KAMILICA

(Matricaria recutita)

Lekovita biljka koju sigurno ima svako domaćinstvo u svojoj kućnoj apoteci je kamilica. Kod nas je poznata i kao sitna bela rada, ramenak, prstenak, titrica, milica-trava, carev cvet, ali naziv koji je najrasprostranjeniji potiče od starogrčkog chamos (blizu tla) i melos (jabuka), i opisuje njen niski rast i slatki miris koji podseća na jabuku. Ova skromna biljčica prelepog cveta i mirisa deluje krhko i nežno, ali je zapravo vrlo otporna i žilava i opstaje čak i na prometnim mestima. Zato je proglašena nacionalnim simbolom Rusije, gde je poznata kao romaška, jer, osim istrajnosti, njene bele latice simbolizuju čistotu, a žuto srce duhovnost. Često se pominje u bajkama gde je patuljci koriste kao kišobran. Latice joj podsećaju na trepavice, pa cvet liči na oči uvek začuđene pred lepotama i čudesima prirode. Njenu izdržljivost i sposobnost obnavljanja cenio je i Šekspir, pa se kamilica obrela i u njegovom Henriju IV.

Prvi pisani dokument u kom se pominje kamilica je Ebersov papirus, najstariji dokument u Egiptu. Ovaj medicinski svitak dug dvadesetak metara kupio je Georg Ebers u Luksoru krajem 19. veka, a danas se može videti u Lajpcigu u univerzitetskoj biblioteci. Sam tekst potiče iz oko 1500. godine pre naše ere, mada se smatra da su u njemu sumirana saznanja koja su se prikupljala vekovima. U njemu se pominje oko 700 rešenja za razne bolesti, a među njima je i ova čarobna lekovita biljka. Egipćani su kamilicu koristili kako u procesu lečenja bolesnih, tako i balzamovanja mrtvih, ali i u religijskim ritualima kao simbol obnove i ponovnog rađanja. Tokom celog Srednjeg veka kamilica je deo brojnih farmakopeja, a još češće obavezan deo kolekcije narodnih vidara.
Danas razlikujemo dve vrste kamilice: rimska kamilica, Chamaemelum nobile je jednogodišnja biljka poreklom iz Zapadne Evrope i Severne Afrike, dok je nemačka kamilica, Matricaria recutita višegodišnja biljka iz Zapadne Azije.

Evropska agencija za lekove navodi njene brojne primene koje je danas dokazala i nauka. Iako se razlikuju, obe vrste kamilice su lekovite, i u svom esencijalnom ulju sadrže obe njen najdragoceniji sastojak: bisabolol.

ŠTA JE BISABOLOL?

Umivanje kamilicom je čuveni starinski recept za lepu kožu, potpuno opravdano. Bisabolol ili α-bisabolol je monociklični seskviterpenski alkohol koji je aktivni sastojak kamilice, a izgleda kao bezbojno, ili pri svetlosti bledo žuto ulje. Danas je bisabolol vrlo cenjen u modernoj medicini koja je dokazala njegovo snažno protivupalno dejstvo. Ovaj sastojak kamilice smanjuje proizvodnju proinflamatornih citokina i smanjuje upale kože, kao i bol izazvan povredama.

Ali to je tek mali deo onoga što bisabolol može da nam pruži. Njegova lekovita svojstva najviše dolaze do izražaja u dermatologiji i kozmetici, jer on doprinosi hidrataciji kože, štiti je od slobodnih radikala pa samim tim i od znaka starenja – bora, pega, fleka, umiruje iritacije, stimuliše sposobnost zaceljenja kože kod povreda i ožiljaka, a njegova antimikrobna dejstva sprečavaju i leče akne. Ovaj sastojak će pospešiti apsorpciju nekih molekula, pa je zato danas dragoceni sastojak preparata, melema, krema i seruma.

Dakle, ako nam je koža sklona iritacijama, aknama i infekcijama, bisabolol je idealno rešenje. Zahvaljujući umirujućem dejstvu odličan je i kod rozacee, osipa, psorijaze i opekotina od sunca. Pored kože, sjajan je i za kosu, sprečava opadanje, jača koren kose i pospešuje njen rast. Pritom, potpuno je bezbedan za upotrebu, i može se koristiti i za negu nežne dečje kože.

KAMILICA SADRŽI I…

Pored bisabolola, kamilica sadrži niz lekovitih sastojaka: apigenin, luteolin, kvercetin, skopoletin, herniarin, umbeliferon, hlorogenu kiselinu… Apigenin dokazano deluje kod depresije, nesanice i dijabetesa. Flavonoid luteolin ima potvrđeno antikancerogeno, atioksidantno, anti apoptično i protivupalno dejstvo. Skopoletin je kumarin s nizom lekovitih svojstava, neka od njih su antidijabetsko, antihipertenzivno, antiproliferativno, antiinflamatorno, antimikrobno, antioksidantno… Herniarin povoljno deluje na bronhijalne, urinarne i krvne sudove i pomaže kod astme, angine, ateroskleroze, bolesti mokraćnih puteva. Umbeliferon je kumarin koji takođe deluje protivupalno, reguliše krvni pritisak, pomaže kod hepatitisa, poremećaja rada organa za varenje i astme. Hlorogena kiselina, inače i zdrav sastojak kafe, ne samo da smanjuje upale i sprečava dijabetes već pomaže i da se izborimo s gojaznošću… Kada se sve sabere, jasno je da je kamilica izuzetno lekovita biljka.

Kamilica nam može pomoći kod niza poremećaja, od obične prehlade kada njene blagodeti možemo iskoristiti u toplom odvaru za inhalaciju, preko složenih i teških oboljenja. Njeni flavonoidi značajno doprinose zdravlju srca i krvnih sudova i regulišu krvni pritisak. Ali ono s čim najčešće asociramo kamilicu je smirenje bola u stomaku.

KAMILICA, MIRAN I STOMAK I UM

Ova lekovita biljka može nam efikasno smiriti grčeve u stomaku, a kod beba je dokazano i njeno dejstvo čak i kad se primenjuje kao obloga. Pošto deluje protivupalno, šolja čaja od kamilice može imati efekat poput aspirina. Kamilica „smiruje“ stomak, pomaže kod gasova, iritacija u crevima, čira, a pomaže i varenje jer opušta grč u crevima. Ova biljka će regulisati pH u želucu i smanjiti gorušicu, a dragocena je i u lečenju hemoroida zahvaljujući antiinflamatornom dejstvu. Neke studije utvrdile su i njenu efikasnost u suzbijanju Helicobacter pylori, bakterije koja izaziva čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Pored blagotvornog efekta na stomak, istraživanja su došla i do nekih iznenađujućih činjenica, na primer da ekstrakt kamilice stimuliše ostaoblaste i da bi mogao pomoći u sprečavanju osteoporoze. Ali ono što znamo za sigurno je da ova biljka ima sedativno dejstvo, pre svega zahvaljujući flavonoidu apigeninu koji se vezuje za benzodiazepinske receptore u mozgu. I, za kraj, i sam miris kamilice je lekovit. Neka istraživanja na pacijentima obolelim od kancera nagovestila su da aromaterapija može smanjiti anksioznost i pojačati samopouzdanje kod najteže obolelih. Kamilica nam tako zaista donosi čistotu duha i tela, daje nam nadu i optimizam.

Od ovog obilja blagodeti, kamilica, odnosno njen bisobolol našao se i u Devi melemu za regeneraciju iz laboratorije Herba Sveta. Ovaj melem, koji obiluje visokokvalitetnim i potpuno prirodnim uljima i puterima, idealan je za tretiranje ili svakodnevnu negu kože, kako zdrave tako i one pogođene ekcemom, psorijazom, rozaceom, alergijama, aknama, hiperpigmentaciji, proširenim porama, flekama, poremećajem lučenja sebuma… Odličan je nakon sunčanja, kao i za smanjenje ožiljaka nakon operacija. Iako deluje snažno, pritom je nežan, baš kao cvetić kamilice.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem za regeneraciju
Kamilica u cvetu