TIMIJAN

(Thymus vulgaris)

Njegov miris nam često budi asocijaciju na Mediteran, bogato začinjeni kozji sir u maslinovom ulju ili sveže ispečene lepinje polivene maslinovim uljem i posute njegovim svežim ili sušenim listićima. Timijan, Thymus vulgaris, čuveni je začin i obavezni deo severnoafričkog zaatara (za’atar) koji se stavlja „u sve“, od mesa, do salata. Kod nas je poznat i kao pitoma majčina dušica, ali ga ne treba mešati s majkinom dušicom, Thymus serpyllum, čiji je bliski rođak. Ova niska žbunasta biljka i potiče iz predela u kojima se ne može zamisliti život bez nje – mediteranskog pojasa, od krajnjeg zapada do juga Italije. Danas se gaji širom sveta, a i dalje uspeva kao samonikla biljka na primorskom krševitom terenu. Ako joj protrljamo listiće osetićemo snažan tamjanasti miris, jači od origana, a posebno je lepa u rano leto kada je obaspu purpurni cvetići.

Timijan je ostavio pečat tokom istorije kako na kulinarstvo, tako i na mitologiju i medicinu. Stari Egipćani su ga koristili u procesu mumifikacije, a stari Grci dodavali u kupke i njegovim zapaljenim buketićima kadili hramove. Verovalo se da, osim što tera zle sile, ova biljka okrepljuje i jača organizam. Rimljani su ga obilno dodavali u hranu, verujući da olakšava varenje i nakon najtežih obroka. Svi ovi običaji i verovanja nisu bili bez temelja. Danas znamo da timijan sadrži timol koji, ako ga dodamo mesnim prerađevinama, deluje kao odličan konzervans. Sjajan je antiseptik, pa je sigurno terao „zle sile“ u obliku raznih mikroba na antičkim mestima masovnog okupljanja, a, videćemo, veoma povoljno deluje na digestivni sistem, pa je definitivno pomagao Rimljanima nakon prejedanja tokom čuvenih bahanalija.

ZAŠTO JE TIMIJAN LEKOVIT?

Kako navodi Evropska Agencija za lekove, timijan je cenjeni narodni lek širom Evrope, gde se vekovima koristi kod upale disajnih puteva, prehlada, kašlja i bronhitisa, a moderna istraživanja su opravdala ne samo ovu, već i mnogo širu upotrebu ove sjajne biljke. Ulje timijana sadrži do 47% timola, oko 5% karvakrola, cimen, linalool, alfa pinen – fenole sa izuzetnim antiseptičkim svojstvima. Ono obiluje i snažnim antioksidantima, zeaksantinom, apigeninom, luteinom, luteolinom i timinom, kao i terpenima – monoterpenima i seskviterpenima koji mu daju karakterističan miris. Obiluje i vitaminima: A, C, B6, K, E i folnom kiselinom, kao i mineralima – pre svega kalijumom i manganom. Možda su upravo svi ovi sastojci zaslužni za vitalnost i dugovečnost ljudi iz mediteranskog pojasa.

Šta su moderna istraživanja do sada zaključila? Osim što deluje na telo, timijan je odličan i za psihu. Jedna studija došla je do zaključka da ova biljka deluje kao jak anksiolitik. Anksioznost je danas najrasprtostranjeniji psihički poremećaj kog prate ne samo stalni osećaj zebnje, već i fizički simptomi: lupanje srca, glavobolja, preznojavanje, osećaj pritiska u grudima, pa i poremećaj varenja. Smatra se da su fenoli ti koji uspešno otklanjaju zebnju, mada nauka još uvek nije uspela da pronikne u tačan mehanizam delovanja ove biljke na psihu.

Kad je dejstvo timijana na stomak u pitanju, druga studija je zaključila da timol i karvakrol direktno povećavaju aktivnost tripsina, lipaze i proteaze u crevima i pankreasu, kao i da pospešuju i štite funkcije jetre. Karvakrol štiti sluznicu organa za varenje i reguliše gastričnu tečnost i njenu pH vrednost, sprečavajući tako lezije i upale. Šta više, flavonoidi iz ove biljke opuštaju glatke mišiće tankog creva tako što blokiraju receptore histamina i acetilholina. Zato se ova biljka može koristiti za lečenje ulcerativnog kolitisa i Kronove bolesti. Svojom antimikrobnom aktivnošću timijan uspešno proteruje sve čemu nije mesto u našem sistemu za varenje, od glista do gljivica, kvasaca i bakterija. A po tom pitanju se njegova aktivnost ne odnosi samo na organe za varenje, već ceo organizam.

ANTIMIKROBNO DEJSTVO TIMIJANA

Brojne studije su dokazale snažno antimikrobno – antibakterijsko, antifungalno i antiparazitsko dejstvo timijana. Danas znamo da ova biljka uspešno suzbija niz štetnih bakterija, prodirući direktno u njihovu ćelijsku membranu: Helicobacter pylori, Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Selenomonasartemidis, Porphyromonas gingivalis, Streptococcus mutans i Streptococcus sobrinus. Takođe je dokazano efikasan kod gljivica Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus i Candida albicans. Antifungalno dejstvo timijana ispoljava se i spolja, na koži, kod dermatomikoza, „gljivica na koži“ koje najčešće zahvataju nokte i vlasište. Ali to nije sve, timijan je takođe dokazano efikasan čak i kod virusa Herpes simplex.

Eterično ulje timijana hemotipa tujanol od velike je pomoći kod bakterijske vaginoze i vulvovaginalne kandidijaze, čestih ginekoloških problema koji danas širom sveta pogađaju tri od četiri žene u nekom periodu života. Do 30% vulvovaginitisa izaziva gljivica kandida koja, kada se namnoži i proširi, može da bude vrlo uporna i neprijatna i često ne reaguje na standardnu terapiju. I ovde na scenu stupaju karvakrol i timol iz timijana koji svojom antifungalnom aktivnošću uspešno suzbijaju kandidu, a pritom imaju i protivupalno dejstvo. Timijan pomaže da se uspostavi normalna vaginalna flora koja se često poremeti nakon upotrebe antibiotika, usled hormonskog disbalansa, prečestog pranja ili uzimanja kontraceptivnih sredstava.

Ulje timijana najbolje deluje u sinergiji s drugim lekovitim biljkama. A kada je zdravlje vaginalne i cervikalne sluznice u pitanju, idealno je u spoju sa kantarionom, nevenom, čajevcem, kao i egzotičnim uljima tamanu i ravensare. Upravo u toj kombinaciji prisutno je u Femisan herbal Vag – vagitorijama iz laboratorije Herba Sveta namenjenim ženama za negu i održavanje vaginalne i cervikalne sluzokože. Femisan herbal Vag pomaže kod suvoće vagine koja je česta u menopauzi, kao i kod infekcija i poremećaja vaginalne flore, jača imunitet, pomaže obnavljanje epitela i sprečava upale i infekcije.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

uskoro
Timijan u cvatu, s purpurnim cvetićima
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro