Ako bi bilo potrebno izdvojiti jedan hemijski element koji je predmet najvećeg obožavanja, ali i sukoba diljem naše planete, od pamtiveka pa do današnjeg dana, onda je to sigurno zlato. Njegov sjaj podseća na zvezde, upravo zato što je nekada davno i nastalo od zvezda, zapravo od sudara neutronskih zvezda – zvezdanih ostataka, a njegov prah koji je kružio Solarnim sistemom, „pokupila“ je naša, tada užarena, planeta. To je metal koji se najlakše kuje, a kako nije podložan oksidaciji i koroziji, dobio je titulu plemenitog. Zbog toga je oduvek imao oko sebe auru nečeg posebnog i vanzemaljskog. Tokom istorije brojni alhemičari neuspešno su pokušavali da naprave zlato koje bi im omogućilo zdravlje, večni život i mudrost. Zlatni nakit bio je na ceni otkako je čovek počeo da topi metal, a smatra se da je najstariji, datiran oko 4600. godine p.n.e. pronađen u grobnici u Varni koja pripada Podunavskoj civilizaciji koja je nama bolje poznata kao Vinčanska. Danas znamo da nakit od ovog plemenitog metala ima posebna svojstva, neka od njih i zdravstvena, ali i da možemo i da ga primenimo direktno na kožu. Zlato u kozmetici podmlađuje, leči i daje blistavost tenu.

Osim što se smatra da zlatni nakit donosi sreću, bogatstvo i izobilje, postoje indicije da posebno blagotvorno deluje na solarni pleksus, splet nerava koji se nalazi u gornjem abdomenu ispred aorte, a koji je deo simpatetičkog nervnog sistema i igra važnu ulogu u funkcionisanju želuca, bubrega i nadbubrežnih žlezda. Smatra se da zlato ima moć da čuva i povećava energiju osobe koja ga nosi i da regeneriše, a posebno je korisno osobama koje pate od anksioznosti i napada panike. Svojim termoregulativnim svojstvima zlato nam pomaže da izbalansiramo telesnu temperaturu, a osim što opušta, podstiče cirkulaciju krvi i ubrzava isceljenje. U alternativnoj medicini koristi se i kao antikancerogeni element, a njegova protivupalna dejstva pomažu kod niza poremećaja, ukljućujući i reumatoidni artritis.

ŠTA KAŽE NAUKA?

Po mnogim naučnim istraživanjima, zlato zaista ima protivupalna svojstva, zapravo koloidalno zlato koje se primenjuje putem injekcije predstavlja zvaničnu terapiju kod reumatoidnog artritisa, a uspešno se primenjuje oralno kod psorijatičnog artritisa. Zlato ima najbolji efekat u ranim fazama artritisa, ali i kasnije, kada se razvije bolno oticanje zglobova. Ipak, ova primena mora biti krajnje stručna i kontrolisana, zbog mogućih sporednih efekata.

Plemeniti metali poput zlata i srebra imaju dokazana ne samo antioksidantna svojstva, već i antimikrobna i citotoksična, posebno kad se zlato udruži s kvercetinom. Štiteći nas od negativnog dejstva slobodnih radikala, zlato ima moć da nam ojača imunitet i zaštiti i od najtežih oboljenja. Nanočestice zlata danas sve više nalaze svoje mesto u modernoj medicini, ne samo kao preventiva, već i u procesu oporavka.

Starija žena stavlja masku od zlata

ZAŠTO SE KORISTI ZLATO U KOZMETICI?

Sva ova svojstva zlata posebno su blagotvorna kada je u pitanju naš najveći organ – koža. Zahvaljujući antimikrobnom, antioksidantnom i antikancerogenom dejstvu, zlato ima visoko zaceljujuća svojstva. Nakon primene na rane, primećeno je da ono ubržava zarastanje, jačajući tkivo i pospešujući razvoj ćelija vaskularnog endotela. Upravo zbog takvih svojstava, zlato je našlo posebnu primenu u dermatologiji i kozmetici.

Da vidimo, kako sve zlato deluje na našu kožu?

  • Stimulišući rad ćelija, ali i nervnih završetaka i kapilara, joni iz zlata pospešuju cirkulaciju, ubrzavaju metabolizam kože i izbacivanje štetnih materija. Podstičući rad bazalnih ćelija, zlato doprinosi ublažavanju bora i fleka.
  • Kako UV zračenje upravo uništava bazalne ćelije i izaziva njihov abnormalni razvoj i kancerogenost, zlato u kozmetici je ne samo korisno u smislu otklanjanja znaka fotostarenja, već i sprečavanja razvoja melanoma.
  • Poboljšavajući metabolizam kože i normalizujući rad bazalnih ćelija, zlato u kozmetici sprečava isušivanje kože, pa samim tim i znake starenja.
  • Upravo zato što pospešuje zarastanje rana, zlato ima moć i da utiče na bržu gradnju kolagena i usporavanje njegovog propadanja. Danas znamo da već od 25. godine života počinjemo da gubimo kolagen, a da se njegovo propadanje posebno ubrzava nakon ulaska u menopauzu. Tim pre je zlato još dragocenije u našem „zlatnom dobu“. Pospešujući obnavljanje kolagena i elastina zlato doprinosi elastičnosti i mladolikosti kože.
  • Antiinflamatorna svojstva zlata posebno su važna za kožu, jer, kako i sami znamo, niz poremećaja kože upravo se zasniva na upalama, poput psorijaze, ekcema ili akni. Zlato u kozmetici tako može doprineti i smanjenju alergija.
  • Upravo kod akni, koje izaziva bakterija, posebno do izražaja dolaze antimikrobna svojstva ovog dragocenog metala. Studijski je dokazano da tretman pomoću nanočestica zlata smanjuje upalu lezija za čak 61%.
  • Samim tim što nam pomaže da se izborimo sa neestetskim znacima fotostarenja, ono doprinosi posvetljivanju tena, a zlato u kozmetici dodatno bukvalno dodaje blistavost kada se sitne čestice ovog plemenitog metala zadrže na površini naše kože i reflektuju svetlost.

Kada sve sumiramo, zlato u kozmetici je dragoceni sastojak koji doprinosi gradnji kolagena pa samim tim i elastičnosti kože, pomaže da se zadrži vlažnost, pospešuje cirkulaciju i razmenu materija, ublažava bore, eliminiše fleke i ostale znake starenja.

Sad kada sve to znamo, možemo samo da se zapitamo zašto ranije nismo koristili zlato u kozmetici? Upravo s tom mišlju i stručnim znanjem, stručnjaci Herba Sveta osmislili su Botomix serum i krem. Pored najkvalitetnije hijaluronske kiseline, peptida i ekstrakata lekovitog bilja, ovaj izuzetni serum i krem sadrži i 24-karatno zlato. Dovoljna je samo jedna kap Botomix seruma ujutru na očišćenu kožu da nam pruži intenzivni tretman peptidima, pospeši gradnju kolagena i elastina i tako poboljša elastičnost, zadrži vlagu duboko u dermisu, ali i učvrsti i umiri kožu. Botomix serum i krem pogodni su za sve tipove kože, a posebne koristi od njih ima zrela koža nakon 40. godine kojoj vraća sjaj, elastičnost, vedrinu i daje baršunastu teksturu. Zato nije preterivanje ako kažemo da ovaj serum i krem zlata vredi!

Botomix serum i krem