Sigurno svako od nas ima rođaka ili pretka koji je tokom života gladovao, silom prilika. Ratovi, zbegovi, vanredna stanja česti su na našim prostorima, baš kao i priče naših očeva ili baka o jednom parčetu proje koje je valjalo razvući na čitav dan. Danas smatramo da smo siromašni ako ne možemo da priuštimo auto ili novu garderobu. Ne tako davno, naši očevi i dedovi su smatrali da su siromašni ako nemaju šta da jedu. Vremena su se promenila, a da zlo bude gore, iz ušuškanog socijalizma i relativne klasne ravnopravnosti uleteli smo u surovi kapitalizam praktično tokom noći. Koje su najveće pošasti modernog doba?

NAJVEĆE POŠASTI MODERNOG DOBA

Radno vreme do tri pa popodnevni ručak i dremka su danas misaona imenica. Ono čega smo svi svesni jeste apsurd modernog doba, doba u kome mašine zamenjuju čoveka, olakšavaju mu posao i trebalo bi da mu obezbede udobniji život. A opet, svi najveći deo dana provodimo na poslu, opterećeni rokovima, prekovremenim radom i fiktivnim smakom sveta ako ne ispunimo kvotu. Ako tokom dana imamo malo vremena da zastanemo, i dovoljno svesti da raščlanimo šta nam zapravo izaziva stres, shvatićemo da su to sve stvari koje su potpuno beznačajne. Posao neće propasti ako izađemo iz kancelarije u 17:00. Neće biti smak sveta ako projekat ne završimo u petak do podneva. Nećemo biti loši roditelji ako dete ne vodimo na deset dodatnih aktivnosti nakon škole ili vrtića. Ali postoji nešto mnogo važnije što će sigurno nastradati, a to je naše zdravlje.

Svet su nekada kosile bolesti koje su odavno iskorenjene. Onda smo sami sebi na leđa natovarili nove: gojaznost, dijabetes, iritabilno crevo, netolerancije na osnovne namirnice, razne upale tetiva i zglobova od konstantnog rada na kompjuteru, deformitete kičme od konstantnog sedenja ili stajanja, pa čak i selfi lakat ili palac od prekomerne upotrebe mobilnog telefona.

brza hrana

Postoje osnovne životne potrebe koje se nikada neće promeniti, ma koliko svet napredovao. To su potreba za kvalitetnom hranom, vodom, kretanjem, odmorom i snom. Zastanite za trenutak i analizirajte svoj dan: u kojoj meri sami sebi uskraćujete ove potrebe? Ili da se usredsredimo samo na jednu od njih: koliko često zanemarujete potrebu da svoj organizam nahranite kvalitetnim namirnicama, već nesvesno posežete za nezdravim pecivom, mesnim prerađevinama ili masnim hamburgerima?

Prazne kalorije, prerađevine prepune aditiva i antibiotika, slatkiši i napici čiji najveći deo čini šećer – sve su to moderne pošasti koje nam postepeno truju organizam. Onda ćemo se jednog jutra probuditi sa nateklim kapcima i zglobovima šaka. Pa ćemo shvatiti da nam je varenje skroz poremećeno. Počeće da nam smeta hrana koju smo do nedavno sasvim dobro varili. Urin će potamneti, stolica će postati neredovna. Stomak će nam se nadimati do te mere da će nas biti sramota da provodimo duže vremena u društvu. Bićemo nervozni i depresivni. I, naravno, nećemo više moći da obučemo svoje omiljene farmerke.

Naš organizam vrišti. Traži pomoć. A mi i dalje ne reagujemo.

’Samo da završim ovaj izveštaj.’

’Samo da se okonča ovaj finansijski kvartal.’

’Samo da mi šef ode na godišnji odmor pa da danem dušom’…

Onda će nas firma naterati da odemo na sistematski pregled gde će ustanoviti da su nam holesterol i trigliceridi abnormalno visoki, šećer u krvi ukazuje na početak dijabetesa, enzimi jetre povećani, a hormoni u potpunom disbalansu…

Da li je potrebno da se razbolimo da bismo se opametili? Vreme je da okrenemo novi list. Ne sutra, ne od ponedeljka, nego od ovog trenutka.

osvežavajuća salata

Svakoga dana postavite sebi sledeće prioritete:

  1. Spremiću sebi zdrave obroke i poneti na posao ručak koji ću napraviti od kvalitetnih sastojaka
  2. Pauzu za ručak ću iskoristiti da prošetam i na miru pojedem svoj obrok
  3. Nakon posla odvojiću po sat vremena tri puta nedeljno za fizičku aktivnost koja mi prija
  4. Piću dovoljno tečnosti, najbolje vode. Staviću flašu vode na radni sto na početku radnog dana, i popiću je do kraja radnog vremena
  5. Otići ću na spavanje pre ponoći
  6. Smanjiću maksimalno vreme koje provodim pred televizorom, kompjuterom i mobilnim telefonom, i to vreme iskoristiti za kvalitetno druženje
  7. Neću sebe izgladnjivati štetnim dijetama, već ću promeniti stil života, jesti umereno i koristiti samo prirodna sredstva za detoksifikaciju, izbacivanje viška tečnosti iz organizma, smanjenje osećaja gladi, nadutosti stomaka i regulisanje varenja. Jer sve već postoji u prirodi koja je, očigledno, mnogo pametnija od nas.

Ovo su najvažnije stvari na svetu. Posao, deca, stari roditelji, krediti, ničemu nećete moći u potpunosti da se posvetite ako se prvo ne posvetite sebi. Volite sebe. Nahranite svoje telo, um i psihu i ceo svet će biti vaš!

U borbi protiv pošasti modernog doba može nam pomoći i Equigal. Ovaj prirodni biljni preparat sprečava lenjost creva i zatvor, zadržavanje viška vode u organizmu, nadutost i gasove, a idealna je pomoć u procesu skidanja viška kilograma.

Equigal u borbi protiv gojaznosti, jedne od pošasti modernog doba