Koliko puta ste se izgladnjivali u želji da skinete koji kilogram? Pred odlazak na more, pred svadbu, pred godišnjicu mature… I nakon dijete biste se vratili na staro pa bi se kilogrami ne samo vratili, već nalepili i novi… Kada držimo iscrpljujuće i česte, takozvane jo-jo dijete, naš organizam nije svestan da mi zapravo želimo da smršamo – on ima utisak da mu je hrana nedostupna. Tada panično aktivira odbrambeni mehanizam: pojačava osećaj gladi, skladišti masti i usporava metabolizam.

Telo pamti, ne samo ono što mu se dešava sada, već i ono što se dešavalo hiljadama generacija pre našeg postojanja. Naši preci su nekada povremeno imali dovoljno hrane, ali su prolazili i periode suša, elementarnih nepogoda, ratova i katastrofa koje su sa sobom nosile i prinudnu glad. I to je zapisano u našim genima. Zahvaljujući tom mehanizmu, ljudski rod je opstao. Međutim, danas, kada mnogi od nas imaju hrane u izobilju, a naročito kako smo preplavljeni nezdravom, visoko kaloričnom hranom, taj mehanizam preživljavanja počeo je da radi protiv nas. Gojaznost je danas prava epidemija.

izgladnjivanje

Kako loša ishrana utiče na nas?

Zbog vrste hrane koju danas konzumiramo, modifikovano nam je čulo ukusa. Industrijski prerađena hrana prepuna je aditiva i pojačivača ukusa koji štete organizmu i izazivaju zavisnost. Hrana nam je danas prepuna fruktoznog sirupa koji je jedan od najvećih krivaca što se gojimo. Ova veoma jeftina sirovina stavlja se u sve, od pića, mlečnih proizvoda, preko gotovih obroka, soseva i suhomesnatih proizvoda. Industrijska fruktoza ima opojni efekat, podiže nam raspoloženje i trenutni osećaj zadovoljstva, ali nam konstantno traži još, jer kada je ne unosimo osećamo pad energije, letargiju, nervozu…  Naučna istraživanja su pokazala da je industrijska fruktoza veoma podmukla i da se, kada je unesemo u organizam, ne obrađuje u jetri kao ostali šećeri, pa ’zbunjuje’ insulin koji na nju ne reaguje. Tako se ova vrsta šećera direktno taloži u telu kao mast.

Kada  držimo brze i iscrpljujuće dijete, u početku možemo imati utisak da smo smršali, ali to je zapravo samo posledica izgubljene tečnosti i pada mišićne mase koja je teža od sala. Taj gubitak mišića je posebno štetan za ceo organizam, naročito za kičmu kojoj su potpora. Česte varijacije u telesnoj težini mogu izazvati potpuno suprotan efekat od željenog, mogu dovesti do još većeg povećanja masnih naslaga u telu. Istraživanja pokazuju da 80% osoba koje drži ovakve dijete, nakon njih vrati još više kilograma. Takođe, žene kod kojih telesna masa često varira, sklonije su nakupljanju sala u trbušnom pojasu i oko unutrašnjih organa.

Jo-jo dijete i zdravstveni rizici

Pored toga što nam ovakve dijete neće omogućiti željeni rezultat, uništiće nam zdravlje. Iscrpljujuće jo-jo dijete povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja: srčanog i moždanog udara, iznenadne smrti, ali i depresije. One povećavaju mogućnost upalnih procesa u organizmu koji mogu izazvati razna oboljenja, uključujući i karcinom. Dugogodišnja studija koja je posmatrala 9500 osoba tokom 5 godina pokazala je da su osobe koje su imale najveće oscilacije u težini bile pod duplo većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja, a naročito žene nakon menopauze. Naučnici imaju i ideju zašto: iscrpljujuće dijete podižu nivo kortizola, hormona stresa koji utiče na krvni pritisak, nivo insulina i holesterola. Sve su to faktori rizika za srčana oboljenja i moždani udar.

jo-jo dijete uništavaju zdravlje

Pa šta je rešenje?

