Lutealna faza ciklusa, od završetka ovulacije pa sve do početka menstruacije, obično je vreme kada PMS razmetljivo stupa na pozornicu sa svojim šarolikim simptomima. Promene nivoa hormona, naročito estrogena i progesterona, utiču na ceo sistem: od apetita, preko varenja, energije, sve do psihe. PMS i anksioznost često idu zajedno.

Predmenstrualni simptomi pogađaju čak 85% žena, ali kod nekih je posebno izražena nervoza, preterana briga, napetost i anksioznost. Ko inače pati od napada anksioznosti, primetiće da PMS i anksioznost često idu ruku pod ruku. Ovi napadi se znatno pojačavaju tokom PMS-a, ali i žene koje ih inače nemaju tada mogu osećati blage ili osrednje promene raspoloženja. Izraziti i ekstremni simptomi mogu biti znak predmenstrualnog disforičnog poremećaja, o kome smo već pisali ovde: PMDD.

PMS UTIČE NA KVALITET ŽIVOTA

Danas imamo lekove za niz ozbiljnih oboljenja, ali predmenstrualna stanja su još uvek prilično obavijena velom misterije. Ono što je sigurno je da ih uzrokuju reproduktivni hormoni i njihove oscilacije koje direktno utiču na neurotransmitere u mozgu, kao što su serotonin i dopamin, a koji su povezani sa raspoloženjem. Ali ne zna se zašto neke žene imaju izražene ili ekstremne PMS simptome, a neke blage ili nikakve. Ono što je sigurno jeste da PMS veoma utiče na kvalitet života žena – po jednoj studiji, više od 60% ispitanica smatralo je da im ovaj sindrom remeti svakodnevnu rutinu. Druga studija pominje napade besa kao jedan od njegovih glavnih simptoma.

Jedno istraživanje rađeno na studentkinjama u Egiptu utvrdilo je da je PMS među njima izuzetno zastupljen, kao i da je značajno povezan sa povećanim indeksom telesne mase, sedentnim načinom života, izloženosti duvanskom dimu, povećanim unosom kafe i brze hrane. I to je, izgleda, upravo srž problema.

napetost

PMS I ANKSIOZNOST – NEZDRAVI STIL ŽIVOTA

Danas nam je nezdravi život jednostavno nametnut, i potrebno je dosta svesti i snage da se otrgnemo i stavimo sebe i svoje zdravlje na prvo mesto. Nedovoljno kretanje, loša ishrana prepuna trans masti, aditiva, šećera, nedostatak sna, previše zatvorenog prostora a premalo prirode, sve su to faktori koji utiču na rad hormona.

Ako nam anksioznost i depresivna stanja stalno osetno ugrožavaju život tokom tih desetak dana pred ciklus, vrlo je verovatno da će nastaviti da se druže s nama, čak i mnogo drastičnije, i tokom nastupanja menopauze. Zato je važno da damo sve od sebe da kontrolišemo te simptome na vreme. A svojim ponašanjem možemo dosta doprineti da se oni smanje ili svedu na minimum.

Napadi preterane i bezrazložne brige, anksioznosti, često dovode do povlačenja u sebe, izbegavanja ljudi i društvenih aktivnosti, nesanice i konstantne tenzije, pa osim prenadraženosti nervnog sistema mogu uticati i na opšte zdravlje – srce i krvne sudove, digestivni sistem, nivo šećera u krvi ili izazvati psihosomatska oboljenja. Ako su česti i redovno se ponavljaju svakog meseca, nije ni potrebno objašnjavati koliko nam ugrožavaju kvalitet života.

devojka i nesanica

PMS I ANKSIOZNOST: ŠTA JE REŠENJE?

Kako se izboriti s anksioznošću u PMS-u? Iako tad osećamo pad energije, vrlo je bitno da se nateramo da se što više krećemo. Simptomi PMS-a su dokazano izraženiji kod žena koje se ne bave fizičkom aktivnošću. Aerobne vežbe, od šetnje, preko trčanja, vožnje bicikla, plivanja ili grupnih vežbi u sali mogu mnogo pomoći da se smanji anksioznost, ali i fizički simptomi PMS-a, što je studijski i dokazano. Jedna studija je čak utvrdila da se tokom osam nedelja redovnog aerobnog vežbanja mogu značajno regulisati simptomi, uključujući i psihičke.

Ishrana je veoma bitna. Studijski je dokazano da je intenzitet PMS-a u direktnoj sprezi s navikama u ishrani, dok voće, na primer, olakšava njegove simptome. Zato je važno maksimalno izbegavati alkohol, kofein, masnu i prerađenu hranu, testa od belog brašna, prženu i hranu s aditivima, slatkiše i preterano posoljenu hranu. Iako nam baš tada telo žudi za čipsevima, kroasanima, krofnama i salamama, upravo njih treba izbaciti, a dodati što više hrane bogate vitaminima i mineralima, naročito vitaminom B6, kalcijumom, magnezijumom, i nezasićenim masnim kiselinama. Posebno je korisna gama linoleinska kiselina, a štanglica crne čokolade sa visokim procentom kakaa zadovoljiće nam potrebu za slatkišima i doneti neophodan magnezijum, antioskidante, i povećati koncentraciju i budnost.

U ovom periodu je važno da se dobro naspavamo. Neka istraživanja utvrdila su direktnu vezu između neispavanosti i predmenstrualnog disforičnog sindroma. Osam sati sna će nam dati dovoljno energije tokom dana, kao i omogućiti nervnom sistemu da se opusti i regeneriše. Važno je i kada odlazimo u krevet. Najbolje je urediti život tako da uvek na spavanje idemo u isto vreme i tako i ustajemo.

Potrebno je da pronađemo tehnike opuštanja koje na nas deluju, bilo da se radi o nekoj istočnjačkoj meditativnoj veštini, vođenoj meditaciji, čitanju, pevanju, štrikanju ili slaganju slagalica. Jedna studija rađena na studentkinjama u Iranu utvrdila je da tehnike opuštanja značajno snižavaju simptome PMS-a, i da olakšavaju psihičke tegobe poput depresije, osećaja očaja, anksioznosti, napetosti, nemira, emotivne nestabilnosti, besa, uznemirenosti, nemogućnosti koncentracije, umora, promena apetita i poremećaja sna. Šta god nas opušta, dobro je. Mudro je ostaviti sebi podsetnik unapred, u vidu spiska stvari kojima bismo mogli da se bavimo, jer kada žuta minuta, ili bolje reći crna, već nastupi, teško da ćemo se ičega suvislog setiti.

vežbe

PRIRODNO OLAKŠANJE PMS SIMPTOMA

I na kraju, važno je znati da možemo da zatražimo i pomoć prirode. Lekovite biljke su vekovima pomagale ženama da se izbore sa poremećajima ciklusa, a iste one danas mnogo pomažu kod simptoma PMS-a: hajdučka trava, virak, neven, zdravac, troskot, rusomača… sve su to biljke koje doprinose dobrom hormonalnom balansu, a ulaze u sastav najboljeg prijatelja žena u reproduktivnom periodu: Femisana A. Ovaj potpuno prirodni preparat dolazi nam u obliku kapi i kapsula i vrlo je jednostavan za upotrebu, a i potpuno bezbedan.

Uz Femisan A tih desetak dana bezrazložne brige možemo pretvoriti u bezbrižne i vedre… i ceo svet je naš.