Kako se bliži kraj godine, tako počinje uobičajeno prednovogodišnje ludilo. Gužve na ulicama, zastoji u saobraćaju, potrošačka pomama u prodavnicama… I tako do 1. januara kada iznenada sve zamre i više nema žive duše napolju. Nova godina je datum koji kao ni jedan drugi ima uticaja na ljudsku psihu, i na njega gledamo s nadom da će sve promeniti, da će stvari krenuti na bolje i da ćemo nekim čudom uspeti da zbacimo sav teret koji nam se tokom čitave godine gomilao na plećima. To je vreme kada se rađaju novogodišnje odluke.

Koje su najčešće novogodišnje odluke?

Dok svodimo račune i pretresamo svoje uspehe i neuspehe iz protekle godine, u glavi počinju da nam se rađaju odluke. Statistike kažu da se novogodišnje odluke obično odnose na nezdrave navike kojih želimo da se odreknemo, kao što su cigarete, alkohol ili loša ishrana. Čak više od 50% odluka su u vezi sa zdravljem – redovnim vežbanjem, gubitkom viška kilograma, zdravom ishranom i navikama. Oko 30% odluka odnose se na posao i novac, štednju, otplatu duga i ličnu organizaciju. Samo 5% odluka su društvene prirode, i uglavnom izražavaju želju da se više vremena provodi s porodicom, dok se tek 3% odluka odnosi na želju da više uživamo u životu.

novogodišnje odluke

I upravo u tome leži odgovor zašto su novogodišnje odluke skoro neodržive. Nezdrave navike je teško promeniti upravo zato što smo ih usvajali godinama i dopustili im da se čvrsto ukorene, a psihološka istraživanja su pokazala da je baš uživanje ključni element za istrajnost. Osnovna psihološka greška koju pravimo je da verujemo da ćemo se držati plana i doći do cilja samo zato što je očigledno važno da tu neku konkretnu aktivnost ispunimo. Mnogo je bitnije razmisliti zašto nismo u stanju da se svakodnevno brinemo o sebi i redovno sagledavamo i ispravljamo svoje loše navike, odnosno – zašto su nam uopšte potrebne novogodišnje odluke?

Kako treba osmisliti novogodišnje odluke?

Istina je da većini nas posao oduzima veći deo dana. Ono malo što ostane za slobodne aktivnosti je dragoceno, pa je normalno je da težimo da to vreme ispunimo prijatnim događajima. Kada razmišljamo o šablonima ponašanja koji su najbitniji za naše zdravlje – redovnom vežbanju, suzdržavanju od cigareta i alkohola, zdravoj ishani, obično ih vidimo kao nešto nametnuto i neprijatno. Prijatne aktivnosti daju instant rezultate, odmah se osećamo lepo i udobno, dok sve ove pobrojane aktivnosti iziskuju predanost i dugotrajan rad kako bismo videli pozitivan efekat. Jedan od načina da ih učinimo prijatnim je da ih ne vidimo kao moranje. ’Moram’ treba što više izbaciti iz rečnika, i nalaziti sitna uživanja u krupnim delima.

Kada počnemo s režimom zdrave ishrane, nećemo odmah postati vitki, ali možemo stalno uživati u spoznaji da radimo nešto dobro za sebe. Kada ostavimo duvan, imaćemo krize ali možemo uživati u spoznaji da na taj način čuvamo ne samo svoje zdravlje već i zdravlje svojih ukućana i okoline. Kada vežbamo nećemo odmah videti zategnute trbušnjake, ali ćemo osetiti zadovoljstvo zahvaljujući dobrim hormonima koji počnu da se luče, i spoznaji da je to početak brige o sebi, svojoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti.

Nije dovoljno samo želeti, treba i umeti. Psihologija je definisala pojavu ’sindroma lažne nade’, koji opisuje nečija nerealna očekivanja u vezi sa promenama sopstvenog ponašanja i brzinom, obimom, načinom i posledicama tih promena. Ne samo da je nerealne odluke nemoguće ispuniti, već će nam vrlo brzo podriti samopouzdanje i ubiti volju da išta dalje menjamo. Ako poželimo izgled holivudske zvezde, samo ćemo osuditi sebe na nezadovoljstvo svojim telom. Zato je formulacija same želje, odnosno težnje, od krucijalne važnosti. Naše želje moraju biti razumne, i što više se odnositi na duhovni rast, koji će se ubrzo potom oslikati i na našem licu i telu.

novogodišnje želje

Kako je najbolje formulisati želje?

  • Umesto ’Želim savršeno telo’ treba poželeti zdravlje, fizičku izdržljivost i spretnost. I kada u tome istrajemo i pritom uživamo u procesu, iznenadićemo se kada nakon nekog vremena pogledamo u ogledalo.
  • Umesto ’Želim da dobijem mnogo novca’ treba poželeti sposobnosti i ideje da se novac zaradi. Na taj način ćemo uz zaradu dobiti i samopoštovanje, i uživati u vrednosti stečenog.
  • Umesto ’Želim da mi se ništa loše ne desi’ treba poželeti da znamo da prepoznamo stvari na koje ne možemo da utičemo i da na naizgled loše događaje gledamo kao na priliku da učimo i rastemo, i pritom uživamo u novostečenoj samosvesti.
  • Umesto ’Želim da me vole’ treba poželeti da pre svega sami zračimo ljubavlju i dajemo, da uživamo u pružanju pažnje i poštovanja drugima, a onda će se proces primanja sam od sebe dogoditi.
  • Umesto ’Želim sreću’, treba poželeti i raditi na tome da volimo život, uživamo u svakom udahu, i da sve što nam se dešava prihvatimo s verom da postoji viša sila koja bolje ’zna’ šta je za nas dobro. Tada sama činjenica što smo živi znači sreću.
  • Umesto ’Želim da nemam neprijatnosti’, treba poželeti da prihvatimo činjenicu da sve prijatne stvari nisu obavezno i dobre po nas, i da nam često mogu doneti više štete nego koristi. Bolje je poželeti da naučimo da uživamo u pravim stvarima, i da život ne tumačimo crno-belo.
  • Umesto ’Želim da me svi poštuju’, treba poželeti da prvo cenimo sami sebe, gradimo lični integritet i naučimo da postavimo zdrave granice u odnosima sa drugima. Kada uživamo u sebi, na kraju nam nije ni bitno ko nas poštuje. Ali baš tada počinju da nas poštuju pravi ljudi.
  • Umesto ’Želim sve odmah i sad’, treba poželeti strpljenje, koje će nam doneti bolje i veće rezultate na duge staze. I tada ćemo u plodovima svog truda još više uživati.

I to sve treba da budu svakodnevne težnje, nevezane za jedan konkretan datum. Kada nešto rešimo, najbolji trenutak da počnemo da delamo je odmah, a ne da čekamo 1. januar. Postoji mnogo načina da istrajemo u svojim odlukama: dobre knjige, prijatelji, kvalitetna muzika, sve nam to može biti inspiracija.

novogodišnje odluke

Ali najveća inspiracija dolazi iz prirode koja počiva na skladu. Vrabac nikada neće poželeti da bude orao, a drvo pušta korenje tu gde je, milimetar po milimetar. Stoletna čvornovata maslina ne brine zbog nabora na svojoj kori, već jednostavno postoji.

Ako nam je želja da zadržimo ili poboljšamo zdravlje, tu su prirodni proizvodi Herba Sveta: ako nam je cilj da unapredimo reproduktivno zdravlje ili radimo na potomstvu, tu su Femisan A i Alfa Aktiv. Ako želimo dobro svojim bubrezima, tu je Nefrovit. Ako bismo da odbacimo duvan i svojoj deci obezbedimo čist vazduh, tu je Disan. Da koža zablista, pobrinuće se Devi kozmetika. Za srećno srce, tu je Leocardin. Za jake zglobove i zategnutu kožu Glutation Hijaluron. Za vitku liniju – Equigal… Kada je zdravlje u pitanju, odluke o njemu treba donositi i sprovoditi odmah.

U Novoj godini želimo vam da maksimalno uživate u svom zdravlju!

 

Preparati Herba Sveta