Sva živa bića imaju osnovni nagon za samoodržanjem i produženjem vrste. Priroda je to mudro rešila, jer kako bi drugačije obezbedila opstanak. Ako bolje obratimo pažnju na biljke i životinje, videćemo da je priroda tu upotrebila jedan trik, pomalo surov: reproduktivno nesposobne jedinke su joj nepotrebne, i kada jednom izgube moć razmnožavanja, njihov život se završava. Zato su se naučnici veoma iznenadili kada su otkrili da postoji još jedna vrsta sisara, osim čoveka, kod koje starost dočekuju i jedinke koje su odavno izgubile reproduktivnu moć – kitovi orke. Ženke koje uđu u ovo zrelo doba su specifične.

Kod orki je primećeno da ženke ulaze u menopauzu. Ženke morskih sisara pokazuju izuzetnu solidarnost u jatu. One pomažu jedna drugoj prilikom porođaja i podizanja mladih. Kod njih ne postoje samo majke, već i tetke i bake. I baš te bake su predmet interesovanja morskih biologa. Priroda je ovde napravila presedan, kao i kod ljudske vrste. Kod orki bake igraju veliku ulogu u vaspitavanju mladih i uopšte, u opstanku jata. One su mudri i iskusni stožeri porodice.

Postavlja se pitanje da li ovu pojavu možemo zahvaliti prirodi ili je ona posledica inteligencije pojedinih vrsta, koje su našle načina da opstanu mimo zakona? Činjenica da su žene nakon ulaska u menopauzu vrlo podložne bolestima poput osteoporoze, arterioskleroze, povišenog krvnog pritiska ili dijabetesa govori u prilog ovoj drugoj pretpostavci. Međutim, iako žene opstaju i žive dugo nakon trenutka kada više nisu u stanju da rađaju, to ne znači da su nebitne i nepotrebne. Baš kao kod orki, i kod ljudi tetke, strine, bake igraju veliku socijalnu ulogu. Mudre starice su tokom istorije bile u samom centru društvenih grupa, kao savetodavke, vidarke i čuvarke predanja.

zrelo doba nas uči da cenimo život

Menopauza je zrelo doba

Kod žena se prilikom ulaska u menopauzu dešavaju veoma očigledne, i često neprijatne promene: lupanje srca, valunzi, nesanica, pojačano znojenje… Osim fizičkih, česte su i psihičke manifestacije: nervoza, bezvoljnost, osećaj pada mentalnih i radnih sposobnosti, zaboravnost… Sve te promene mogu kod žene uticati na gubitak samopouzdanja. To je vreme kada preispitujemo sopstveni život pa možemo lako prevideti njegov smisao. Čini nam se da sve što smo do tad postigli nije toliko bitno ni vredno.

Svaka žena mora da se pozabavi simptomima i osećanjima koji se javljaju tokom menopauze. Pre svega, potrebno je da ovaj prelaz u novu fazu života shvati kao normalnu fiziološku pojavu. Ovo je faza kada u prvi plan treba da isplivaju njeno životno iskustvo i mudrost, umesto žala za nekim davno prošlim vremenima, zategnutom kožom lica i devojačkom figurom. Redovni lekarski pregledi su obavezni, naročito ginekološki, kardiološki i endokrinološki, kao i kontrola gustine kostiju. Bavljenje sportom, posebno vežbe snage, sprečiće će ili usporiti osteoporozu. Pored svega ovoga, tu je i pomoć iz prirode: bela imela, matičnjak, hajdučka trava, neven i valerijana pomoći će u smanjivanju simptoma kao što su preosetljivost nervnog sistema, nervoza, lupanje srca, nesanica, pojačano znojenje, razdražljivost, nalet toplote. Baš te biljke deo su formule preparata Femisan B. Još jedno rešenje su fitoestrogenske biljke: cimicifuga, divlji jam i konopljika deo su Femisana Gold koji pomaže da što duže zadržimo zaštitno dejstvo hormona.

Budimo mudre, zdrave i dugovečne kao prelepe orke, i prenesimo tu mudrost i iskustvo na svoje kćeri i unuke.

menopauza, femisan