Iako bez Sunca ne bi bilo života, njegovo zračenje ima jednaku moć da život i onemogući. Naša planeta ima odličan prirodni „filter“ koji blokira dobar deo štetnih zraka – ozonski omotač. On kao sunđer upija čak 98% zraka koji bi, kad bi doprli do površine Zemlje, naneli veliku štetu svim živim bićima. Zahvaljujući ozonskom omotaču niču i rastu biljke, na poljima sazrevaju žitarice, u moru buja plankton koji je osnov ekosistema, a čovek i životinje se slobodno kreću pod otvorenim nebom. Ipak, čak i onih 2% zraka koje ozonski omotač propusti nisu naivna. Ultravioletno (UV) zračenje ima moć da prodre kroz kožu ili koru živih bića i ošteti molekule DNK, što za rezultat može imati melanom – karcinom kože. S druge strane, ono je neophodno za normalnu sintezu vitamina D kod ljudi, koji, između ostalog, gradi i čuva kosti, omogućava rad imunog, nervnog i kardiovaskularnog sistema.

Od 1970. do danas, broj slučajeva melanoma porastao je za 8 puta. Jedan od razloga je i oštećenje ozonskog omotača, usled zagađenja atmosfere izazvanog sagorevanjem uglja, nafte ili gasa, što za posledicu ima povišenu koncentraciju ugljen dioksida, kao i emisije hlorofluorougljenika, halona, metilhloroforma i ugljentetrahlorida, gasova koji su ulazili u sastav raznih sprejeva i sistema za rad hladnjaka. Ove supstance zabranjene su Protokolom iz Montreala koji je donet 1987. godine, ali velika šteta je već nanesena i ozonskom omotaču će biti potrebne godine da se oporavi. Srećom, on polako „zaceljuje“, a prognoze kažu da će postojećim ritmom taj proces biti potpun za oko 40 godina. Oštećenje ozonskog omotača najveće je na Južnom polu, a najugroženije države su Australija, Novi Zeland, Čile, Argentina i Južnoafrička republika.

Ultravioletno zračenje koje je glavna komponenta sunčeve svetlosti deli se na tri katergorije: UVA, UVB i UVC. Srećom, ovo poslednje nikada ne dopire do nižih delova atmosfere, opet zahvaljujući ozonskom omotaču. UVB zračenje je glavni razlog što leti pocrnimo na moru ili ako predugo ostanemo na suncu tokom najtoplijeg dela dana dobijemo opekotine nakon čega nam se koža ljušti. Za razliku od njegovog kratkog ali burnog efekta, UVA zračenju smo izloženi tokom celog dana i ono ima moć da prodire mnogo dublje kroz kožu. Njegove posledice su vidljive tek nakon dužeg vremena: koža prerano stari, bora se, isušuje, gubi elastičnost i pojavljuju se tamne fleke. Iako su obe ove vrste zračenja odgovorne za nastanak melanoma, smatra se da UVB zraci direktno oštećuju DNK, dok UVA zraci to čine indirektno, tako što izazivaju oksidativni stres i slabe imunitet kože. Smatra se da su ove dve vrste zraka odgovorne za 70% slučajeva malignih melanoma. Iako melanom predstavlja samo 4% od svih karcinoma kože, on je uzrok skoro polovine ukupnih smrtnih slučajeva.

Iako su UVB zraci intenzivniji u najtoplijem delu dana, UVA zraci su mnogo češće prisutni. Osim što utiču na nas tokom čitave obdanice, oni su prisutni i u solarijumima, koji kožu bombarduju dozama koje su čak 12 puta veće od sunčevih. Tako je, pored sunca, i solarijum jedan od krivaca za pravu epidemiju raka kože našeg doba.

Doktor lupom pregleda mladeže na leđima žene

ŠTA POVEĆAVA ŠANSE ZA NJEGOV RAZVOJ?

Reč melanom bukvalno znači „crni tumor“. Ćelije kože, melanociti, proizvode melanin, tamni pigment koji diktira boju kože ili ten. Melanom upravo nastaje u melanocitima. Obično je crne ili smeđe boje, a u ređim slučajevima može biti crvene, roze ili boje kože. Iako dobar deo melanoma, čak 30%, nastaje u već postojećim mladežima, i broj mladeža povećava rizik od njegovog nastanka, najveći broj ipak nastaje na čistoj koži. Melanom može napredovati veoma brzo i u ranim fazama je 99% izlečiv. Zato je važno redovno pregledati kožu i reagovati na svaku promenu.

Pod većim rizikom da obole od melanoma su osobe svetlije puti, sa svetlom ili riđom kosom, plavim očima, osobe sa većim brojem mladeža, i oni koji u svojoj porodičnoj anamnezi imaju slučajeve melanoma. Rizik za razvoj raka kože povećava se s godinama, s padom imuniteta, kao i sa svakim izlaganjem suncu ili upotrebom solarijuma. Iako se melanom može razviti na bilo kom delu tela, kod žena se on češće pojavljuje na nogama, a kod muškaraca na torzu. Kod osoba tamne kože najčešće se razvija na dlanovima, tabanima i oko noktiju. Može izgledati kao mladež, ljuspičasta mrlja, otvorena rana ili izbočina.

KAKO PREPOZNATI MELANOM?

Svaka promena na koži koja je asimetrična, bez jasno definisanih ivica, nejednake boje i veća od 6mm predstavlja alarm da posetimo dermatologa. Ukoliko se pritom promena iznenada pojavila, povećava se i menja boju, onda je poseta stručnjaku urgentna. Postoji više faza razvoja melanoma. U početku, u nultoj fazi, prisutan je samo na površinskom sloju kože, epidermisu. Melanom u prvoj i drugoj fazi ne pokazuje znake širenja i lako se leči operativnim putem. Treća faza podrazumeva njegovo širenje na okolnu kožu i limfne čvorove, dok se u poslednjoj, 4. fazi, širi na udaljene limfne čvorove i unutrašnje organe. Najbolji način da se melanom dijagnostifikuje je pomoću biopsije: promena se uklanja hirurškim putem i šalje na analizu kojom se utvrđuje eventualno prisustvo kancerogenih ćelija.

Pojavu melanoma možemo sprečiti na više načina. Pre svega, izbegavanjem izlaganja suncu u najtoplijem periodu. Boravak na suncu možemo produžiti upotrebom krema sa visokim faktorom zaštite, odeće koja pokriva celo telo i šešira širokog oboda. Naočare za sunce sa kvalitetnim sočivima zaštitiće nam oči koje takođe mogu oboleti od melanoma (takozvani očni ili okularni melanom). Kreme sa zaštitnim faktorom treba nanositi na svakih sat ipo, ili češće ukoliko se više znojimo ili plivamo.

Kako je melanom direktno povezan s padom imuniteta, važno je da uvek radimo na njegovom jačanju. Zdrava ishrana bogata svežim voćem i povrćem, posebno onim narandžaste boje koja označava prisustvo beta karotena, zelenog lisnatog povrća kao i esencijalnih masnih kiselina dokazano povećava imunitet kože. Aminokiseline direktno štite ćelije DNK od oštećenja, a po kožu je posebno koristan glutation sa snažnim protivupalnim i antioksidantnim dejstvom. Glutation dokazano sprečava nastanak melanoma, između ostalog tako što stimuliše sintezu feomelanina umesto tamnog eumelanina. Glicin je snažan antioksidant s dodatnim antiinflamatornim dejstvom. I hijaluronska kiselina, koja omogućava optimalnu hidrataciju kože ujedno jača i njen imunitet. Napitak na bazi aminokiselina i hijalurona, Glutation hijaluron iz laboratorije Herba Sveta pomoći će nam ne samo u jačanju imuniteta kože, već i u očuvanju njenog gipkog, mladalačkog i jedrog izgleda. Pored toga, svi ovi sastojci su izuzetno delotvorni i u obnavljanju zglobne hrskavice, očuvanju opšteg imuniteta i rada endokrinog sistema.

Devi kolekcija prirodne i visokokvalitetne kozmetike Herba Sveta dizajnirana je s ciljem da ojača imunitet kože, prodre u njene najdublje slojeve i pospeši obnavljanje vanćelijskog matriksa kao i proizvodnja kolagena koji je posebno pod metom UV zraka. Kreme i serumi Devi kolekcije sadrže niz sastojaka sa dokazanim efektom: peptide, morski kolagen, beta glukan, matične ćelije, vitamine, ekstrakte lekovitog bilja i negujuća ulja i putere. Posebno namenjen podizanju imuniteta kože je Anti Ox serum sa ferulinskom kiselinom, vitaminima, ekstraktima ginka bilobe, skvalanom i hijaluronom koji podržava prirodnu antioksidativnu odbranu kože i neutrališe slobodne radikale izazvane štetnim UV zračenjem i zagađivačima iz životne sredine. A tu je i posebna kolekcija krema sa visokim UV faktorom, 50+ bez štetnih sastojaka, koja se može nanositi i na najosetljiviju kožu.

Melanom se može sprečiti. Kao i u svemu, i prilikom izlaganja suncu neophodna je umerenost. I efikasna, prirodna zaštita.

Proizvodi Herba Sveta