TAMANU ULJE

(Calophyllum inophyllum)

Da bismo upoznali egzotični plod tamanu, na kratko ćemo otputovati na drugu stranu planete, u daleku Polineziju. Ovaj region Okeanije sastoji se od preko 1000 ostrva, a uglove polinežanskog trougla čine Havaji, Uskršnja ostrva i Novi Zeland. Kako su po svojoj geografskoj prirodi ova ostrva „odsečena“ od ostatka sveta, na njima su se razvile kako posebna flora i fauna, tako i specifične kulture. Dovoljan je samo pogled na živopisna platna Pola Gogena i njegovih Tahićanki besprekornog tena da shvatimo da je to jedan potpuno drugi svet. I baš tu, na ostrvcima belog peska oivičenih tirkiznim morem, uspeva jedna posebna biljka koja pleni ne samo svojom lepotom, mirisnim cvetom, već i lekovitošću: drvo tamanu.

Calophyllum inophyllum je jarko zeleno drvo sočnog lišća i okruglastih orašastih plodova od kojih se dobija čak do 75% ulja. Ovo ulje nije jestivo, šta više može se veoma efikasno koristiti kao mazivo u industriji. Ali ono što je lokalno stanovništvo oduvek znalo je da od ovog drveta može imati mnogo koristi. Brojne su figure izdeljane od njegovog debla, a najčuvenija je upravo Gogenova, Hina i Fatu iz 1892. godine, na kojoj su prikazani polinežanska Boginja Meseca i Duh Zemlje. Hina je predstavnica ženske snage koja je inspirisala generacije Tahićanki, baš poput onih koje su, opet, inspirisale i samog Gogena. Onih koje su prikupljale plodove zemlje i njima odgajale, hranile i lečile svoju decu i sunarodnike. I lomile, mlele i cedile plodove tamanu drveta.

LEKOVITI PLOD

Plod tamanu drveta daje gusto tamno zeleno ulje prepuno smola kojim Tahićani zauzdavaju svoju gustu, crnu kosu. A 1951. saznalo se šta je lekovito u ovom plodu. Baš tad je otkriven prvi polifenol iz tamanu ulja – kalofiloid, lakton s posebnim protivupalnim svojstvima i dejstvom sličnom hidrokortizonu. Ono je i riznica lekovitih masnih kiselina: palmitinske, stearinske, oleinske, linoleinske i erukinske. Dakle, nisu ga slučajno Tahićani koristili da leče rane i opekotine. Moderne studije dokazale su da je tamanu ulje snažan zaceljujući i antimikrobni agens i da je opravdana njegova tradicionalna upotreba kod povreda kože, ožiljaka, inficiranih rana i kožnih oboljenja kao što su dermatoze, urtikarije i ekcem. Antibiotska svojstva ovog ulja oduvek su lečila čak i najkomplikovanije infekcije rana u tropima.

Dalja istraživanja potvrdila su da tamanu ulje ima širok niz dejstava:

  • antioksidantno
  • UV protektivno
  • anbtimikrobno (antibakterijsko i antifungalno)
  • antivirusno
  • antiinflamatorno
  • zaceljujuće (dermalno i epidermalno)

Tamanu ulje može se nanositi na kožu i sluzokožu pogođenu svim vrstama poremećaja. Kalofilna kiselina i lakton s antibiotskim svojstvima kao i sekundarni metaboliti, kumarini, ksantoni, flavonoidi i triperteni iz ovog ulja smiruju upale kože, uništavaju bakterije i viruse, uključujući i Staphylococcus aureus i štite imunitet kože antioksidantnim dejstvom.

Istraživanja su pokazala da tamanu ulje uništava čak 30 sojeva bakterija, a posebno je efikasno kod gram-pozitivnih, pa je viđeno i kao sastojak preparata za oralnu higijenu. Korisno je i kod vaginalnih infekcija pa je sve češći sastojak vaginalnih gelova ili vaginaleta.

Antivirusna svojstva tamanu ulja posebno dolaze do izražaja kod herpesa (Herpes simplex), a kako je poznato da on može izazvati i virusne bradavice, idealan je u procesu njihovog uklanjanja kada, ne samo da uništava virus, već i zaceljuje i eliminiše ožiljke. Jedna japanska studija dokazala je čak i protivtumorna dejstva ovog ulja.

Pored kožnih problema, tamanu deluje i dublje pa se koristi kod simptoma neuralgije, reumatizma i išijasa, kod proširenih vena i upalnih stanja.

TAMANU I KOZMETIKA

Današnja kozmetička industrija prepoznala je sposobnost ovog ulja da podstiče regeneraciju kože i proizvodnju kolagena, pa je sve češće deo preparata i formula, od onih za zaštitu od sunca, ublažavanje iritacija, do krema i losiona protiv bora i strija ali i za svakodnevnu negu kože. Iskustva s tamanu uljem u Francuskoj su pokazala da je idealno za tretiranje ožiljaka. Tamanu ulje je podesno za sve tipove kože, a naročito za osetljivu, zrelu i suvu. Pomaže kod iritacija nakon brijanja, depilacije ili sunčanja. Na Fidžiju se tradicionalno koristi za bebe kod ojeda, kao i za suve i ispucale usne. Ono se lako upija, lagano je i ne ostavlja mastan trag.

Oleinska i linoleinska kiselina daje ovom ulju snažna hidrirajuća svojstva, dok je antibakterijsko i protivupalno dejstvo od velike koristi u lečenju akni. Kako tamanu ulje stimuliše proizvodnju kolagena, idealno je za preparate protiv bora za zrelu kožu. Antioksidantna svojstva ovog ulja štite kožu od štetnih slobodnih radikala prilikom izlaganja suncu ili zagađenju. Protivupalno dejstvo ulja kalofila ne samo da leči kožne poremećaje poput psorijaze, ekcema ili rozacee, već i sanira posledice koje narušavaju izgled.

Tamanu ulje vekovima Tahićankama daje besprekoran ten, a danas je dostupno i nama. Iako potiče iz Polinezije, tamanu se danas gaji širom tropskog pojasa. Kao što važi za sva ulja, veoma je važno nabaviti ono kvalitetno i hladno ceđeno. A tamanu ulje je posebno lekovito u sinergiji sa drugim uljima i puterima sličnih svojstava. U kombinaciji sa ricinusovim uljem, eteričnim uljem lavande, limuna, ravensare, čajevca, karanfilića, kao i ekstraktom vrbine kore, tamanu ulje svojim antimikrobnim dejstvom doprinosi eliminaciji virusnih infekcija kože, virusnih bradavica. Upravo je u takvom sastavu prisutno u Devi melemu protiv virusnih bradavica, potpuno prirodnoj i visokokvalitetnoj formuli koja na jednostavan i bezbolan način u potpunosti eliminiše virusne bradavice iza kojih ostaje nežna i jaka koža, bez ožiljaka.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi melem protiv virusnih bradavica
Tamanu biljka

Druge naše biljke: