Spazmolitici

Spazmolitici - prirodni opuštači

Kada nas nešto zaboli jedino o čemu razmišljamo je šta da učinimo da prestane, ali retko se zapitamo kako nastaje taj bol. Bol u stomaku izaziva spazam, ili jednostavnim jezikom rečeno, grč. Naši tubularni organi, od jednjaka do debelog creva, sastoje se od glatkih mišića koji „sprovode“ hranu ili crevni sadržaj, što je neophodno za normalni proces varenja. I reproduktivni organi, konkretno materica, sastoje se od glatkih mišića (miometrijuma), baš kao i bešika, srce, krvni i limfni sudovi… Moglo bi se reći da unutar nas postoji neka vrsta fabrike koja radi bez prestanka i bez naše svesti o tome, jer je ovo glatko mišićno tkivo pod dirigentskom palicom našeg nervnog sistema, a ne naše volje. Na primer, svoj biceps možemo svojevoljno stegnuti i posmatrati kako se oblik mišice menja, ali ne možemo uticati na grčenje ili opuštanje mišića želuca ili materice. U takvim slučajevima mogu nam pomoći spazmolitici.

jajnici i materica

Ali tu moć imaju hormoni. Na primer, adrenalin, oksitocin, serotonin, prostaglandin ili histamin mogu da dovedu do grčenja mišića unutrašnjih organa, pa kad smo pod stresom hoće da nas zaboli stomak, ili kada smo zaljubljeni osećamo „leptiriće“ u njemu. I kada dođe do nekog problema s varenjem, ili prilikom menstruacije, glatki mišići će reagovati grčenjem, i mi ćemo to doživeti kao bol. Onda se instinktivno povijemo napred, ili se sklupčamo na krevetu i privijemo nešto toplo na stomak. Dok god traje spazam osećaćemo bol, pa da bismo ga se oslobodili potrebno nam je nešto što će opustiti glatke mišiće organa.

Zašto menstruacija boli?

Tokom menstruacije, naročito njenih prvih par dana, dolazi do jakog grčenja materice. Ove pojave su sigurno svesne sve žene, jer tometrijum, taj sloj glatkih mišića ovog organa, sada aktivno „radi“ pod uticajem hormona prostaglandina, kako bi omogućio ljuštenje i izbacivanje endometrijuma, unutrašnjeg sloja materice koji se svakog meseca obnavlja. U normalnim okolnostima osetićemo blag bol ali nas on neće sprečiti da obavljamo uobičajene dnevne aktivnosti. Ali nisu sve žene te sreće – mnoge pate od dismenoreje, naročito u mlađem dobu, po proceni 50-90% njih. Dismenoreja je stručan naziv za bolne menstruacije. Bilo da se javlja sama od sebe ili je posledica nekog poremećaja, na primer endometrioze ili policističnih jajnika, dismenoreja je veoma neprijatna.

bolna menstruacija

Bol u tom slučaju može biti izuzetno jak, toliko da žena nije u stanju da se posveti obavezama, već mora da provede dan u krevetu, sklupčana i utopljena, dok će od lekara obično dobiti preporuku da popije neki nesteroidni antiinflamatorni lek, na primer ibuprofen ili diklofenak. U ekstremnim slučajevima i kod učestale dismenoreje lekari će predložiti oralnu kontracepciju.

LEKOVITO BILJE – PRIRODNI SPAZMOLITICI

Danas znamo da postoji dokazano jednostavnije rešenje, bez ikakvih neželjenih dejstava, a koje pritom može pozitivno uticati i na hormonalni balans i poboljšanje opšteg zdravlja reproduktivnog sistema. Određeno lekovito bilje ima vazorelaksantna svojstva: opušta krvne sudove čime se smanjuje napetost u njima, a samim tim i u glatkim mišićima materice. Dve najpoznatije biljke spazmolitici poznate su u našem narodu od davnina: hajdučka trava i virak. Zato se oduvek i koriste kod bolnih i obilnih menstruacija, ali su vrlo efikasne i kod hormonalnog disbalansa koji je inače najveći krivac za poremećaje reproduktivnog sistema.

lekovito bilje spazmolitici

Virak i hajdučka trava, pored ostalog bilja, ulaze u sastav prirodnog preparata koji više od dve decenije pomaže ženama kod bolnih, obilnih i neredovnih menstruacija, PMS-a, cista na jajnicima, policističnih jajnika, mioma, endometrioze i neplodnosti: Femisana A. Preparat je dostupan u obliku kapi i kapsula, lekovito bilje se u njemu nalazi u pravoj razmeri i obliku i veoma je jednostavan za upotrebu. Ali ono što moramo imati na umu je da kada progutamo ibuprofen, efekat će doći odmah i trajati neko vreme. Kod prirodnih preparata, međutim, taj efekat dolazi postepeno i traje duže, a redovnom upotrebom postiže se trajan boljitak i eliminiše sam uzrok nastanka problema. Pritom, nema nikakvih štetnih dejstava, a lekovito bilje blagotvorno deluje ne samo na naš reproduktivni sistem, već i organe za varenje, urinarni trakt, i donosi dobro raspoloženje i energiju. Ovi spazmolitici, prirodni opuštači, priznaćemo, mnogo su bolje rešenje od sintetičkih lekova.

 

Femisan A, virak i hajdučka trava

Prethodni članak
Adstringensi
Sledeći članak
Glas i menopauza
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro