TESTERASTA PALMA

(Serenoa repens)

Kada kažemo palma, verovatno odmah zamislimo sebe na nekoj tropskoj plaži s kokosovim orahom pored ležaljke u prošaranom hladu krošnje ovog egzotičnog drveta. Palma je jedna od najdekorativnijih biljaka, ali njena upotrebna vrednost ipak nadmašuje estetsku: poznato je da se koriste još od stare Mesopotamije, a ostavile su traga u Starom i Novom Zavetu i Kuranu. Hrišćanima je palma simbol Hristovog ulaska u Jerusalim, u Islamu je simbol mira, stari Egipćani su je povezivali s besmrtnošću a Rimljani s trijumfom. Danas palma krasi zastavu Haitija, ali i grada Majamija na Floridi. I dan-danas se od palminog drveta pravi sve, od kuća do odeće, a njeni plodovi, kokos i urme imaju izuzetne nutritivne kvalitete. Ali porodica palmi je mnogo šira od nama najpoznatijih, kokosove i urmine, šta više, sadrži preko 2500 vrsta. Tu je i jedna koja zaslužuje posebnu pažnju, a potiče upravo sa Floride – testerasta palma, Serenoa repens.

U ČEMU JE TAJNA TESTERASTE PALME?

Poznavali su je od davnina pripadnici plemena Seminole koji su ovu oblast nastanjivali hiljadama godina pre pojave belog čoveka, i koristili su je kao hranu i lek. Vračevi su uvek sa sobom nosili torbicu s komadićima testeraste palme kako bi, kad god zatreba, mogli da je upotrebe kao antiseptik ili tonik, i njom su lečili čitav spektar boljki, od impotencije, preko upala i respiratornih tegoba.

Prvi doseljenici iz Evrope vrlo brzo su shvatili vrednost ove biljke, pa je od 1870. godine postala i deo zapadnjačke medicine, a lekari su je rado koristili kod problema sa prostatom i urinarnim traktom. Godine 1906. bobice testeraste palme zvanično ulaze u Farmakopeju Sjedinjenih Američkih Država, a nakon II svetskog rata interesovanje za nju opada… Srećom, u poslednje vreme ova izuzetna biljka doživljava svoju renesansu, kako u Americi, tako i u Evropi, a u SAD je suplement broj 1 kod muške populacije od 50. do 76. godine života, ne bez razloga. Moderna istraživanja su dokazala da je izuzetno efikasna kod benigne hiperplazije prostate.

TESTERASTA PALMA ZA PROSTATU

Testerasta palma obiluje slobodnim masnim kiselinama i beta-sitosterolom koji su neophodni za pravilno funkcionisanje prostate. Ova biljka ima dvostruko dejstvo: osim što smanjuje proizvodnju dihidrotestosterona, ima i antiestrogensko dejstvo pa redukujući broj i osetljivost receptora za estrogen utiče na inhibiciju rasta prostate. Benigna hiperplazija prostate je uvećanje ove žlezde koja, kako otiče, blokira mokraćni kanal, što za posledicu ima zastoj mokraće i otežano, bolno i učestalo mokrenje. Ako se ne leči, hiperplazija prostate može dovesti do ozbiljnih poremećaja rada bubrega. Nažalost, ovaj poremećaj je veoma čest i pogađa 50-60% muške populacije, a prvi simptomi mogu se javiti već nakon 40. godine života.

Nedavna istraživanja poredila su efekte dve vrste terapije: testeraste palme s jedne strane, i najčešće prepisivanog leka za prostatu s druge. Rezultati su pokazali da je testerasta palma efikasna kod čak 90% pacijenata nakon 6 nedelja upotrebe, dok je lek imao tek 50% uspešnosti, a inače mora da se koristi minimum 6 meseci da bi postigao puni efekat. Pritom, lek ima neželjena dejstva, poput impotencije i uvećanja grudi, dok testerasta palma nema nikakvih nuspojava. Zato je danas testerasta palma deo zvaničnih metoda za lečenje benigne hiperplazije prostate u Evropi, a Nemačka komisija E je osim za probleme s prostatom preporučuje i kod iritabilne bešike.

Pored blagotvornog dejstva na urinarni trakt, testerasta palma je popularna među muškarcima kao lek protiv ćelavosti, dok je bodibilderi cene jer ima pozitivan efekat na mišićnu masu. Tradicionalno se koristila od davnina i kao lek za impotenciju.

Testerasta palma se, iz svih ovih razloga, našla u modernom a potpuno prirodnom preparatu čiji je glavni zadatak da zaštiti zdravlje muškaraca, a posebno zdravlje prostate. Alfa Aktiv HS Pro, pored ove dragocene biljke, između ostalog sadrži i ekstrakt nara, kvercetin, 3-β-sitosterol iz korena koprive, trans resveratol iz japanskog dvornika, pa osim urinarnog trakta štiti i kardiovaskularni sistem, jača imunitet, podiže nivo energije i mentalne budnosti i čuva seksualno zdravlje.

Pa kada sledeći put leškarite ispod neke palme koja njiše grane, setite se da vam ona daje mnogo više od hlada. A kad znamo šta nam priroda sve pruža, znaćemo da je mnogo više cenimo i čuvamo. Baš kao i sopstveno zdravlje.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

testerasta palma, široko razgranato zvezdasto lišće