PAČULI

(Pogostemon cablin)

Došao je trenutak da otputujemo na Šri Lanku u posetu jednoj posebnoj biljci: pačuli. Na tamilskom, jeziku jednog od naroda koji naseljava ovo čarobno ostrvo, pacculi ellai znači zeleni list. Pored magičnog Serendipa, što je stari naziv za Šri Lanku, pačuli raste slobodno širom Jugoistočne Azije, najviše u Indiji, Indoneziji, Maleziji, na Novoj Gvineji i Filipinima, na visinama preko 1000 metara nadmorske visine, a uzgaja namenski i u ostalim predelima slične, tropske klime, posebno na Madagaskaru i Karibima. Ova žbunasta biljka ne pleni posebno svojim izgledom, njen list pomalo podseća na nanu i matičnjak, što ne čudi jer pripada istoj porodici Lamiaceae, u koju spadaju još i lavanda, ruzmarin, bosiljak, origano, žalfija, majčina dušica… Sve ove rođake povezuje karakterističan i snažan miris. Pačuli je zato danas posebno cenjen u parfemskoj industriji, gde se obreo zahvaljujući komponentama svog esencijalnog ulja, pačulolu i norpačulenolu.

Kao lavanda i ruzmarin, i pačuli je ujedno privlačan nama, ljudima, a veoma odbojan insektima, pa se odavno koristi kao repelent. Od njega posebno beže termiti, zbog čega se u tropima često sadi oko kuća. A ako nas njegov miris asocira na Decu cveća, to nije slučajno. Upravo je njegovo ulje drvenasto – mošusnog mirisa na zapadu dostiglo vrhunac popularnosti tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka među pripadnicima hipi pokreta. Zato i danas, kada upalimo mirisni indijski štapić s mirisom pačulija, imamo osećaj kao da negde u pozadini čujemo „Daj nam sunca“, numeru iz poznatog mjuzika Kosa.

Pačuli ima mnogo dužu istoriju od hipi pokreta. Faraon Tutankamon sahranjen je sa skoro 50 litara ulja pačulija, a kada su trgovci iz Evrope otkrili ovu mirisnu biljku, pola kilograma plaćali su s isto toliko zlata. Pogostemon cablin, kako mu je naučno ime, zaista vredi zlata jer ima niz lekovitih svojstava koji nam mogu unaprediti fizičko i psihičko zdravlje. Jedan od razloga što su ga hipici voleli upravo je taj što već sam njegov miris opušta, oslobađa stresa i anksioznosti.

PAČULI I LEKOVITOST

Ova biljka koristi se u kineskoj tradicionalnoj medicini još od vremena dinastije Han, 200 godina pre naše ere, kod prehlada, groznice, mučnine, glavobolje i dijareje. Moderna nauka otkrila je da se lekovitost pačulija zasniva na njegovim brojnim korisnim komponentama; terpenoidima, fitosterolima, flavonoidima, organskim kiselinama, ligninima, glikozidima, pironu, aldehidima, od kojih su posebno važni pačuli alkohol, beta pačulen, pačulen epoksid, pogoston i pačipodol.

Dug je spisak dejstava pačulija: antimikrobno, antioksidantno, antiinflamatorno, analgetsko, antitumorno, antidijabetsko, antihipertenzivno, imunoregulatorno, antiulcerozno… Naučnike je posebno impresioniralo dejstvo pogostona, sekundarnog metabolita ove biljke, koji je u nizu kliničkih istraživanja pokazao izuzetna lekovita svojstva: pogoston sprečava nakupljanje masnih ćelija pa je tako odlična preventiva od ne samo gojaznosti već i dijabetesa tipa 2. On utiče na opioidne receptore što ga čini odličnim analgetikom. Ima moć da opušta zidove krvnih sudova zbog čega sprečava aterosklerozu. On štiti sluznicu organa za varenje čime sprečava nastanak čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i umanjuje simptome iritabilnog creva, snažnim antimikrobnim dejstvom sprečava infekcije i efikasno eliminiše ćelije kancera. Pogoston štiti pluća od okisdativnog stresa, a isti efekat ima i na kožu, zahvaljujući kome neutrališe posledice štetnog UV zračenja i sprečava fotostarenje. Nauka tek počinje da otkriva sva korisna svojstva sastojaka pačulija, i verovatno će nas nova otkrića sve više impresionirati. Ali kada su lekovite biljke u pitanju, ono što je sigurno je da su naši stari sve to intuitivno i znali, iako nisu bili u stanju da objasne same mehanizme delovanja.

ANTIMIKROBNO DEJSTVO

Baš kao što ima moć da rasteruje termite, pačuli tako deluje i na mikrobe. Do sada je u laboratorijama potvrđeno snažno antibakterijsko dejstvo ove biljke kod sojeva Helicobacter pylori, čime se objašnjava njen gastroprotektivni efekat, kao i kod sojeva Acenitobacter baumanii, Aeromonas veronii, Candida albicans, Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteric, Staphyllococcus aureus, Vibrio harveyi i Moraxella catarrhalis. Dejstvo protiv poslednja dva soja čini je odličnim lekom kod infekcija srednjeg uha. Nedavna istraživanja su dokazala da pogoston može sprečiti gubitak sluha usled infekcija ovim mikrobima. Pačuli snažno deluje i protiv gljivice kandide, i posebno je koristan kod vulvovaginalne kandidijaze. Takođe ispoljava jako antivirusno dejstvo i delotvoran je kod virusa gripa.

Samim tim što neutrališu štetne bakterije koje izazivaju upalne procese, komponente ove lekovite biljke deluju antiinflamatorno: sprečavaju i ublažavaju crvenilo, oticanje, upale i bol kako na unutrašnjim organima, tako i spolja, na koži.

PAČULI I KOŽA

Esencijalno ulje pačulija u koncentraciji od 12% efikasno eliminiše infekcije kože i pomaže kod rana, oderotina, čireva i dekubitisa. Vrlo je efikasno i kod uboda i ujeda insekata. Svojim protivupalnim dejstvom ova biljka smiruje kožu, podstiče zarastanje i umanjuje osećaj bola.

Antibakterijsko dejstvo pačulija dolazi do izražaja kod još jednog mikroba koji izaziva veoma neprijatan poremećaj kože: Propionibacterium acnes. Udruženom borbom protiv bakterija i upala, pačuli ne samo da u korenu saseca akne, već automatski umiruje kožu, doprinosi smanjenju otoka, crvenila i bola i podstiče zarastanje i zatvaranje pora. Kada se sva ova svojstva udruže s njegovom sposobnošću da spreči foto starenje i osnaži imunitet kože, jasno je zašto je pačuli dragoceni sastojak kozmetike za negu lica i tela. Zato je i deo Devi kozmetike. U Clear Skin gelu, pored niza ostalih dragocenih sastojaka, i pačuli doprinosi regulaciji sebuma, smanjenju pora, sprečavanju pojave akni ili njihovom lečenju, ali i sveukupnom jačanju imuniteta kože.

Uz savršen ten i čistu kožu, pačuli nam daje i smiren um, dobru koncentraciju i optimizam, što su samo neki od razloga da ga pustimo u svoj život i uživamo u njegovim blagodetima.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Clear skin gel
Pačuli, žbunasta biljka koja podseća na matičnjak
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro