se očistili zubi, dok se u kombinaciji sa korom dobija narodni lek protiv žutice, dijareje i grčeva u stomaku. Prah od kuvane kore lek je za otvorene rane kod konja, a čaj od kore u kombinaciji s drugim biljkama lek je za stoku protiv parazita. U Gani čaj od kore pije se kao lek protiv dijabetesa, dok u Obali Slonovače olakšava porođaj… Bez vitelarije i ši putera teško je zamisliti Afriku.

NAUČNA POTPORA

Danas znamo da su mnogi Afrikanci zaista kožu zaštitili i zalečili zahvaljujući izuzetnom sastavu ši putera. On sadrži nezasićene masne kiseline: palmitinsku, stearinsku, oleinsku, linoleinsku i arahidsku, 17 amino kiselina, bogat je vitaminima i mineralima.

Ši puter hrani kožu, stvara zaceljujuću barijeru na koži i štiti od upala sinergetskim dejstvom svojih elemenata, a pored antiinflamatornog, poseduje i antioksidantna svojstva, štiti kožu od slobodnih radikala i tako sprečava razvoj kancerogenih ćelija i pospešuje zarastanje rana. Ovaj puter vlaži, podstiče sintezu kolagena i štiti kožu od starenja. Njegovo protivupalno dejstvo posebno je korisno kod inflamatornih poremećaja kože kao što su psorijaza i ekcem, što je i studijski dokazano: ši puter nakon samo nedelju dana svakodnevnog nanošenja na zahvaćene delove tela smiruje ekcem i doprinosi da koža postane glatka. Druga studija navodi da su triperten cinamati i acetati ti koji smiruju upale i otoke kože, što je, pored ekcema, od velike pomoći kod upalnih dermatoza kao što je psorijaza i kod atopijskog dermatitisa. Ista studija navodi niz upotreba ši putera: za oporavak kose, ublažavanje bola od artritisa, otoka, saniranje i dezinfekciju rana, ali poseban naglasak stavlja se na njegovu moć podmlađivanja kože. Ši puter regeneriše kožu, zateže je, vlaži, čisti, ublažava i prevenira bore, otklanja ožiljke i eliminiše znake fotostarenja, pa je čest sastojak anti age preparata. Pogodan je kako za suvu tako i problematičnu kožu jer će efikasno izbalansirati lučenje sebuma kod masne kože sklone aknama. Jedno istraživanje dokazalo je da u slučajevima dermatitisa na rukama, opekotina od sunca i ožiljaka ima moć regeneracije kože do čak 70%.

ŠI PUTER I ZAŠTITA OD SUNCA

Danas znamo i da je ovaj puter zaista štitio kožu lokalnog stanovništva Supsaharskog pojasa od sunca: on deluje kao zaštitni faktor dok je koža izložena UV zracima, a potom je regeneriše i deluje kao emolijens. Procenjeno je da je zaštita od sunca koju pruža ravna zaštitnom faktoru 6-10, a u kremama sa zaštitnim faktorom povećava fotostabilnost. Danas, kada je sve više osoba netolerantno na sintetičke losione, ši puter ponovo stupa na scenu kao prirodna zaštita od sunca. Svojom konsistencijom on je idealan za nanošenje na kožu: na sobnoj temperaturi je čvrst, a topi se kada dođe u dodir s kožom. Iako ostavlja tanak zaštitni sloj na površini, veoma se brzo apsorbuje i prodire duboko u kožu, vezujući vodu i tako sprečavajući isušivanje. Nakon izlaganja suncu ši puter će ublažiti crvenilo, sprečiti iritacije, upale i ljuštenje kože, nahraniti suvu kožu, a na isti način će zaštiti i kosu od oštećenja i krzanja i pritom pomoći i kod seboreje.

Danas je vrednost ši putera prepoznata i cenjena, pa je zato deo brojnih preparata za negu lica, tela, negu kose, ili lečenje kožnih poremećaja. Može se nanositi direktno na kožu ili kombinovati sa drugim prirodnim sastojcima, zavisno od namene. Njegova negujuća svojstva dolaze do izražaja u Antirid Antiage kremi za predeo oko očiju. A kada se ši puter iskombinuje sa kakao puterom, pčelinjim voskom, ekstraktima hamamelisa, hajdučke trave i bokvice kao i uljima čileanske ruže, nevena, koštica grožđa, avokada, jojobe, noćurka i pšeničnih klica, i uz eterična ulja lavande, bergamota, ruzmarina i mandarine, dobija se idealan melem, kako za svakodnevnu negu kože, tako i za tretiranje one pogođene psorijazom, ekcemom, sklone upalama i ljuspanju, iritacijama nakon sunčanja, hladnoće ili vetra. Devi melem za regeneraciju sažima najbolja svojstva najkvalitetnijeg, hladno presovanog, nerafinisanog ši putera i ostalih negujućih sastojaka koja doprinose ublažavanju bora, ožiljaka, otklanjanju pega i staračkih fleka, neguju i leče sada širom naše planete, baš kao i vekovima unazad u sred afričkog kontinenta.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za regeneraciju
Antirides krem
Ši puter i plod

Druge naše biljke: