Iako od poremećaja rada štitnjače mogu patiti i muškarci, kod žena je on čak 10 puta češći, a statistike kažu da će svaka osma žena tokom života imati problema sa radom ove veoma važne žlezde. Tiroidne poremećaje najčešće izazivaju autoimune reakcije, a čvrsto su povezani i sa hormonskim promenama do kojih kod žena dolazi svakog meseca tokom menstrualnog ciklusa. Žene su danas mnogo izloženije negativnom uticaju hemikalija preko kozmetičkih preparata – krema, losiona, farbi za kosu, šminke, kućne hemije, a tu su i toksična plastika, hrana prepuna pesticida, hormona i antibiotika i zagađenje vazduha. Moderan način života povećao je i nivo stresa s kojim se žena svakodnevno bori, pokušavajući da namiri sve obaveze na poslu i u porodici… Sve to negativno utiče na rad našeg endokrinog sistema, a kada se on poremeti, okida i niz drugih poremećaja koje u početku ne uspevamo da povežemo. Poremećaje štitaste žlezde potrebno je zato sagledati u širem kontekstu, jer ona je samo jedan deo složenog sistema našeg organizma. U nastavku teksta videćemo u kakvoj su vezi štitasta žlezda i inozitol, poznat i kao vitamin B8, i kakve sve simptome može izazvati poremećaj hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine.

HIPOTALAMO-HIPOFIZNO-TIROIDNA OSOVINA

Mio inozitol reguliše brojne funkcije organizma, a pre svega hormone hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine (HPT) koja je posebno važna za zdravlje žena. HPT je okosnica neouroendokrinog sistema bez kog nema normalnog funkcionisanja metabolizma, rasta i reprodukcije, kao ni kontrole stresa. Hipotalamus, između ostalog, reguliše cirkadijalni ritam – budnost i san, telesnu temperaturu, apetit, stres, ali i menstrualni ciklus, hipofiza luči hormone koji utiču na brojne telesne funkcije poput krvnog pritiska, rada bubrega, rasta, trudnoće, porođaja, dojenja, dok štitasta žlezda luči tiroidne hormone koji regulišu metabolizam, lučenje kortizola, funkcije tkiva, nervnog, koštanog, kardiovaskularnog sistema, emocije i mentalno zdravlje, kognitivne funkcije – pamćenje i razmišljanje, seksualne funkcije, trudnoću, i brojne druge. Zato, kada se poremeti rad HPT osovine, osećamo brojne simptome koje nismo u stanju da povežemo, čak i kad dobijemo neku od mogućih dijagnoza. Šta više, nažalost, moderna medicina sve simptome često tretira odvojeno, dok se terapija svodi samo na uzimanje prepisanih sintetičkih hormona.

Štitasta žlezda

Danas postoje brojni naučni dokazi da poremećaj rada HPT ose izaziva niz disfunkcija koji se mogu manifestovati preko različitih oboljenja ili simptoma:

 • poremećaj menstrualnog ciklusa i rada jajnika (anovulacija – izostanak ovulacije), neplodnost, nizak libido, policistični jajnici,
 • pojačana maljavost, opadanje kose, akne, krti nokti, suva koža, proređene obrve,
 • poremećaj regulacije insulina i metabolizma masti: insulinska rezistencija, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, povišeni holesterol i trigliceridi, visok krvni pritisak, gojaznost,
 • depresija, anksioznost, napadi panike, rojevi misli, nervoza, promene raspoloženja, otežano razmišljanje i pamćenje, preosetljivost na zvuke i svetlost,
 • hiper ili hipotireoza, autoimuna oboljenja (Hašimoto tireoditis, Gravesova bolest, lupus, reumatoidni artritis),
 • bol i grčevi u zglobovima i mišićima, sindrom karpalnog tunela, tendinitis, stalni pad energije, preosetljivost na stres, nizak nivo vitamina D, povećan rizik od osteoporoze,
 • pojačano znojenje, lupanje srca, nemogućnost normalne termoregulacije (preosetljivost na hladnoću ili stalni osećaj vrućine),
 • poremećaj varenja, česti zatvori ili prolivi, iritabilno crevo, prejaka ili slaba želudačna kiselina, otežano lučenje žuči, masna jetra, slaba apsorpcija nutrijenata zbog propusnosti creva i česte upale, anemija, česti napadi gladi, nedostatak osećaja sitosti, žudnja za slatkišima ili slanim grickalicama,
 • zadržavanje vode, nadutost u licu i zglobovima, pojačana ili slaba diureza,
 • nesanica, nemogućnost (ponovnog) zaspivanja, noćno preznojavanje, osećaj umora nakon buđenja,
 • pad imuniteta, podložnost infekcijama i upalama, vrtoglavice, glavobolje, nizak ili visok krvni pritisak…

Mnogi od ovih simptoma mogu se zadržati čak i dok smo na terapiji sintetičkim hormonima, a pogoršava ih unos namirnica koje izazivaju upale (previše prostih ugljenih hidrata, nezdravih masti, šećera, kod mnogih osoba gluten i laktoza…), stres, nedostatak fizičke aktivnosti ili preterana fizička aktivnost.

Pored pravilne ishrane i načina života uopšte, i neki suplementi mogu nam pomoći da očuvamo ili povratimo balans HPT osovine. Pa da vidimo u kakvoj su vezi štitasta žlezda i inozitol.

ŠTITASTA ŽLEZDA I INOZITOL

Inozitol je važan nutrijent koji reguliše brojne funkcije u organizmu, između ostalog i hormonsku signalizaciju endokrinog sistema. Istraživanja su pokazala da ima protivupalno i antioksidantno dejstvo na štitastu žlezdu, što je posebno važno u slučaju autoimunih oboljenja. Suplementacija mio-inozitolom i selenom dokazano doprinosi uspostavljanju normalnog nivoa TSH (tireostimulišućeg hormona) kod osoba sa hipotireozom, snižavanju nivoa antitela, a istovremeno povoljno deluje na regulaciju FSH (folikulostimulišućeg hormona), insulina i serotonina. Takođe, ovaj nutrijent dokazano pomaže i u smanjenju benignih čvorića na štitastoj žlezdi. Sve su to, upravo, faktori koji su vitalni za zdravlje žene, normalan metabolizam i plodnost.

Postoje pouzdane indicije da inozitol povoljno deluje na raspoloženje, odnosno sprečava promene raspoloženja, anksioznost i preosetljivost na stres, pomaže u uspostavljanju normalnog sna, i normalizaciji apetita i održavanju zdrave telesne mase, što je čest problem kod hipotireoze i Hašimoto tireoditisa. Štitasta žlezda i inozitol su, dakle, usko povezani i uslovljeni, i ovaj nutrijent nam može pomoći da se izborimo s neprijatnim simptomima i u velikoj meri poboljšamo kvalitet života.

Iako naše telo prirodno proizvodi inozitol, a unosimo ga i putem nekih namirnica – na primer orašastih plodova, borovnica, mahunarki, naš organizam često nije u stanju da ga pravilno apsorbuje, što je čest slučaj kod autoimunih oboljenja ili povišene glukoze. Zato nam je neophodna suplementacija.

Dva oblika inozitola, od postojećih 9, koja su posebno korisna ženama sa poremećajem rada štitaste žlezde, poremećajem ciklusa, policističnim jajnicima i insulinskom rezistencijom su mio-inozitol i d-hiro-inozitol. Oba možemo jednostavno dodati svojoj ishrani pomoću Femisan Inositola, suplementa iz laboratorije Herba Sveta, koji pored inozitola dodatno sadrži i metilfolat, najiskoristljiviji oblik folne kiseline. Folna kiselina je vitamin koji je posebno važan za plodnost žene i normalnu trudnoću, ali, kada se unosi putem hrane, mora proći kroz više biohemijskih procesa da bi ga telo pravilno apsorbovalo i iskoristilo, dok polovina populacije nema mogućnosti da ga apsorbuje zbog nedostaka MTHFR gena (metil-tetra-hidro-folat-reduktaza) koji učestvuje u metabolizmu ovog vitamina. Takođe, hipotireoza – smanjena funkcija štitaste žlezde, dodatno smanjuje aktivnost MTHFR, pa osobe s endokrinim poremećajima često pate od nedostatka folne kiseline. Folna kiselina je dodatno neophodna osobama sa smanjenom funkcijom štitaste žlezde jer dokazano smanjuje nivo homocisteina i tako podržava zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Femisan Inositol je zato idealan dodatak ishrani za žene tokom reproduktivnog perioda, kao preventiva ili pomoć, između ostalog, kod sindroma policističnih jajnika, endokrinih poremećaja, insulinske rezistencije i poremećaja nivoa lipida. Bezbedan je za upotrebu, nema neželjenih dejstava, a idealan je u kombinaciji s Femisanom A koji pomoću ekstrakata lekovitog bilja pozitivno deluje na reproduktivne organe. Oba ova preparata doprinose normalnom funkcionisanju hipotalamo-hipofizno-tiroidne osovine, a samim tim i dobrom kvalitetu života, životnoj energiji i dobrom raspoloženju.

Femisan Inositol, ambalaža, nasmejana devojka