Naše telo je stvoreno za pokret, a važnost fizičke aktivnosti danas, u doba komfora i digitalnih tehnologija posebno dolazi do izražaja. Redovno kretanje i sport pomažu nam da održimo normalnu telesnu masu, poboljšamo imunitet, pospešimo rad mozga i poboljšamo koncentraciju pamćenje, regulišemo krvni pritisak i smanjimo rizik od moždanog i srčanog udara, pospešimo rad limfotoka i eliminaciju toksina iz organizma, unapredimo metabolizam i sprečimo metabolički sindrom i dijabetes tipa 2, sprečimo depresiju i anksioznost, ojačamo kosti i sprečimo osteoporozu, lakše zaspimo i dobro spavamo, pa čak i da sprečimo maligna oboljenja. Fizičkom aktivnošću treba da se bavimo, u skladu sa svojim godinama i mogućnostima, pa makar to bila i obična šetnja. Ali ipak, postoji i mračna strana sporta, kada precenimo sopstvene mogućnosti, ili jednostavno kada nam u trenutku sreća okrene leđa: sportske povrede.

Iako sportske povrede najčešće pogađaju profesionalne sportiste, mogu zadesiti i svakoga od nas. Možda nam boks može delovati kao najagresivniji sport, ali statistike kažu da daleko više povredama podležu košakraši, čak mnogo više od fudbalera ili hokejaša. Povrede se dele na akutne, one koje se dese iznenada, i hronične, one koje se postupno razvijaju i pojačavaju.

NAJČEŠĆE POVREDE

U najčešće sportske povrede spadaju istegnuća ligamenata i nategnuća mišića. Obično su pogođeni ligamenti oko zglobova, kao što su članak, koleno, lakat ili ručni zglob, a dešavaju se prilikom pada ili uvrnuća. Tada može doći i do pucanja ligamenta, što izaziva veoma jak bol, oticanje i podlive. Nategnuće mišića ili njegovo pucanje nastaje ili preteranim istezanjem mišića ili usled ponovljenih pokreta, prilikom trčanja, skakanja ili podizanja, kao i naglih promena smera. Možda najpoznatija sportska povreda koja je izazvana napregnućem usled ponovljenih pokreta je teniski lakat. Bol se oseća s obe strane lakta, a izaziva ga upala tetiva.

Česta je i povreda ramena, takozvane rotatorne manžetne – snopa tetiva i mišića koji omogućavaju podizanje i rotiranje ruke. Ona može biti akutna, izazvana naglim podizanjem tereta iznad glave, što može biti slučaj u teretani, ili hronična, izazvana istim pokretima, što je slučaj kod tenisera. Do nje može doći i prilikom nepravilnog izvođenja pokreta, kao što je na primer, slučaj kod plivanja kraulom. Hronične povrede treba ozbiljno shvatiti jer mogu uništiti tkivo tetive. Kako rameni pojas drži više mišića i ligamenata, važno je raditi vežbe koje razvijaju snagu svih, a ne samo prednjih mišića.

Pored ramena, usled ponovljenih pokreta strada i koleno, što je slučaj kod takozvanog trkačkog kolena ili hondromalacije. I ovaj zglob podržava složeni sistem ligamenata i tetiva, kao i meniskus, hrskavičasta struktura u samom zglobu, i kvadriceps, mišić prednje lože. Do povrede, između ostalog, dolazi kada je koleno pod velikim stresom, zbog trenja čašice, upale sinovijalne tečnosti, ili disbalansa u razvoju kvadricepsa. Pored trkačkog kolena, postoji i takozvano skakačko koleno ili patelarni tendinitis, upala tkiva koje povezuje čašicu i butne mišiće s cevanicom. Dešava se najčešće kod učestalih skokova, kao u košarci ili odbojci. Bol u kolenu treba ozbiljno shvatiti, ne samo prilikom pokreta već i nakon dugotrajnog sedenja, pa obavezno treba pauzirati s vežbanjem, primenjivati hladne obloge, a kad bol prođe raditi na jačanju kvadricepsa.

povreda kolena

Kod trkača česta je i bol u cevanici, naročito ako se forsira snažno dočekivanje na petu na tvrdoj podlozi. Mišići i tetive oko cevanice postaju upaljeni i bolni, i najčešće prolaze nakon odmora. Bol u cevanici možemo eliminisati pravilnim trčanjem, nošenjem dobrih patika, redovnim zagrevanjem i istezanjem, izbegavanjem tvrdih podloga i preterano intenzivnih treninga. Tvrde podloge su i najčešći uzrok povrede ahilove tetive, kao i preterivanje s treningom.

