Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija: foto-starenje

Kako sama reč kaže, hiperpigmentacija je pojava viška pigmenta na koži koja se manifestuje tamnim flekama. Staračke mrlje, pege, sunčeve fleke, melazma, samo su još neki nazivi za ovu pojavu koja brzo i lako nastaje a teško se uklanja. Iako nam najčešće naružavaju ten lica, fleke se javljaju i na nadlanicama, ramenima, vratu i dekolteu, odnosno na delovima tela koji su otkriveni i izloženi suncu. Hiperpigmentacija najčešće i nastaje usled prekomernog izlaganja UV zracima, neke osobe su joj genetski sklonije, a njihova pojava je učestalija nakon 40. godine života. Same fleke mogu biti različite boje: smeđe, crne, sive, ružičaste ili crvene.

Naša koža prirodno sadrži melanocite, ćelije koje proizvode melanin, čija aktivnost određuje nijansu našeg tena. Kada je koža izložena suncu, aktivira se njen odbrambeni mehanizam – u skladu s dužinom izlaganja UV zracima luči se odgovarajuća količina melanina koji upija sunčeve zrake i tako štiti kožu. S godinama postepeno gubimo melanocite i proizvodnja melanina postaje neujednačenija, a samim tim i naš ten. Ako se neumereno izlažemo suncu rizikujemo da nam se pojave fleke koje mogu pokrivati velike površine i značajno narušiti naš izgled.

SUNCE, HORMONI ILI POVREDE

Osim sunca, krivci za nastanak fleka mogu biti i hormoni, naročito tokom i nakon trudnoće. Hormonske promene mogu izazvati melazmu koja obično pokriva lice i stomak. Ova pojava, poznata i pod imenom „trudnička maska“, pogađa veliki broj trudnica, čak do 90%, a nije retka ni kod žena koje koriste oralnu kontracepciju. Može biti pratilac i drugih hormonskih poremećaja, kao što je disbalans tiroidnih hormona. Nizak nivo vitamina D, folne kiseline i vitamina B12 je često prisutan kod osoba sa hiperpigmentacijom.

Osobe sa tamnijim tenom su sklonije promenama pigmenta, a hiperpigmentaciju mogu izazvati i neki lekovi i hemioterapija. Pod posebnim rizikom su osobe koje boluju od poremećaja nadbubrežnih žlezda kao što je Adisonova bolest. Hiperpigmentacija može nastati kao posledica povreda, opekotina ili akni.

Nažalost, hiperpigmentacija ponekad može ukazivati na melanom, pa ukoliko uočimo da neka od fleka menja oblik ili boju, krvari ili boli važno je da hitno odemo na dermatološki pregled.

KAKO SE SPREČAVA I OTKLANJA HIPERPIGMENTACIJA?

Ako želimo lep i ujednačeni ten, važno je da lice zaštitimo od sunca. Šešir sa širokim obodom, odgovarajući faktor zaštite i izbegavanje najvrelijeg dela dana neki su od najvažnijih metoda prevencije. Zdrava ishrana, dovoljan unos vode i fizička aktivnost takođe se ogledaju i na našem licu. Ali moderna nauka došla je i do novih rešenja koja su pritom vrlo jednostavna za upotrebu.

primer hiperpigmetnacije na licu žene

Pored melanocita, naša koža sadrži još dve vrste ćelija – kerationcite i fibroblaste. Keratinociti su ti koji grade epitel, površinski sloj kože. Ove ćelije se konstantno obnavljaju: ćelije iz dubljih slojeva izlaze na površinu gde zamenjuju postojeće odumrle ćelije. Ispod epiderma je dermis koji se sastoji od fibroblasta. Melanin upija UV zrake i tako sprečava oštećenje DNK keratinocita. Moderna istraživanja su dokazala da su upravo keratonociti ti koji regulišu funkciju melanocita. Oni luče faktore, uključujući i, između ostalih, alfa-melanocit-stimulišući hormon koji stimulišu receptore na površini melanocita kako bi započeli lučenje melanina. Dakle, koža funkcioniše baš kao i čitav naš organizam – sinergijom različitih faktora. Zato nije dovoljno delovati samo na jedan njen segment kako bismo je unapredili. Delovanjem na sve slojeve kože, podsticanjem stvaranja kolagena i dubinskom hidratacijom jačamo njenu strukturu, stimulišemo metabolizam ćelija i usporavamo njeno starenje.

Ono što danas znamo jeste da brojne aminokiseline i peptidi direktno ili indirektno učestvuju u procesu sinteze melanina. Peptidi, kratki polimeri aminokiselina, neophodni su za ćelijsku komunikaciju, množenje i migraciju, ekspresiju membranskih proteina, kao i melanogenezu. Peptidi soje i pirinča dokazano su efikasni u zaštiti od UVB zračenja: oni doprinose inhibiciji tirosinaze, prve faze u procesu sinteze melanina. U procesu obnove i remodelovanja tkiva učestvuje palmitoil tripeptid-38, i tako pospešuje regeneraciju kože i remodelaciju kolagenog tkiva. Na taj način ne samo da obnavlja kožu, umanjujući vidljivost hiperpigmentacija, već i smanjuje vidljivost bora. U podmlađivanju kože posebno su efikasni acetil heksapeptid-3, poznat i kao argirelin i SYN-AKE. To su takozvani peptidi inhibitori neurotransmitera koji imaju dejstvo slično botoksu – sprečavaju mišićne kontrakcije koje su glavni uzrok pojave dubokih, mimičnih bora. Acetil heksapeptid-8 ne samo da sprečava bore već pomaže i kod ožiljaka i hidradenitisa. Fenilalanin je aminokiselina koja klinički dokazano smanjuje proizvodnju melanina.

Nisu samo peptidi veliki borci za ujednačeni ten. Biopolimer beta glukan je još jedan sastojak koji štiti od UV zračenja i smanjuje pigmentaciju, ali i stimuliše sintezu kolagena i tako poboljšava elastičnost i čvrstinu kože. Posebno koristan u borbi protiv pigmentacije je i polifenol resveratrol koji ne samo da sprečava hiperpigmentaciju, već dokazano doprinosi i posvetljenju tena. Alfa arbutin je fenol i još jedan antioksidant koji je bezbedna alternativa hidrokinonu, čuvenom posvetljivaču kože.

I brojni biljni ekstrakti dokazano putem raznih mehanizama inhibiraju melanogenezu bez melanotoksičnosti i tako utiču na smanjenje pigmentacije i posvetljivanje kože. Uva je bogata antioksidantima koji štite kožu od UV zračenja. Ova biljka sadrži arbutin, glikozid koji blokira tirozin-kinaze, enzim kog proizvodi melanin. Jagorčevina koži daje blistavost i usporava nastanak fleka i pega, ekstrakt ginka svojim flavonoidima i terpenoidima sprečava upale, ali i usporava pigmentaciju pa je čak efikasan i kod vitiliga. Runolist, biljka koja je izložena direktnim sunčevim zracima na velikim visinama izgradila je posebne odbrambene mehanizme za zaštitu koji mogu pomoći i našoj koži. Posebno su korisne matične ćelije nekih biljaka, na primer planinske brusnice i pomorandže. One imaju snažna zaštitna i regenerativna svojstva i pojačavaju prirodne mehanizme zaštite ćelija kože. Ferulinska kiselina, fitronutrijent iz biljaka je moćan antioksidans koji posebno povoljno deluje na endotelne ćelije i keratinocite prilikom izlaganja UV zracima…

Svi ovi su samo neki od sastojaka visokokvalitetne Devi kozmetike koja nam dolazi iz laboratorije Herba Sveta. Ova potpuno prirodna linija kozmetike kombinuje efikasne sastojke koji se bore protiv starenja kože, hiperpigmentacija, opuštenosti, bora i neujednačenog tena. Botomix serum tako kombinacijom hijaluronske kiseline, peptida i ekstraktata biljaka pruža licu intenzivan EGF i TGF tretman koji oponaša efekat botoksa. Serum Anti Age kombinuje hijaluron, koenzim Q-10, peptide, vitamine i negujuća ulja, dok Anti-Ox serum kao svoj glavni adut ima ferulinsku kiselinu, skvalan, i ekstrakt ginka. Clear Skin Gel efikasno rešava nesavršenosti, naročito kod kože sklone aknama. Illuminative krema pored efekta zatezanja i liftinga daje i blistavi ten, a tu su i dva proizvoda posebno namenjena za posvetljivanje tena: Whitening serum i Whitening krema.

Devi kreme i serumi podesne su za sve tipove kože, pogoduju i najosetljivijoj koži, i efikasno se bore protiv svih znakova starenja. Uz šešir s širokim obodom, sunce nam ništa ne može!

 

Devi kozmetika

Prethodni članak
Anemija u trudnoći
Sledeći članak
Spontani pobačaj
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro