Koliko god da smo često u situaciji da razgovaramo s drugim ljudima, osoba s kojom ćemo voditi najveće debate smo ipak mi sami. Tokom dana kroz glavu nam automatski prolazi na hiljade misli, tako spontano da nismo ni svesni u kojoj meri nam kroje sudbinu. Naše misli, odnosno način kako ih formulišemo, mogu veoma uticati na naša dela. Često prilično negativno. Zato je važno da shvatimo moć reči i da pazimo kako formulišemo svoje ciljeve.

ZABORAVITE NA REČ „MORAM“

Naučnici stenfordskog univerziteta sproveli su eksperiment kojim su dokazali da je veoma bitno koje reči biramo za svoje ciljeve i planove jer one mogu značajno uticati na konačni ishod. Pre svega, potrebno je izbaciti iz upotrebe reč ‘moram’ i zameniti je sa ‘želim’. Probajte sebi da kažete ‘Moram da skinem pet kilograma’ i ‘Želim da skinem 5 kilograma’, i odmah ćete shvatiti razliku. Ili, još bolje, ‘Moram da vežbam’ i ‘Želim da vežbam’. Reč ‘želim’ je u stanju da nam preokrene svest i raspoloženje, ali i stvori utisak da imamo kontrolu nad sopstvenim životom i okolnostima.

rešenost

Kada, umesto ’moram’, kažemo ’želim’ ili ’hoću’, postajemo svesni da je to što radimo, ma koliko neprijatno bilo, ipak naš lični izbor, a ne posledica pritiska koji dolazi sa strane. Sam cilj nam deluje dostižniji i izvodljiviji što nam automatski povećava volju da se latimo zadatka.

Još jedna reč koju, po njima, treba izbaciti iz upotrebe je ’ali’, koja u našoj psihi stvara konfliktnu situaciju čak i kada ona ne postoji. Izjava ’Želim da se zdravo hranim ali nemam vremena’ nam automatski postavlja ultimatum da zbog nedostatka vremena nema načina da sprovedemo želju u delo. Zbunjeni smo i mi i naš mozak koji treba da nađe načina da odreaguje na dva suprotstavljena dela rečenice. Za razliku od nje, izjava ’Želim da se zdravo hranim i nemam vremena’, ma koliko čudno zvučala, ostavlja nam mogućnost da nađemo vremena ili načina da se zdravo hranimo, da se reorganizujemo i više posvetimo rešavanju problema.

Moć reči nas menja

Ove dve naizgled sićušne izmene mogu nam pomoći ne samo da preuzmemo kontrolu nad sopstvenim životom, već i da nas drugi sagledaju u dosta pozitivnijem svetlu. Osoba koja shvata da je odgovorna za sopstvene postupke i ima kontrolu nad njima zrači samopouzdanjem koje je automatski stavlja na društveni pijedestal.

moć volje

Pokušajte, makar danas, da preformulišete svoje planove. Evo nekoliko predloga:

  • Želim da jedem više voća i povrća.
  • Želim da ujutru pojedem zdrav doručak.
  • Želim da se nakon posla najmanje sat vremena bavim sportom ili šetam.
  • Želim da za svaku nezdravu namirnicu nađem zdravu alternativu.
  • Želim da dođem do zdrave kilaže na zdrav način.

Ili:

  • Imam višak kilograma i naći ću zdrav način da ga se rešim.
  • Imam dosta obaveza i nameravam da svejedno sebi spremim zdrav obrok.
  • Danas imam dosta posla i svakako ću otići do teretane predveče.

Inače, studije su dokazale da nam je lakše da ostvarimo planove ako ih zapišemo. Bez obzira kakve okolnosti bile, naš uspeh ipak zavisi samo od nas i našeg truda. Nije na odmet da ponekad upotrebimo male trikove kako bismo sebi olakšali put. Uz moć reči, do uspeha nas može dovesti i Equigal. To je potpuno prirodni preparat na biljnoj bazi koji nam može pomoći da smanjimo osećaj gladi, izbacimo višak vode iz organizma, pokrenemo lenja creva, ubrzamo metabolizam i rešimo se viška kilograma. Da, sve to želim! I nema ’ali’.

Equigal kapi