Da li ste razdražljivi kada ste gladni? Bez brige, niste jedini. Nauka je dokazala zašto se iz jagnjeta pretvaramo u vuka kada nas spopadne glad.

Koliko puta vam se desilo da sa prijateljima obilazite ulice u potrazi za idealnim restoranom, i svi su veseli osim vas? Vi biste sad već da sednete bilo gde jer je glad narasla do te mere da vam dođe da počnete da režite. Ostali vas belo gledaju i ne shvataju šta vam je.

A u vama rastu sledeći simptomi:

 • razdražljivost
 • teskoba
 • preznojavanje
 • ekstremna glad
 • drhtavica
 • umor
 • lupanje srca
 • bledilo

prazan tanjir

Kada kažete da vam je pao šećer, potpuno ste u pravu, a sada je i dokazano da u takvim situacijama gubimo sposobnost samokontrole, negativno ocenjujemo životne situacije i postajemo agresivni prema bližnjima.

Glukoza je neophodno ’gorivo’ koje nam omogućava normalno funkcionisanje. Kada dođe do hipoglikemije, ili narodskim jezikom rečeno, kada nam padne šećer, imamo neke ili sve od gore navedenih simptoma. U engleskom jeziku je čak nastala i nova kovanica: hangry – od angry (besan) i hungry (gladan).

ZAŠTO GLAD IZAZIVA RAZDRAŽLJIVOST?

Naučne studije su dokazale da nizak nivo šećera u krvi može dovesti do agresivnog ponašanja, a razlog tome je što mozak koristi glukozu u procesu samokontrole. Da ne biste pogubili sve prijatelje i zavadili se sa partnerom i članovima porodice, bolje naučite kako da sprečite ekstremnu glad. Svako od nas najbolje poznaje svoje telo, pa oslušnite i registrujte koliko često vam je potrebno ’gorivo’.

Stručnjaci za sprečavanje ekstremnog pada glukoze preporučuju sledeće metode:

 • jedite manje količine hrane na svaka 2-3 sata i ne preskačite obroke.
 • Nosite uvek sa sobom štanglicu od žita i suvog voća, jabuku, nekoliko suvih kajsija ili urmi za situacije koje mogu biti stresne a koje ne možete izbeći, na primer kada ste u autu, zaglavljeni u saobraćajnom kolapsu.
 • Jedite hranu bogatu ugljenim hidratima ali sa niskim glikemijskim indeksom: ovsene pahuljice, hleb od integralnih žitarica i semenja, jogurt ili kefir, mahunarke, jabuke, kruške, narandže, suve kajsije, orašaste plodove.
 • Koristite dobre proteine: krto meso, piletinu, ribu, bezmasni sir i jogurt, jaja, orahe…
 • Jedite hranu bogatu vlaknima: opet, prvak u toj grupi je ovas, laneno seme, mahunarke, ječam, citrusi, jagode…
 • Izbegavajte alkohol i kafu koji utiču na nagli pad šećera u krvi, kao i proste šećere koji naglo podignu pa isto tako naglo spuste nivo glukoze: slatkiše, slatke napitke, bombone, peciva od belog brašna, čokoladna mleka, industrijske sosove koji sadrže šećer…

šejk

Postoje i situacije kada sami sebe dovedemo do stadijuma ekstremne gladi – kada držimo dijetu sa željom da smršamo. Tada ceo dan izdržimo na tankoj i oskudnoj hrani, a uveče se pretvorimo u zver koja pojede sve što ima u kuhinji. Nakon toga sledi kajanje.

Osim što ekstremne dijete nisu dobre zato što nam uskraćuju bitne nutrijente, mogu nas dovesti i do gubitka samokontrole. Zato, ako želimo da smršamo, potrebno je ne da se izgladnjujemo, već da promenimo stil života koji je doveo do gojaznosti. Plan je veoma jednostavan i dokazano radi: dobri ugljeni hidrati i proteini, sveže voće i povrće, redovni obroci, dosta vode, izbegavanje proizvoda od belog brašna i šećera kao i gaziranih napitaka, više kretanja i rezultati ne mogu izostati. Ako uz to još dodamo Equigal, ubrzaćemo proces, pokrenuti rad creva, izbaciti toksine i višak vode iz tkiva, očistiti jetru, sprečiti ili ukloniti celulit i nadutost.

Zdrava, prirodna hrana i lekovito bilje iz Equigala donose balans i dobrobit kako nama, tako i našoj okolini koja neće prisustvovati našim metamorfozama iz horor filma.

Equigal smanjuje glad