Da li vam je šnicla i krompir omiljena hrana? A da li ste svesni koliku štetu činite svom organizmu kada pojedete takav obrok? Jedna vrsta hrane vari se duže od druge, i pomoću različitih enzima. Neke se bolje vare u kiselom okruženju, a neke u alkalnom. Pogrešno kombinovanje namirnica dovodi ne samo do lošeg varenja i slabe iskoristljivosti nutrijenata, već i do toga da se osećamo umorno, teško i pospano.

KADA JESTI SVEŽE VOĆE?

Voće se najbrže vari, pa ako ga pojedemo za dezert nakon obilnog obroka, pašće nam kao kamen na želudac. Voće, dakle, treba jesti na prazan stomak, do pola sata pre obroka. Nakon voća, sledeće po brzini varenja je zeleno lisnato povrće, pa neskrobasto povrće, potom skrobasto povrće i testenina, i na kraju proteini.

Nedovoljno ili loše svarena hrana uzrok je mnogih oboljenja i gojaznosti. Najgora kombinacija hrane je protein plus skrob, jer se najteže vari i izaziva nadutost, gasove, gorušicu i pad energije, a na duže staze visok holesterol, dijabetes, oboljenja jetre

i debelog creva i višak kilograma. Proteini se najbolje vare u visoko kiseloj sredini, dok se skrob vari u visoko alkalnoj sredini. Kada se jedu u istom obroku naš digestivni sistem je zbunjen i pravi neutralnu sredinu, koja ne odgovara ni jednoj od ove dve grupe hrane. Hrana se tako nesvarena dugo zadržava u crevima, fermentiše i truli. Fermentacijom se stvaraju šećeri kojima se hrane gljivice, poput kandide, u našem digestivnom traktu i nekontrolisano se množe.

Šnicla i pomfrit na tanjiru

Nikako!

PRAVILNO KOMBINOVANJE UGLJENIH HIDRATA

Skrob je ugljeni hidrat sa niskim procentom vode, i sadrže ga najviše, na primer, hleb, krompir, grašak, soja, bundeva, leblebije, kukuruz i pasulj. Sva skrobasta hrana spada u ugljene hidrate, ali nisu svi ugljeni hidrati skrobasti. Što veći procenat vode neka hrana sadrži, to se lakše vari, i obrnuto.

Prilikom uzimanja namirnica koje sadrže više skroba, proces varenja hrane počinje već u ustima gde se luči enzim ptialin, zbog čega je treba dobro žvakati, u stomaku se stvaraju alkalni uslovi, da bi se varenje kompletiralo u crevima. Kada jedemo proteine, kao što su jaja, mlečni proizvodi, crveno meso, živina, riba, u stomaku se luči hidrohlorična kiselina i digestivni enzim pepsin, koji prave kiselu sredinu za varenje.

Za razliku od ove dve vrste hrane, neskrobasto povrće se vari podjednako dobro i u kiseloj i u baznoj sredini. Dakle, umesto da uz šniclu pojedete krompir, za prilog je bolje da izaberete nešto od sledećeg: zeleno lisnato povrće – blitva, spanać, sve vrste lisnatih salata, kupus, bok čoj, brokoli, karfiol, špargle, šargarepu, celer, luk – crni i beli, repu, tikvice, krastavac i cveklu.

Nepravilno kombinovanje namirnica tako može dovesti do prekomernog ili nedovoljnog lučenja želudačne kiseline, što ne samo da remeti varenje već stvara i osećaj gorušice i može oštetiti jednjak.

Piletina i povrće

Odličan izbor!

GLIKEMIJSKI INDEKS

Još jedan faktor o kom treba voditi računa je kojom brzinom dolazi do skoka šećera u krvi nakon što pojedemo određene namirnice. To je posebno važno za osobe koje pate od dijabetesa, insulinske rezistencije ili metaboličkog sindroma. Takođe, ukoliko smo na dijeti i želimo da smršamo, moramo znati kako da izbegnemo nagle skokove i padove šećera u krvi. Jedan od razloga što su visoko prerađene namirnice na crnoj listi, naročito one od belog brašna i rafinisanih masti, je upravo to što imaju visok glikemijski indeks, pa nakon njihovog uzimanja šećer u krvi naglo raste, ali ubrzo zatim i padne što se manifestuje pojačanim osećajem gladi.

Neke namirnice koje se vode kao zdrava hrana, na primer korenasto povrće, imaju znatno veći glikemijski indeks kada su kuvane nego presne. Zato je šargarepu mnogo bolje jesti sirovu, na primer narendanu u salati, nego kuvanu. Ako ipak kuvamo povrće, bolje je da to bude na pari, čime ćemo doprineti i zadržavanju hranljivih sastojaka. Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom (preko 50) treba uzimati u malim količinama. Tu spada i zdravo voće, poput lubenice, urmi, banana i ananasa. Pečeni krompir ima glikemijski indeks od čak 95, dok batat (slatki krompir) ima 50. Nizak glikemijski indeks (ispod 35) imaju kupus, patlidžan, tikvice, pečurke, zeleno lisnato povrće, avokado i paprika, što ih čini idealnim namirnicama za dijetu. Od žitarica su najidealnije kinoa, klice od žitarica, ili žitarice celog zrna, na primer ovas.

voćna salata

Odlično, ali ne odmah posle obroka!

IDEALNO KOMBINOVANJE NAMIRNICA

Nakon proteinskog obroka treba sačekati četri sata pre nego što pojedemo skrobasti obrok. Nakon skrobastog obroka treba sačekati tri sata pre nego što pojedemo proteinski obrok. Šećer ne treba kombinovati ni sa jednom hranom. Ako baš morate, zasladite čaj ili kafu, ali nemojte jesti ništa uz to. Tokom obroka nemojte piti hladnu vodu. Tečnost treba uneti 15 minuta pre obroka, a ako baš moramo da pijemo za vreme jela, neka to bude nešto toplo i nezašećereno (topao čaj, na primer).

Dakle, ako pravite krompiriće, servirajte ih uz salatu, pa tri sata kasnije pojedite mesni obrok. Isto važi za integralne žitarice i peciva (najbolje od celog zrna). Ako spremate meso, pored salate, možete ga jesti sa grilovanim povrćem – tikvicama i paprikom, i nakon 4 sata možete pojesti neku testeninu. Pasulj i sočivo spremajte bez mesa. Jaja ili ribu jedite sa spanaćem ili blitvom; odlična kombinacija su jaja i avokado. A voće jedite samo za užinu ili doručak.

Pravilno kombinovanje hrane nije tako komplikovano kao što se na prvi pogled čini. Pritom, možete jesti sve što volite, samo u različito vreme, a da se kilogrami ne lepe. Uz obe grupe namirnica možete koristiti masti i ulja, poboljšati ukus začinskim biljem ili sokom limuna.

Zdrav način ishrane podrazumeva i lagan poslednji obrok koji se jede najkasnije 2 sata pre spavanja. Na taj način ćemo organizmu obezbediti dobar nivo glukoze tokom noći, ali i izbeći nesanicu. Pravilno kombinovanje namirnica uveče omogućiće nam dovoljno triptofana koji podstiče sintezu melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Zato se možemo odlučiti za obrok koji se sastoji od integralnih žitarica (na primer ovsena kaša), ili salatu sa grilovanom piletinom ili lososom. Šolja toplog mleka takođe je odličan i dokazan način da podstaknemo lučenje triptofana i melatonina.

Kada znamo šta jesti odvojeno, kada i koliko voća i povrća uključiti u obrok i sa čim ih kombinovati, i toga se pridržavamo, našem organizmu omogućavamo dobro varenje, stabilan nivo insulina u krvi a naš način ishrane se odražava i u ogledalu. Ako želimo da smršamo, poboljšamo i ubrzamo varenje, sprečimo zatvor, nadimanje, zadržavanje vode i celulit, tu je još jedna pomoć iz prirode: Equigal. Ovaj preparat na bazi lekovitog bilja pomoći će nam da zakopčamo farmerke koje su nam već neko vreme bile tesne, a može se kombinovati sa svakim obrokom.

Equigal za zdravu liniju