Pre svega, potrebna nam je dobra obaveštenost i povećanje svesti. Potrebno je da budemo svesni sledećih činjenica:

 • Brze i jo-jo dijete su štetne. Unošenjem drastično manjeg broja kalorija ispod granice baznog metabolizma lišavamo telo bitnih nutrijenata – naročito elektrolita, kalcijuma i magnezijuma koji su neophodni za funkcionisanje celog sistema.
 • S godinama se metabolizam usporava i potrebno nam je manje kalorija. Ne možete u četrdesetim jesti istu količinu i vrstu hrane kao u dvadesetim.
 • Nije sve ni u broju kalorija: 500 kalorija koje unesemo pomoću jedne zašećerene krofne prepune aditiva i 500 kalorija od jedne šarene salate sa barenim jajima različito utiču na naš organizam. Krofna će nam naglo podići nivo insulina i naglo ga spustiti, izazivajući ubrzo potom osećaj gladi. Salata sa barenim jajima će nam dati pregršt korisnih minerala i vitamina i dugo održavati sitost i nivo energije.
 • Nekretanje usporava metabolizam. Nakon fizičke aktivnosti telo nastavlja da sagoreva energiju, i izgrađuje se mišićna masa. Da bismo mršavili, potrebno je da sagorevamo više nego što unosimo, računica je prosta.
 • Mišići sagorevaju više kalorija od sala. Ako ne vežbamo a držimo dijetu, metabolizam se usporava.
 • Normalna telesna težina može varirati kilo-dva, naročito kod žena. U drugoj polovini ciklusa žene su sklone nakupljanju tečnosti u tkivu i nadutosti, pa mogu imati utisak da su se ugojile.
 • Upotreba dijetetskih preparata za mršavljenje nam neće pomoći ako se konstantno prejedamo, ne pijemo dovoljno vode, živimo neuredno i malo se krećemo. Dijetetski preparati su pomoć pri mršavljenju. Čarobni štapić ne postoji.
 • Neki ljudi imaju genetske predispozicije za gojenje. Ako imate više slučajeva gojaznosti u porodici i familiji, biće vam teže da smršate, što ne znači da ne treba da se trudite – treba samo da budete svesni te činjenice i dodatno uporni.
 • Ako imate hormonalni poremećaj, policistične jajnike, hipotireozu i slična oboljenja, biće vam teško da smršate. Zato je veoma bitno da se redovno kontrolišete i uzimate prepisanu terapiju.

riba i mahunarke

 • Prosti ugljeni hidrati – industrijski proizvodi od belog brašna i šećera, naročito fruktoznog sirupa su veoma štetni i doprinose taloženju kilograma. Neophodno je zameniti proste ugljene hidrate složenima: integralnim žitaricama, voćem i povrćem.
 • Doručak jeste najbitniji obrok. Kvalitetan doručak vam neće direktno pomoći da smršate, ali će vam održavati nivo insulina i energije i doprineti boljem zdravlju i stilu života i samim tim i zdravoj telesnoj masi.
 • Dijetalni industrijski proizvodi donose više štete nego koristi. ’Obrani’ voćni jogurt prepun je fruktoze. Prilikom procesuiranja hrane uklanja se mast, pa je neophodno da joj se nekako vrati ukus. To se radi tako što se dodaje fruktozni sirup. Jedite hranu u izvornom obliku.
 • Voda je najosnovnija životna potreba. Dehidrirano telo pati na svim nivoima, i zdrava kilaža traži dovoljnu količinu vode. Ne tečnosti, već čiste vode. Gazirani, slatki napici ne mogu biti alternativa. Naučite da volite ukus vode.

Dakle, šta je rešenje? Umesto brzih, iscrpljujućih dijeta, prigrlite zdrav način života. Biće vam teško i neobično u početku, a kada se priviknete, shvatićete da ne samo da zdravo mršavite, već se i osećate bolje, zdravije, jače, kako fizički, tako i mentalno. U tom procesu može vam pomoći i Equigal. Equigal je potpuno prirodni preparat na bazi lekovitog bilja koji je sjajna pomoć pri mršavljenju. On će pospešiti rad creva, razmenu materija, izbacivanje viška vode iz organizma, očistiti jetru i smanjiti osećaj gladi. Equigal i zdrav način života daju dugotrajne rezultate i dobro zdravlje.

Equigal