Svako od nas se sigurno, bar jednom u životu, zamislio nad svojim postojanjem. Može nam se činiti da je život lep, težak, interesantan, nesnosan, zavisno od situacija u kojima se nalazimo, ali jedna stvar je potpuno sigurna – život je čudo. Da bi se život začeo, potrebna je sperma – milioni spermatozoida koji jure preko materice do jajovoda, i u toj bezglavoj trci odustaju, odumiru, nestaju. Od miliona, preživeće samo par stotina i približiti se jajnoj ćeliji, a samo jedan će biti pobednik i uspeti je oplodi. I tako će nastati biće sasvim jedinstveno, neponovljivo, koje nosi jasan pečat i oca i majke.

Ali to je samo finiš.

Šta se dešava pre ove trke?

Spermatogeneza, proces nastanka spermatozoida, kod muškaraca traje čitav život, od faze embriona, za razliku od ovogeneze, procesa nastanka jajnih ćelija kod žena, koja traje 10-50 godina.  Sperma nastaje u testistima koji delaju kao neke fabrike, danonoćno, uz pomoć hormona testosterona, gde spermatozoidi provode oko 50 dana. Nakon toga putuju do epididimisa, ’skladišta’ spermatozoida, malog organa koji ih hrani dok sazrevaju tokom dodatnih dvadesetak dana. I upravo tu jačaju, stiču pokretljivost i brzinu. Epididimis je taj koji trenira pobednika.

lopta na terenu

Dakle, sama ’proizvodnja’ jednog spermatozoida traje oko 70 dana. To je dug proces koji zahteva idealne uslove. Jedan od njih je dovoljna količina minerala, naročito cinka. Cink je najvažniji mineral za muško reproduktivno zdravlje, on je taj od koga zavisi kvalitetna sperma, broj i pokretljivost spermatozoida. Još jedan mineral koji utiče na kvalitet sperme je selen. Oba ova minerala zastupljena su u semenoj tečnosti i gube se ejakulacijom. Pored minerala, plodnost povećavaju i vitamin C, esencijalne masne kiseline (koje se nalaze, na primer, u ribljem ulju), vitamin E i proteini, najbolje iz ribe.

Ako radite na potomstvu, potrebno je da prigrlite zdrav način života bar tri meseca ranije. Pored unosa pomenutih minerala i vitamina, veoma je bitno da se klonite duvanskog dima. Nikotin može dovesti do atrofije testisa, smanjenja broja spermatozoida i deformiteta. Takođe, trudite se da maksimalno izbegavate stresne situacije i nađete načina da kanališete stres. To se najbolje postiže redovnim vežbanjem. Na taj način ćete skinuti i višak kilograma, ukoliko ga imate. Izbegavajte tesnu odeću i visoku temperaturu. Preuske farmerke i vruće kupke uništavaju spermu. O drogama i alkoholu da i ne govorimo. Vodite računa o svojoj jetri, i ako redovno i neumereno konzumirate alkohol, očistite telo jednim dobrim detoksom najmanje 3 meseca pre nego što planirate potomstvo. Izbegavajte prerađenu hranu, nezdrave masti, hemikalije, konzervanse, mesne prerađevine, a smanjite maksimalno unos soli, šećera i mlečnih proizvoda.

SPERMA I ISHRANA

Započnite dan zelenim smutijem, tako što ćete izmiksati lisnato zeleno povrće, najbolje blitvu, sa pola avokada, malo stabljika celera, bobičastog voća i nekoliko običnih i brazilskih oraha. Potom dobro doručkujte: hleb ili kaša od integralnih žitarica, bareno jaje, dimljeni losos. Za ručak se opredelite za ribu, morske plodove i sveže povrće. Za užinu se mašite za voće pre nego za čokoladicu ili belo pecivo. Večerajte grilovano pileće meso sa povrćem, mahunarkama ili zdravim žitaricama, poput kinoe.

Tu je i značajna pomoć iz prirode: biljka damjana od pamtiveka se koristi kao afrodizijak: opušta, uklanja depresiju, otklanja stres, povećava seksualnu želju. Damjana je jedan od sastojaka preparata Alfa Aktiv, dodatka ishrani na biljnoj bazi. Pored damjane, Alfa Aktiv sadrži i neophodni cink, kao i L-karnitin, izuzetno bitan sastojak koji je odgovoran za metabolizam masti, odnosno iskorišćavanje masti kao energije. Osim što daje energiju, L-karnitin čuva srce i reguliše nivo holesterola i triglicerida.

Alfa Aktiv je saveznik svakog muškarca jer vraća samopouzdanje, daje energiju, i, najbitnije – pomaže u ostvarenju potomstva.

Alfa Aktiv i dobra sperma