Svaka promena na koži može uticati na naše samopouzdanje i društveni život, ali kako je to kada nam velike površine tela prekrivaju crvenkaste mrlje s belim ljuspicama koje mogu i da jako svrbe, prokrvare i, naravno, bole? Pored fizičke neprijatnosti, veliko psihičko breme kod pacijenata donosi spoznaja da ljudi povremeno zaziru od njih jer nisu sigurni da li su te krastice posledica neke gadne zarazne bolesti kože. Iako reč psorijaza potiče od grčkog psoriasis, što znači svrab, šuga, ovo je zapaljenska bolest kože koja sigurno nije zarazna.

ŠTA JE PSORIJAZA?

Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože sa snažnom genetskom predispozicijom i autoimunim patogenim karakteristikama od koje pati do 4% svetske populacije. Počinje kada keratinociti, ćelije epiderma, spoljnog sloja kože, pod uticajem T-limfocita iznenada počnu da se pojačano dele, čak i do šest puta više nego normalno, i tako nastaju ružičaste fleke koje se ljuspaju, posebno u predelu zglobova i prevoja kože, na leđima, polnim organima, stopalima i noktima. Iako je nauka danas u stanju da izleči bolesti koje su nekada kosile milione, konkretan lek za psorijazu ne postoji, baš kao ni tačno objašnjenje uzroka psorijaze. Ono što znamo je da je češća kod pacijenata mlađih od 25 godina, ali ne štedi ni decu ni starije, ume da iznenada zadesi žene tokom ulaska u menopauzu, osobe s narušenim imunitetom, da genetika igra veliku ulogu u njenom nastanku, češća je kod osoba bele rase, nešto malo više zastupljenija kod žena nego kod muškaraca, a kod velikog procenta obolelih od psorijaze prethode joj stres ili psihičke tegobe.

plihovi od psorijaze

PSORIJAZA: SIMPTOMI

Najveći broj obolelih ima oblik koji se zove plak psorijaza, nazvan tako zbog plakova, ovalnih pljosnatih mrlja koji svrbe pa se češanjem lako raskrvare. Oni dolaze u talasima, povremeno se povlače pa se opet pojave ili pojačaju. Promene na koži se smanjuju, ponekad nestaju, ali ponekad tragovi ostaju zauvek. Kod nekih osoba psorijazni plak može potpuno nestati pa se ponovo javiti nakon dugog niza godina.

DA LI PSORIJAZA SVRBI?

Da, kao što i samo njeno naučno ime kaže, jedan od simptoma psorijaze je svrab ili pruritus koji može biti toliko jak da ometa ulazak u san ili budi obolelog tokom noći. Svrab je posebno intenzivan kod upalnih reakcija. Neki pacijenti, 20% njih, svrab opisuju kao peckanje, 15% njih kao osećaj užarenosti, a kod 33% pacijenata svrab je izuzetno jak. Čak 75% pacijenata ima neizdrživu potrebu za češanjem sve dok ne prokrvare.

prikaz psorijaze

VRSTE PSORIJAZE

Psorijaza se javlja u više podvrsta, i uglavnom neće životno ugroziti obolelog, ali neki njeni oblici poput eritrodermične ili pustulozne psorijaze, ako se zapuste, mogu biti smrtonosne, jer dovode do razvoja insuficijencije srca ili pregrevanja tela. Ova kožna bolest može se udružiti i sa drugim oboljenjima, kao u slučaju psorijatičnog artritisa, zapaljenske bolesti zglobova u kojoj izostaje stvaranje antitela i koja se manifestuje otocima i deformitetima zglobova. Pored promena na koži, psorijaza može izobličiti i uništiti nokte ili izazvati upale konjuktive oka, dijabetes i depresiju. Dijagnoza psorijaze uspostavlja se na osnovu izgleda, lokacije promena i težine bolesti.

Postoji više oblika psorijaze:

  • Oko 90% slučajeva psorijaze manifestuje se klasičnim simptomima i plakovima, i obuhvata područja torza, laktova, kolena i temena. To je takozvana plak psorijaza ili psoriasis vulgaris.
  • Inverzna psorijaza javlja se na prevojima kože, područjima koja su podložna trenju, kao što su gluteusi, pazuh ili genitalni predeo i manifestuje se glatkim psorijatičnim lezijama crvene boje.
  • Gutatna psorijaza, s tačkastim osipom, obično pogađa decu i adolescente i često je okidaju infekcije krajnika streptokokama. Nažalost, trećina ovih pacijenata će kasnije tokom života dobiti plak psorijazu.
  • Pustularna psorijaza manifestuje se pojavom gnojnih čvorića, najčešće po rukama i stopalima, uključujći i nokte i često je vrlo progresivna.
  • Eritrodermična psorijaza zahvata celo telo i može izazvati ozbiljna stanja jer narušava sposobnost organizma da reguliše telesnu temperaturu.

