PISKAVICA

(Trigonella foenum-graecum)

Lekovito bilje obično ima široki spektar dejstava, ali verovatno najsvestranija među njima je piskavica. Poznata i kao grčko seme, trigonella foenum-graecum iz porodice Fabaceae, koristila se od praistorije u mediteranskom pojasu i Aziji u domaćinstvu, industriji, kulinarstvu i narodnoj medicini, pa čak i u procesu mumifikacije tela kod starih Egipćana. Jarko žutom bojom koju njen lekoviti deo – trouglasto seme ispušta bojila se vuna, njenim lišćem terali komarci, a na istoku je jedan od obaveznih sastojaka kari začina. Ova jednogodišnja biljka je poznata i kao ’lek za sve’, jer pomaže kod niza poremećaja, od rana koje teško zaceljuju, preko artritisa, bronhitisa, apcesa, lošeg varenja, i poremećaja ženskog i muškog reproduktivnog sistema.

PISKAVICA BILJKA, REŠENJE ZA BROJNE BOLESTI

Piskavica je, reklo bi se, ’Katica za sve’, što fitoterapija odavno zna, a moderna istraživanja su to i dokazala. Ova biljka sadrži alkaloide, flavonoide, kumarine, saponine, obiluje proteinom i aminokiselinama. Studije su pokazale da piskavica može da utiče na smanjenje nivoa glukoze i holesterola u krvi, kao i da je efikasna kod dijabetesa tipa 1 i 2. Razlog što je često prisutna u začinskim mešavinama je što zaista pomaže varenje i reguliše apetit, jer je bogata vlaknima i lecitinom koji utiču na pravilan rad creva i metabolizam masti, a može da pomogne i kod trenutnih neprijatnosti kao što su grčevi u stomaku, nadimanje, gasovi, zatvor i dijareja. Jedna studija je dokazala da piskavica značajno poboljšava crevnu mikrobiotu, pospešuje metabolizam i čak eliminiše negativne posledice premasne ishrane. Piskavica sadrži sluzi pa je odlična i za respiratorni sistem, ublažava hronični kašalj, smiruje nadraženo grlo, infekcije disajnih organa i usne duplje, šta više, postoje osnovane naznake da ovo seme ima povoljan terapijski efekat i može se koristiti kao lekovito sredstvo kod karcinoma pluća. Grčko seme ima dokazan i moćan protivupalni i antioksidativni efekat kod pulmonarne fibroze, a istraživanja su pokazala da značajno i bezbedno poboljšava kvalitet života obolelih od astme.

Brojna su blagotvorna svojstva piskavice na ljudski organizam koja su i naučno dokazana:

Ali verovatno najkorisnije dejstvo grčkog semena je ono koje ima na plodnost.

PISKAVICA SEME, POSPEŠIVAČ PLODNOSTI

Ova biljka se tradicionalno koristila za jačanje plodnosti, kako muške tako i ženske, a moderne studije su pokazale da je to apsolutno imalo smisla. Jedna studija je ispitivala uticaj semena piskavice na grupu muškaraca sa dijagnozom hipogonadizma (manjka testosterona), koji su dobijali dozu od 500 mg ekstrakta ove biljke tokom 12 nedelja. Na kraju studije je ustanovljeno da je kod svih ispitanika nivo testosterona porastao i do 90%, kao i broj, kvalitet i pokretljivost spermatozoida, ali i da grčko seme pozitivno deluje i na kardiovaskularni sistem, raspoloženje i mentalnu budnost.

A kod žena je efekat piskavice još interesantniji, kako na zdravlje tako i estetiku. Piskavica umiruje burne efekte PMS-a, uredovljuje ciklus, pomaže kod PCOS, ali i pomaže ženama prilikom ulaska u menopauzu. Još jedna klinička studija iz 2017. godine pratila je 115 žena sa simptomima menopauze, starosti 40-65 godina. Njih 59 dobijalo je tokom 12 nedelja po 600 mg ekstrakta semena piskavice, da bi na kraju studije prijavile značajno smanjenje simptoma menopauze i poboljšanje kvaliteta života.

Fitoestrogeni koje sadrži ova biljka utiču na cirkulaciju i nivo vode u tkivu i podstiču proizvodnju prolaktina koji stimuliše mlečne žlezde, što sve skupa kao rezultat daje lepe i bujne grudi. Piskavica je posebno korisna kod dojilja jer ima galaktogogni efekat: povećava lučenje mleka, a pritom ne ostavlja nikakve negativne posledice na odojče. U SAD se grčko seme vidi kao idealno prirodno rešenje kod rastućeg problema „sindroma nedovoljne količine mleka“ jer su istraživanja pokazala da povećava lučenje mleka za čak 40%.

PISKAVICA ČAJ, SEME ILI NEŠTO TREĆE?

A estetski deo? Kako je bogata proteinima i gvožđem, ova biljka je idealna za negu kose, daje joj bujnost i sjaj a pritom sprečava upalu vlasišta, isušivanje, perut i ćelavost. Ali to nije sve. Svojim fitoestrogenskim dejstvom piskavica će ne samo umanjiti neprijatne simptome PMS-a i menopauze, već će prokrviti i mlečne žlezde, što će imati vidan efekat. Piskavica biljka može se koristiti u raznim oblicima, ali ako želimo bujnije grudi, najbolje i najjednostavnije je da je primenjujemo spolja. Ona se može koristiti u kombinaciji sa drugim biljkama i prirodnim uljima, a idealna kombinacija sastojaka je baš u Devi gelu za grudi. Pored ove biljke, gel sadrži i ekstrakt hmelja koji pojačava dejstvo piskavice, a tu su i visokokvalitetna vitaminska ulja jojobe, žutog noćurka i čileanske ruže koja poboljšavaju cirkulaciju u tkivu, usporavaju starenje kože, hrane je esencijalnim masnim kiselinama, sprečavaju isušivanje i daju koži elastičnost. Ulje čileanske ruže posebno podstiče sintezu kolagena i tako sprečava pojavu bora na dekolteu i nastanak strija na grudima. Eterična ulja bergamota i geranijuma dodatno neguju i omekšavaju kožu.

Devi gel za grudi se jednostavno primenjuje: umasira se u grudi kružnim pokretima nekoliko puta na dan, što ima i trenutni efekat, a nakon par meseci redovne upotrebe grudi postaju vidno čvršće i bujnije, a koža dekoltea nežna i baršunasta.

U zemljama bliskog istoka piskavicu žene redovno koriste u ishrani jer im daje zavodljive obline i štiti hormonalni balans. Međutim, na ukus piskavice se treba navići: bilo da se koristi kao seme u ishrani ili čaj, prilično je jaka i gorka, i mora se pažljivo dozirati i mešati s drugim začinima. A kad je Devi gel za grudi u pitanju, na njega je lako navići se. Jer koja žena ne želi čvrste grudi i nežan dekolte na tako jednostavan i lak način?

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Devi gel za grudi
Piskavica, biljka i seme

Druge naše biljke: