Ova nežna a moćna voćka, kakvu danas poznajemo i kupujemo na pijaci, potiče iz Evrope, tačnije iz Bretanje u Francuskoj gde je prvi put, sredinom 18. veka, odgojena ukrštanjem dve divlje vrste donete iz severne i južne Amerike. Naučni naziv joj je fragaria ananassa, za razliku od šumske jagode, fragaria vesca. Ova potonja pominje se u starorimskim spisima kao lek, smatralo se, s pravom, da uklanja upale, infekcije, kamen u bubregu, giht imnoge druge bolesti. U 14. veku uzgajana je u kraljevskim vrtovima Šarla V u Francuskoj, a gajila se i u 16. veku u Engleskoj tokom vladavine Henrija VIII. Interesantno je da je En Bolin, druga žena ovog kralja, inače omražena u narodu, na vratu imala beleg u obliku jagode, zbog čega su mnogi tvrdili da je veštica.

Sa druge strane Atlantika jagodu su negovali čileanski Indijanci, koji su izgnječene plodove mešali sa kukuruznim brašnom i tako pravili hleb. Kada su stigli španski osvajači, ovaj ’recept’ su preradili u kolačiće s jagodama koji je vekovima docnije evoluirao u danas poznati ’strawberry shortcake’, što je i ime čuvene junakinje crtanog filma, kod nas poznatije kao Jagodica Bobica.

jagoda

Jagoda je tokom vekova često bila predmet verovanja i mitova. U bavarskoj se još uvek u proleće kače korpice s jagodama kravama na rogove kako bi se odobrovoljili dobri duhovi i povećali prinos mleka. Trudnice su nekada nosile lišće jagode u džepu kako bi smanjile porođajne bolove. Smatralo se da jagoda može da prizove ljubav, pojača plodnost, pa je bila simbol Venere, boginje ljubavi, pre svega zbog boje i oblika srca.

MOĆ JAGODE

Verovali ili ne, sa naučne tačke gledišta, jagoda i nije plod, to je razrasla cvetna loza a plodovi su one male zelenkaste tačkice i to su zapravo male orašice. Zato se misli da je jagoda  jedino voće koje svoje seme nosi spolja, a ne u sredini ploda. U njenom razmnožavanju u prirodi najveću ulogu imaju ptice, koje je rasejavaju svojim izmetom, i na taj način joj omoguće i savršeno đubrivo. Semenu nije potrebno da bude pokriveno zemljom da bi proklijalo, već više reaguje na svetlost i toplotu sunca.

Porcija od 100 grama jagoda sadrži 65% dnevne potrebe vitamina C, vitamine A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (folnu kiselinu), 153 mg kalijuma, 0,39 mg – 17% dnevne potrebe mangana, folate, aminokiseline, holin, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, cink, bakar i selen. Jagode po sastavu čini 91% vode, 7,7% ugljenih hidrata, imaju samo 0,3% masti, oko 7 grama šećera i ’teške su’ oko 30 kalorija po porciji.

Samo 8 jagoda ima više C vitamina nego pomorandža. Vitamin C je neophodan za imunitet, opšte funkcionisanje organizma, naročito za zdravlje i lepotu kože jer je neophodan za proizvodnju kolagena, a elagična kiselina iz jagoda štiti kolagen i ćelije i tako sprečava nastanak bora. Folna kiselina koju sadrže jagode bitna je za metabolizam amino kiselina i dobru krvnu sliku. Ova divna voćka dokazano smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a njena dobra vlakna štite i kardiovaskularni i digestivni sistem.

voćni kolač

Osobe koje pate od hroničnih upala (na primer zbog artritisa, naročito reumatoidnog, upale desni, iritabilnog creva…) mogu imati velike koristi od jagoda koje inhibiraju enzim koji izaziva upalne reakcije. Niska kaloričnost i nizak glikemijski indeks jagoda čini ih idealnim i za dijabetičare, kao i za sprečavanje razvoja ove podmukle bolesti.

Jagode sadrže korisne kiseline koje povoljno deluju na zube i prirodno ih izbeljuju. Spadaju u 5 voćki koje sadrže najviše antioksidanasa koji nam jačaju imunitet i sprečavaju nastanak karcinoma. I, na kraju, još jedna veoma bitna osobina koja će zanimati sve osobe sa viškom kilograma ili one koji žele da održe vitku liniju: sjajne su za dijetu i sportiste. Tokom Vimbldonskog turnira pojede se oko 27 tona jagoda. Razlog: imaju malo kalorija, lako se vare i ne opterećuju organizam, a sadrže visok procenat vode i dosta kalijuma što ih čini sjajnim elektrolitom.

Brojne su dijete sa jagodama, a dovoljno je i samo da porciju pojedete za užinu, ili da ih dodate u kašu ili smuti. Kada su u sezoni, iskoristite ih maksimalno, a kada nisu, zamrznute će sasvim dobro poslužiti. I ne zaboravite da popijete Equigal!

 

Jagode i Equigal za vitkost