Psorijaza na glavi je česta pojava, a klinički znaci uključuju plakove u kosi koji se mogu širiti na čelo, po vratu ili oko ušiju. Oko polovina obolelih ima psorijazu na glavi. Pored svraba, ona izaziva i ljuspanje kože koje podseća na perut, isušivanje vlasišta i opadanje kose.

Česta je i psorijaza na rukama i stopalima – palmarno-plantarna psorijaza. Od nje pati oko 40% pacijenata obolelih od plak psorijaze. Psorijaza na rukama i nogama često zahvata nokte, naročito koren nokta, izazivajući njihovo lomljenje, zadebljavanje, promenu boje ili pojavu mrlja, kao i odvajanje nokta iz ležišta. Psorijazu noktiju često prate i gljivična oboljenja.

Pored artritisa, psorijaza često povećava verovatnoću da obolimo od drugih poremećaja, kao što su dijabetes tipa 2, bolesti kardiovaskularnog sistema i zapaljenska bolest creva. Nije poznato da li psorijaza okida ove pridružene bolesti ili ih samo prati.

deca i psorijaza

KREMA ZA PSORIJAZU

Interesantno je da Eskimi ne znaju za psorijazu, što se može dovesti u vezu sa činjenicom da esencijalne masne kiseline pomažu u lečenju bolesti. Osim terapije koju dobijemo kod lekara dermatologa, obolelima veoma prija morska voda i pažljivo izlaganje sunčevoj svetlosti, zbog čega se psorijaza obično povlači leti pa se pojačava tokom hladnijih dana. Važno je reagovati na pojavu prvih simptoma bolesti kako bi se sprečilo njeno širenje i komplikacije.

Protiv psorijaze možemo se boriti i kvalitetnom ishranom, pa se preporučuju prolećni i jesenji detoksi organizma, izbegavanje brze hrane, veštačkih šećera i prostih ugljenih hidrata. To će pomoći i da se telesna težina drži pod kontrolom, jer jedan od okidača psorijaze može biti i gojaznost.

U lečenju psorijaze često se koriste kortikosteroidi koji deluju brzo, ali se ne smeju koristiti tokom dužeg perioda. Zato je obolelima od ovog neprijatnog poremećaja neophodno prirodno rešenje koje će ublažiti svrab i ljuspanje, i podstaći zaceljivanje kože. Srećom, ono postoji. Devi melem za regeneraciju je potpuno prirodna biljna formula bez kortikosteroida, konzervanasa i veštačkih materija. Kvalitetni puteri – ši i kakao, kao i ulja avokada, jojobe, nevena, pšeničnih klica, noćurka, stimulišu pravilno funkcionisanje zdrave i zaceljivanje oštećene kože, ali pravi adut u sastavu ovog prelepog melema kada je psorijaza u pitanju je ulje čileanske ruže. Poznata kao ’plod večne mladosti’, čileanska ruža je jak antioksidant koji osnažuje imunitet kože, ima citotoksično dejstvo i veoma efikasno stimuliše obnavljanje ćelija kože. Tako će ulje ove blagotvorne biljke efikasno sprečiti svrab i ljuspanje kože, pomoći epitelizaciju oštećenih delova, povećati elastičnost kože podsticanjem stvaranja kolagena, i omogućiti zaceljivanje tako da, nakon povlačenja psorijaznog plaka, ne ostanu vidljivi tragovi. Devi melem za regeneraciju može se koristiti neograničeno dugo, a idealan je i u svakodnevnoj nezi kože.

Još jedan preparat iz laboratorije Herba Sveta koji može doneti olakšanje osobama s psorijazom je Glutation Hijaluron, napitak na bazi amino kiselina, hijaluronske kiseline, biotina i lipozomalnog vitamina C. Sinergetsko dejstvo sastojaka povoljno deluje na kožu i njeno obnavljanje, i što je takođe veoma važno u slučaju psorijaze – podiže njen imunitet. Osim što blagotvorno deluje na kožu, ima i pozitivno dejstvo na sva tkiva, pa tako i na zglobove i hrskavicu. Amino kiseline pozitivno utiču i na rad endokrinog sistema, pa bi se moglo reći da ovaj preparat ima veoma pozitivno i holističko dejstvo na organizam u celini. Psorijaza je uporna, dosadna, neprijatna, ali preparati Herba Sveta su još uporniji i čvrsto rešeni da doprinesu našem kvalitetu života.

 

Glutation hijaluron i Devi melem