Možda ne volite teretane i vežbanje, a da li znate da vam i kućni poslovi mogu pomoći da postanete vitki? Pritom ćete ubiti dve muve jednim udarcem, jer će i kuća da vam blista uz potrošeni višak kalorija… Kućni poslovi su sjajna  rekreacija, pa kada se sledeći put mašite krpe ili usisivača, osvestite pokrete koje pravite i postarajte se da ih intenzivirate.

Koji kućni poslovi su najkorisniji po našu figuru?

Pranje prozora je izuzetna vežba za ruke i rameni pojas, aktivira veći deo mišića. Ako pritom koristite i merdevine ili hoklicu, imate i vežbu  ‘na steperu’ za mišiće nogu i gluteuse. Pola sata provedenih u pranju prozora troši oko 100 kalorija.

Pola sata koje provedemo u pranju sudova može nam sagoreti 50 kalorija. Ovaj ’trening’ možemo pojačati i ulepšati tako što ćemo pustiti muziku i cupkati uz sudoperu u omiljenom ritmu.

Isti metod možemo primeniti kod peglanja. Pola sata peglanja troši oko 50 kalorija, a ’potrošnju’ možemo povećati ako malo više angažujemo noge.

Brzopotezno spremanje kuće (brisanje prašine, sklanjanje stvari, izbacivanje smeća), tokom pola sata može potrošiti do 80 kalorija. Što više čučnjeva, to bolje. Trudite se da angažujete obe ruke: ako ste desnoruki, nemojte brisati samo desnom rukom, uključite i levu. Brisanje poda tokom pola sata može potrošiti i do 100 kalorija.pospremanje

Usisavanje aktivira celo telo, mišiće ruku i nogu, stomačne i leđne mišiće. Kod usisavanja je bitno da pazimo na kičmu. Zato izbegnite pogrbljen položaj, povucite karlicu ka napred kako biste zaštitili lumbalni deo, i kada treba nešto nisko da dohvatite bolje savijajte kolena i pravite čučanj. Tako imate i dodatnu sjajnu vežbu za noge. Pola sata usisavanja troši 50 i više kalorija.

Ribanje toaleta može nam potrošiti istu količinu kalorija kao hodanje na traci u teretani. Bacite se na brisanje pločica širokim, kružnim pokretima kako biste angažovali bicepse.

Pomeranje nameštaja i pravljenje novog rasporeda po sobama može potrošiti preko 100 kalorija za pola sata. I ovde je veoma bitno da sačuvate kičmu, pa se trudite da prilikom dohvatanja i podizanja ne savijate leđa, već noge u kolenima.

Ako imate dvorište, idealna vežba je košenje. Pola sata košenja travnjaka može sagoreti preko 150 kalorija. Potom sledi grabuljanje koje aktivira veliki broj mišića, naročito oko struka. Sadnja cveća, čupanje korova, i slični baštovanski poslovi mogu ’pokositi’ 200 kalorija tokom pola sata, dok teški poslovi u bašti, kopanje, uklanjanje kamenja i utovar zemlje mogu sagoreti i do 300 kalorija. Pola sata zalivanja cveća skinuće nam oko 50 kalorija.

čišćenje automobila

Sledeći put kada pomislite da je vreme da odvezete auto u perionicu, operite ga sami. Pranje automobila može sagoreti do 150 kalorija za pola sata. Pritom od toga možete napraviti porodičnu zabavu.

Čuvanje dece, naročito one zahtevne, ’žive’, može sagoreti i do 200 kalorija za pola sata. Nemojte se štedeti, pojurite za njima i igrajte se aktivnih igara. Podizanje male dece, igre ’aviona’ i slične aktivnosti su mnogo bolje i zabavnije od podizanja tegova.

I na kraju, i spremanje sebe troši kalorije. Pola sata pranja i feniranja duge kose može sagoreti do 100 kalorija. Pa vredi uložiti u čistoću, zar ne?

Pored toga što kućni poslovi tope masne naslage, aktiviraju i lučenje hormona sreće, što zbog fizičke aktivnosti, što zbog pozitivne i harmonične atmosfere koju stvaramo spremajući. Dakle, dobri su i za telo, i za psihu. Pokrenite se i pospremite kuću, a i svoj organizam možete pospremiti pomoću Equigala. To je potpuno prirodan preparat na bazi lekovitog bilja koji pomaže da izbacimo toksine iz organizma, očistimo jetru, pokrenemo varenje, oslobodimo se nadutosti, celulita i viška kilograma.

Equigal kapi