Jedan od poremećaja koji je čest u menopauzi, a razvija se pritajeno i obično se ne primeti dok ne bude suviše kasno, je osteoporoza. Osteoporozu karakteriše smanjena mineralna gustina kostiju, zbog koje kosti postaju porozne i lako lomljive. Kad kažemo „lomovi“, to nas često asocira na polomljene ruke i noge, ali kod osteoporoze to može biti mnogo ozbiljnije, i zahvatiti kičmene pršljenove i zglobove, što vodi u trajni invaliditet. Zato je osteoporozu neophodno shvatiti ozbiljno i raditi uporno na njenoj preventivi. Jedan od načina da se uspešno spreči osteoporoza je pomoću fitoestrogena. Pa da vidimo u kakvoj su sprezi fitoestrogeni i osteoporoza.

KAKO SE TELO MENJA U MENOPAUZI?

Iako je menopauza prirodna faza života, to je takođe i period kada nas napušta zaštitno dejstvo hormona pa smo podložnije nizu poremećaja. Ukoliko vodimo računa o zdravlju, pravilno se hranimo i bavimo fizičkom aktivnošću, menopauza može biti veoma produktivno, „zlatno“ doba života. To je period kada sumiramo sva dotadašnja iskustva i stičemo unutrašnji mir koji nam tokom plahe mladosti često nedostaje. Ali to je istovremeno i period kada se telo neminovno menja jer više ne funkcioniše pod jakom dirigentskom palicom polnih hormona. Nivo polnih hormona u organizmu žene polako opada već tokom tridesetih godina, da bi od sredine četrdesetih taj pad bio dosta nagliji i osetniji. A oseća se vrlo jasno: to nam do znanja stavljaju prilično neprijatni simptomi, poput naleta vrućine – valunga, čestog obilnog preznojavanja, nervoze, nesanice, rasejanosti, promena raspoloženja… Te promene utiču i na metabolizam, pa odjednom počnemo da dobijamo masne naslage u predelu struka, remeti nam se varenje, apetit nam se menja i pojačava, krvni pritisak iznenada skače i remeti se lučenje insulina. Zato su žene u ovom periodu veoma podložne kardiovaskularnim poremećajima, insulinskoj rezistenciji, dijabetesu tipa 2, problemima s varenjem, i o tome će nas telo jasno izveštavati nizom simptoma. Ono o čemu nećemo ništa znati, osim ako ne odemo na osteodenzitometriju – pregled koji analizira kosti, jeste da se i naše kosti polako proređuju i da, ako ne poradimo na tome, taj proces nas može dovesti do osteoporoze.

Osteoporoza je danas jedan od vodećih zdravstvenih problema u svetu, a prognoze su da će se do 2040. godine broj obolelih udvostručiti. Još jedna nemila prognoza kaže da 25% osoba starijih od 50 godina kod kojih dođe do loma kuka usled osteoporoze neće živeti duže od godinu dana. Leka za osteoporozu nema, postoje samo pokušaji da se spreči dalja razgradnja kostiju, a oni nose brojna neželjena dejstva. Samo te činjenice su dovoljne da se razume da je kod osteoporoze preventiva najbolji i jedini lek.

Naše kosti se tokom života konstantno obnavljaju, za šta su zaduženi osteoblasti i osteoklasti, koštane ćelije koje sintetišu koštani matriks, zahvaljujući kojima, između ostalog, kosti zarastaju nakon lomova. Oko 10% našeg koštanog sistema u potpunosti se obnavlja svake godine. Ključnu ulogu u tome kod žena igra hormon estrogen, odnosno estrogenski receptor alfa (ERα). Kada se u eksperimentima na ženkama miševa ovaj nuklearni receptor eliminiše, dolazi do rapidne razgradnje kostiju. Isto tako, nizak nivo estrogena kod žena predstavlja jedan od glavnih uzroka osteoporoze u postmenopauzi. Kako estrogen utiče na telo žene?

Estrogeni su steroidna jedinjenja koja se proizvode iz holesterola. Postoji pet vrsta estrogena od kojih je najpoznatiji 17β-estradiol koji se sintetiše u jajnicima žene od puberteta do menopauze. Zahvaljujući njemu žena dobija polne karakteristike, ali osim što reguliše menstrualni ciklus i plodnost žene, estogen utiče i na niz funkcija čitavog organizma: urinarni trakt, srce, krvne sudove, kožu, kosu, sluzokožu, mišiće, mozak… Upravo iz tog razloga nagli pad estrogena u perimenopauzi izaziva niz brojnih i neprijatnih simptoma. Danas znamo i da je estrogen ključni regulator remodelacije kostiju, ne samo kod žena već i muškaraca, naročito u periodu puberteta.

Jedan od načina da se spreči osteoporoza u postmenopauzi je hormonska supstituciona terapija. Međutim, ona nosi sa sobom niz rizika zbog kojih se mnoge žene ne odlučuju za tu opciju. Srećom, postoji i prirodni način da se popune estrogenski receptori. Fitoestrogeni su jedinjenja koja se prirodno nalaze u biljkama koje se vezuju za estrogenske receptore zahvaljujući svojoj strukturnoj sličnosti 17β-estradiolu. Danas su sve više pod lupom nauke kao efikasna terapija ne samo u smanjenju neprijatnih simptoma menopauze, već i sprečavanju poremećaja koji su česti u ovom periodu, uključujući i osteoporozu. U kakvoj su vezi fitoestrogeni i osteporoza?

osteoporoza kostiju kičme

U KAKVOJ SU VEZI FITOESTROGENI I OSTEOPOROZA?

Poznato je da se u Aziji konzumiraju velike količine soje, a brojna istraživanja pokazuju nesumnjivo manji broj slučajeva i rizika od fraktura kod Azijatkinja u odnosu na žene koje žive u Evropi i Americi. Izoflavoni soje imaju snažan estrogenski efekat: ovi fitoestrogeni – nesteroidna biljna jedinjenja ponašaju se kao selektivni modulatori estrogenskih receptora. Oni se vezuju za estrogenski receptor i, iako su znatno slabiji od estradiola, funkcionišu kao agonisti ili antagonisti estrogena, zavisno od estrogenskog okruženja i ciljnih organa. Jednostavnije rečeno, oni se ponašaju kao estrogen ili antiestrogen, po potrebi: kada je lučenje estrogena prenisko, oni preuzimaju njegovu ulogu; kada je lučenje estrogena prejako, oni ga suzbijaju i tako doprinose hormonskom balansu. Da je soja, odnosno njeni fitoestrogeni, zaslužna za smanjenje tegoba i poremećaja u menopauzi kod Azijatkinja govori i činjenica da kada se ove žene presele u zemlje zapada i promene način ishrane, istovremeno gube ovo zaštitno dejstvo fitoestrogena. Međutim, danas je blagotvornost konzumacije soje pod velikim znakom pitanja usled njenog masovnog uzgoja i genetske modifikacije. Zato je potrebno potražiti fitoestrogene u bezbednim izvorima.

Srećom, fitoestrogeni su prisutni u određenim lekovitim biljkama za koje postoje i studijski dokazi da pomažu kod simptoma menopauze, ali i u prevenciji osteoporoze. Tako, na primer, viteks (konopljika) dokazano pospešuje zarastanje kostiju nakon preloma. Ova biljka pozitivno utiče na koštano tkivo kod osoba oba pola. Divlji jam obiluje fitoestrogenima ali i diosgeninom, u kome nauka vidi veliki potencijal u sprečavanju osteoporoze. Ovaj aglikon steroidnog saponina igra važnu ulogu u formiranju kostiju putem stimulacije osteogenske aktivnosti u osteoblastima, i poboljšava mikroarhitekturu kostiju u starijem životnom dobu. Još jedna fitoestrogenska biljka sa dokazanim zaštitnim dejstvom po koštani sistem je hmelj. Jedna studija je pokazala da svakodnevna upotreba ekstrakta hmelja tokom 48 nedelja poboljšava gustinu kostiju kod žena u postmenopauzi.

Cimicifuga se u istraživanjima pokazala jednako efikasnom kao hormonska supstituciona terapija u sprečavanju smanjenja gustine i loma kostiju, kao i poboljšanju biomehaničkih svojstava kostiju. Iako nije primarno fitoestrogenska biljka, i žen-šen zahvaljujući svojim ginsenosidima povoljno utiče na sprečavanje i smanjenje osteoporoze, dok druge studije pokazuju da, pored ublažavanja osteoporoze, ova biljka smanjuje i simptome artritisa. Ginsenosidi, steroidni glikozidi i tripertenski saponini, promovišu gradnju kostiju i inhibiraju njihovu resorpciju, pa se tako u modernoj nauci žen-šen sve više razmatra kao prirodna alternativa za sprečavanje osteoporoze. Pored ovog dejstva, žen-šen ima i snažno adaptogeno dejstvo koje je od velikog značaja upravo ženama prilikom ulaska u menopauzu jer pomaže organizmu da se lakše izbori sa stresnim promenama.

Fitoestrogeni i osteoporoza su u čvrstoj sprezi, ili bolje rečeno, fitoestrogeni osteoporozu drže na kratkoj uzdi. Upravo iz tog razloga, stručnjaci kompanije Herba Svet kreirali su Femisan Gold, preparat na biljnoj bazi u obliku kapsula koji sadrži fitoestrogenske biljke viteks, divlji jam, hmelj i cimicifugu, kao i moćni adaptogen žen-šen, i anđeliku koja dodatno štiti kognitivne funkcije, ima snažno antitumorno dejstvo, štiti jetru i pomaže u sprečavanju metaboličkog sindroma. Ova biljka takođe veoma povoljno deluje na obnavljanje epitela kože, uključujući i sluznicu, pa donosi olakšanje kod suvoće intimne regije, još jednog neprijatnog simptoma menopauze.

Dakle, fitoestrogeni i osteoporoza su itekako povezani, a sada kako znamo da ova podla bolest može lako da nam se prišunja i značajno smanji kvalitet života, vreme je da počnemo s prevenivom. Već s prvim znacima perimenopauze možemo početi s upotrebom Femsiana Gold, a dodatno nam valja pripaziti na ishranu, što više se kretati i uvesti obavezno vežbe snage u redovnu fizičku rutinu, izbegavati duvan i alkohol i što češće odlaziti u prirodu. Jer priroda je ta koja će se najviše postarati da menopauza bude naše zlatno doba. A ako su uz nas fitoestrogeni i osteoporoza nema šanse!

Femisan Gold