GARDENIJA

(Gardenia jasminoides)

Iz jugoistočne Azije dolazi nam jedna egzotična, zimzelena biljka blistavih listova i prelepog, elegantnog i opojnog belog cveta: gardenija. Ova istočnjačka žbunasta lepotica zahteva dosta vlage i blagu klimu tokom cele godine, pa je u našem podneblju možemo uzgajati u saksijama koje ćemo leti držati napolju, umereno izloženu suncu, a zimi unositi kako bi se zaštitila od mraza. Potrebno je malo više truda oko nje, ali on se svakako isplati: ova prelepa biljka je blagodet za čula jer prelepo miriše, ukusna je i ukrasna, ali i lekovita.

Gardenija je dobila ime po Aleksandru Gardenu, škotskom lekaru i prirodnjaku, koji je sarađivao sa Karlom Lineom, „Ocem taksonomije“. Svrstana je u porodicu Rubiaceae, u koju, pored brojnih vrsta, spada i kafa. Plod gardenije sadrži krocin, karotenoid, zbog čega se na istoku od davnina upotrebljavao za bojenje tekstila u žuto. Danas se koristi i za bojenje papira, kozmetike, kože, pa čak i hrane.

Njena lepota i delikatnost oduvek se povezivala s duhovnim svetom, pa je ova biljka simbol čiste privlačnosti, smirenosti, harmonije i spiritualizma. Njen cvet podiže atmosferu i širi pozitivnu energiju, zbog čega je cenjen tokom meditacije. Smatra se da nas cvet gardenije može povezati sa sopstvenim snovima i porukama koje prenose, i pomoći nam u procesu samoispitivanja, promišljanja i produbljivanja svesti. Kao simbol čistote i mira, obavezan je deo svadbenih buketa.

Osim što je lep, cvet gardenije je sočan i ukusan. Može se jesti svež, fermentisan, a poseban specijalitet je gardenija u medu. Sveže i čiste latice se stave u teglu, preliju medom i ostave par nedelja na toplom mestu. Teglu povremeno treba okrenuti da med dobro prožme sve latice. Potom se med procedi (ako je potrebno, prethodno se blago zagreje potapanjem tegle u toplu vodu). Ovim medom divne arome može se zasladiti ovsena kaša, limunada ili čaj, možemo ga namazati hleb ili jednostavno pojesti kašičicu i tako u svoj organizam uneti obilje antioksidanata kako iz meda, tako i iz gardenije. Gardenija će smanjiti upale, pomoći da se stabilizuje nivo insulina u krvi, sprečiti insulinsku rezistenciju i zaštititi jetru.

GARDENIJA SPREČAVA UPALE

Gardenia jasminoides jedna je od preko 200 varijeteta ove biljke. Osim bele, njih krase i drugačije boje cvetova: žute, narandžaste, ružičaste ili crvene. Ali ipak, klasična bela gardenija ima posebna lekovita svojstva, s podugim spiskom. Ova biljka poseduje sledeća svojstva: antihiperglikemijska, antiaterosklerotična, antiinflamatorna, antiartritična, antikancerogena, antiapoptična, antioksidantna, antiangiogenična, antitrombotična, antimikrobna… Neke od fitohemikalija koje doprinose ovim svojstvima su genipozid, genipin, genipozidinska kiselina, krocin i krocetin.

Ova biljka se od pamtiveka u svojoj postojbini koristila za smirivanje upala, a moderna nauka je dokazala da je to bilo sasvim opravdano, upravo zahvaljujući genipininu, aglikonu koji ima antiangiogenična svojstva – smanjuje neželjeni rast krvnih sudova, i inhibira proizvodnju azot oksida, slobodnog radikala koji je krivac za nastanak upalnih procesa koji mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja, kao što je na primer multipla skleroza. Gardenija snižava oksidativni stres čime ima i neuroprotektivno dejstvo, pa je sjajna preventiva od Alchajmerovog oboljenja.

Gardenija je veliki zaštitnik jetre. Hepatoprotektivno dejstvo ima najviše zahvaljujući glikoproteinu koji pospešuje funkcije jetre ali ima i antioksidantno dejstvo. Jednako povoljno deluje i na organe za varenje: ursolna kiselina i krocin regulišu kiselinu i tako sprečavaju gastritis, ne dozvoljavaju širenje Helicobacter pylori, a svojim antioksidantnim dejstvom dodatno sprečavaju i rak želuca.

Antiinflamatorno dejstvo genipozida i krocetina je posebno značajno kod artritisa. Iridoidni glikozidi su se odlično pokazali u kliničkim studijama, pa se smatra da bi se ubuduće mogli više koristiti u terapiji upala i bola u zglobovima. Smirivanje upala ima pozitivno dejstvo i kod alergijskog rinitisa koji gardenija sprečava inhibicijom periostina.

Još jedno od mnogobrojnih svojstava gardenije je i antimikrobno. Ova biljka pokazala se delotvornom kod sojeva Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Streptococcus pyogenes, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella typhi, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa i Candida albicans.

POSEBNO JE KORISNA ZA KOŽU

Ali lekovitost gardenije posebno dolazi do izražaja na našem najvećem organu – koži. Pre svega, u skladu sa njenim povoljnim dejstvom po digestivni trakt, gardenija ima sposobnost da reguliše crevni mikrobiom, što se dokazano povoljno odražava kod poremećaja kože, poput atopijskog dermatitisa.

Monoterpenski glikozidi iz gardenije imaju dokazani antimelanomski efekat. Ekstrakt ove biljke ima moć da spreči negativno delovanje UVB zraka na kožu, smanji upalne reakcije, ojača imunitet kože svojim antioksidantnim dejstvom, i samim tim spreči fotostarenje. Gardenija deluje na sam koren problema: ona povećava fibroblaste i sintezu kolagena, graditelje vanćelijske strukture kože.

Ekstrakt gardenije trenutno osvežava kožu, smiruje je, sprečava upale, dezinfikuje, a svojim povoljnim dejstvom na vanćelijski matriks daje joj punoću, elastičnost i mladoliki izgled. Pružajući joj UV zaštitu, ova biljka štiti kožu od isušivanja, propadanja i pigmentacije. Zato je dragoceni dodatak anti age kozmetike.

Upravo iz svih tih razloga, gardenija je dospela i u Devi kozmetiku. Antirid Anti age krem za predeo oko očiju je moćni borac protiv nastanka bora. Osim koenzima Q10, triglicerida, peptida i hijalurona, ovaj serum sadrži i negujuća ulja, vitamine i biljne ekstrakte koji ublažavaju fine bore oko očiju, sprečavaju i ublažavaju hiperpigmentaciju, posvetljuju podočnjake i smanjuju otok. Botomix serum pruža intenzivan tretman koži peptidima, hijaluronom i biljnim ekstraktima i predstavlja prirodnu alternativu botoksu. Hijaluron serum neguje, omekšava i daje elastičnost koži pomoću hijalurona i ceramida, a Illuminative krema daje blistavost tenu, smanjuje vidljivost bora i jača imunitet kože. Sve ove kreme i serumi nose u sebi posebnu energiju gardenije koja se stara da nam sačuva i zdravlje i lepotu.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Antirides krem
Botomix serum
Illuminative krema
Gardenija, beli cvet