Sićušna riba-klovn koja živi u tropskim morima, poznatija kao mali Nemo iz crtanog filma, živi uvek u paru. Ženka je veća od mužjaka i dominantna. Kada ona ugine, priroda sprovodi svoju magiju: mužjak promeni pol i ispušta hormone koji veoma brzo privuku drugog mužjaka. Kod malih kraja dešava se obrnuta situacija. Ovde je mužjak veći i dominantniji i živi u grupi sa još 7 ženki. Kada on ugine, najdominantija ženka iz grupe menja pol. Zvuči kao naučna fantastika, ali ova metamorfoza je istinita, naučno potvrđena, i veoma česta kod morskih životinja. I najbolji dokaz kolika je moć hormona. Zato i nije čudo što i ciklus kod žena podrazumeva niz „metamorfoza“.

riba klovn

Neshvaćeni ženski hormoni

Ženski hormoni tokom istorije nisu bili najbolje shvaćeni, a pred-menstrualni sindrom je prepoznat i objašnjen tek nedavno. Ranije se mislilo da su žene histerične, bezobrazne, nemoralne, i koristile su različite metode da se one ’spuste na zemlju’. Jedna od najdrastičnijih bila je lobotomija. Drame čuvenog pisca Tenesi Vilijamsa prožete su događajem koji ga je boleo čitavog života. Njegova sestra Rouz bila je devojka rastrzana između svoje snažne životne energije i jakog libida s jedne, i strogog viktorijanskog vaspitanja s druge strane. U ranoj mladosti je dobila dijagnozu šizofrenije. Kako nije bila u stanju da svoju ćerku kontroliše, i stideći se njenog ponašanja koje nije bilo u skladu sa tadašnjim društvenim normama, majka Edvina je Rouz odvela u kliniku i dala ovlašćenje da joj se uradi frontalna lobotomija. Ovaj ekstremni zahvat podrazumeva uklanjanje jednog dela mozga za kog se verovalo da utiče na ponašanje. Sirota devojka je ostala invalid za ceo život, a Tenesi je doživotno nosio breme krivice što majku nije sprečio u tom suludom činu.Rouz Vilijams

Rouz je jedna od mnogih. Davali su im razne dijagnoze, uglavnom pogrešne, ’lečili’ ih pomoću elektrošokova, ledenih kupki i zatvarali u užasne institucije. Sve one su imale nesreću da žive u vreme kada žena nije smela da ispolji svoju pravu prirodu i osećanja, već je društvo teralo da bude krotka i mila. Danas, kada znamo mnogo više o ženskom telu i promenama koje se u njemu dešavaju, lako ćemo prepoznati i objasniti simptome koje su ove žene iskusile.

U telu seksualno zrele žene dešava se velika metamorfoza svakog meseca. Veoma je bitno da svaka žena razume kroz koje faze njeno telo prolazi na mesečnom nivou, i poveže ih sa tokom sopstvenih misli, ponašanjem, reakcijama, kao i fizičkim manifestacijama. Ali to je nešto što i svaki muškarac treba da nauči, kako bi bolje razumeo svoju partnerku, sestru, majku, koleginicu… Danas se, srećom, ne rade frontalne lobotomije, ali postoji bezbroj pošalica na račun ponašanja žene tokom ciklusa, a kada shvatimo kakav vulkan postoji u njenom organizmu, postaće nam jasno koliko su žene zapravo jake kada sve to mogu da istrpe.

Ciklus i njegove faze

Žena tokom perioda od otprilike 28 dana prolazi kroz kroz sledeće faze:

menstrualni ciklus

Naravno, svaka žena je priča za sebe i ove hormonalne promene doživljava na svoj način. Neke žene menstruaciju moraju da preleže jer su u velikim bolovima. Druge se bez problema bave sportom i ne menjaju životni ritam. Neke će u trećoj fazi ciklusa satreti sve slatkiše na koje naiđu, druge će se zadovoljiti kockicom čokolade. Ali PMS, pred-menstrualni sindrom, postoji, slagali se stručnjaci oko toga ili ne, i svaka žena će ga osetiti u većoj ili manjoj meri kada obrati pažnju na svoje telo. Koliko nas hormoni mogu promeniti najbolje dokazuje i trudnoća, koja se s razlogom zove ’drugo stanje’.

Kada žena osvesti svoje telo, kada razume šta i zašto joj se događa, lako će se nositi sa tegobama koje ove promene donose. Sve to je ’zdravo’, jer to je znak da njen organizam funkcioniše kako treba, u prirodnom ritmu. Problem nastaje kada se taj ritam poremeti. Kada naši hormoni ne rade kako treba, dešavaju se sledeće stvari:

Veoma je bitno da svaka žena osluškuje svoj organizam, prati ciklus i redovno odlazi na ginekološke preglede. Medicina je danas toliko napredovala da se rak grlića materice ili dojke uspešno može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi. Ali postoji još jedan veran saveznik žene, onaj koji je prati i pomaže otkako je sveta i veka – priroda. Kombinacija lekovitog bilja u preparatu Femisan A reguliše ciklus, stimuliše ovulaciju, olakšava simptome PMS-a i doprinosi redovnosti ciklusa. Kada su hormoni u balansu, mogućnost pojave bolesti se drastično smanjuje. Femisan Inositol donosi dodatno olakšanje kod sindroma policističnih jajnika.

’Slabosti, ime ti je žena’, reče jednom Šekspir, verovatno pošto je naleteo na neko žensko čeljade u luteinskoj fazi ciklusa. Ali žena je sve samo ne slaba. Pre bismo mogli da je uporedimo sa pticom feniks koja se svaki put iznova rađa iz sopstvenog pepela. Žena ima moć da stvori novi život, što je osobina bogova. Pa onda je i zaslužila da smaže svih 100 grama čokolade dok si rekao keks.

Femisani