Prilikom pripreme i planiranja obroka, trudite se da vam na tanjiru bude zastupljene sve boje. Osim što boje utiču na apetit, prirodna boja namirnica ukazuje na prisustvo određenih nutrijenata. Ni jedna zasebna voćka ne može nam pružiti sve potrebne nutrijente, zato je važna raznovrsnost u našoj ishrani. Ishrana bogata voćem i povrćem prirodno snižava krvni pritisak, čime doprinosi smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara, a takođe nam reguliše varenje, nivo insulina u krvi i održava zdrav apetit.

Danas nam je dostupno najmanje devet različitih porodica biljaka koje nam daju plodove a koji obiluju stotinama nutrijenata. Oni deluju kao prirodni lekovi, ili još bolje – prevencija. Često nam prođe dan da ne pojedemo ni jednu voćku, ili nam obroci sadrže samo proste ugljene hidrate i meso. Zato je dobro voće i povrće uvek držati na vidnom mestu kako bismo se setili da ih češće uključimo u ishranu. A evo više razloga da ono bude što raznobojnije:

Voće i povrće crvene boje – likopen

Maline, jagode, lubenice, paradajz, crvene paprike…

Štiti od karcinoma i uništava slobodne radikale, smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa, štiti oči od makularne degeneracije, čuva kožu.

šareno voće

Plavo i ljubičasto – resveratrol

Crno grožđe, kupine, patlidžan, šljive…

Jača pamćenje, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti, štiti ćelije, smanjuje rizik od karcinoma ili usporava njegov napredak, smanjuje upale.

Narandžasto i žuto – karotin

Šargarepa, limun, narandže, mango, dinja…

Čuva kožu od štetnih UV zraka, jača imunitet, čuva oči i vid, deluje antikancerogeno, štiti srce i zglobove.

mandarine

Povrće bele boje – jača ceo organizam

Karfiol, banane, beli luk, crni luk, krompir, pečurke

Deluje antikancerogeno, jača kosti, snižava holesterol, uravnotežava hormone, smanjuje upale, štiti srce.

Zeleno – antioksidansi

Hlorofil iz zelenog lisnatog povrća, brokoli, kivi, tikvice

Pomaže kod zaceljenja tkiva, pročišćava telo od toksina, štiti želudac i creva pomoću digestivnih enzima, deluje antikancerogeno, jača imunitet.

I još jedno zeleno: Equigal.

Equigal pomaže kod uspostavljanja dobrog varenja, izbacivanja viška vode iz organizma, čišćenja tela od toksina i regulacije telesne težine.

Boje voća i povrća, Equigal