Naravno, najteže povrede su iščašenja i prelomi. Kada do njih dođe, često ih je teško razlikovati, veoma su bolni i zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

KAKO SPREČITI SPORTSKE POVREDE?

Aktivno bavljenje sportom automatski podrazumeva i dobru hidrataciju, pa je potrebno unositi dovoljno vode ne samo pre i nakon, već i tokom bavljenja fizičkim aktivnostima. Hrana bogata proteinima važna je za dobar rad mišića. Od pomoći je uvek i adekvatna oprema, posebno dobre patike. Ako smo skloni povredama skočnog zgloba, potrebne su nam duboke patike koje dobro drže zglob. Posebno je važno dobro zagrevanje pre početka vežbanja i istezanje na kraju. Ali najvažnija od svega je umerenost. Bitno je uključiti zdrav razum i slušati svoje telo: ako osetimo bol ili nelagodnost, potrebno je prekinuti vežbanje i dopustiti telu da se odmori. Preterana ambicija će uvek ići na našu štetu.

Pored odmora, u slučaju povreda pomažu i hladne obloge koje treba primenjivati tokom petnaestak minuta na svaka tri do četiri sata. Led će smanjiti oticanje pa samim tim umanjiti i bol. Otoci se smanjuju i podizanjem zahvaćenog ekstremiteta, kao i primenom elastičnog zavoja. U slučaju ekstremnog oticanja, podliva ili deformiteta obavezno treba potražiti lekarsku pomoć.

Iz laboratorije Herba Sveta dolaze nam tri preparata koja nam mogu pomoći u preventivi i saniranju povreda. Da bi nas zglobovi dobro služili, važno je da hranimo hrskavicu. Jedan od najboljih načina da to činimo je pomoću tečnog hijalurona i amino kiselina, naročito glutationa. Glutation Hijaluron je napitak upravo na bazi hijaluronske kiseline, kao i glutationa, histidina, cisteina, glicina i prolina koji doprinose regeneraciji tkiva, gradnji kolagena, sprečavanju upalnih procesa i obnavljanju hrskavice. Uz lipozomalni vitamin C i biotin, ovaj napitak ne samo da nam jača zglobove i sprečava njihova degenerativna oboljenja, već doprinosi i zdravoj, mladalačkoj koži i dobrom imunitetu.

A ako do povreda dođe, na scenu stupa lekovita biljka gavez. Kada se nanosi na kožu, ekstrakt gaveza prodire duboko u tkivo, čak i do kostiju, a dokazana je njegova efikasnost u pospešivanju zarastanja preloma. Gavez smanjuje otoke i upale, smiruje bol i smanjuje podlive. Zato je glavni sastojak, i to u koncentraciji od čak 25% u sjajnom Gavez gelu s efektom hlađenja. Ovaj gel se primenjuje kod akutnih bolova u mišićima i zglobovima, kod istegnutih ligamenata, uganuća i iščašenja, podliva i artritisa. Pored gaveza, olakšanju doprinose mentol i kamfor, kao i eterična ulja ruzmarina, mente i lavande.

Kod hroničnih bolova pomaže Gavez krem s efektom zagrevanja. Uz gavez, mentol, kamfor i eterična ulja, on sadrži i ekstrakt ljute paprike koji ima dokazani efekat u terapiji bola. Gavez krem je zato idealno rešenje kod reumatskog bola, mišićnog spazma i slabe cirkulacije.

Rešenja za sportske povrede iz Herba Sveta