Emenagogne biljke

Emenagogne biljke - Mudrost prirode

Već je odavno prošao taj 28. dan i menstruacija uveliko kasni… Sve vreme smo u iščekivanju, nervira nas to što ništa ne možemo da planiramo, vučemo gomilu uložaka svuda sa sobom, a sad se već i malo brinemo. Osim kada se nada trudnoći, ni jedna žena se ne oseća prijatno kada ciklus kasni. Zvanično, to se dešava kada je prošlo 5 nedelja bez menstruacije. Kada menstruacija kasni, mogu nam pomoći emenagogne biljke.

Šta sve utiče na menstrualni ciklus?

U našem telu hormoni se smenjuju po svom uigranom sistemu što za rezultat ima redovan ciklus, ali dešava se da ih neki događaji ili promene unutar organizma izbace iz koloseka. Za stresne situacije je poznato da mogu sprečiti ovulaciju, a samim tim i menstruaciju. Kako stres okida lučenje hormona u našem endokrinom sistemu, tako se ostale funkcije stišavaju jer se telo priprema za „borbu s ljutim neprijateljem“ zarad golog opstanka. Taj neprijatelj je nekada bio realan kod naših dalekih predaka, ali danas ovaj mehanizam, poznat i kao situacija „bori se ili beži“, radi ne samo kada nas pojuri medved već i kada smo pretrpane obavezama, stalno žurimo i jurimo i zbog svega se nerviramo.

menstrualni ciklus

Ako smo često na dijeti, ne unosimo dovoljno kalorija i ekstremno smo mršave, opet reaguje naš endokrini sistem koji utiče na smanjenje polnih hormona. I ovo je još jedan mehanizam da telo zaštiti samo sebe, jer ako vlada velika glad osnovni cilj nam je da preživimo, a ne da se razmnožavamo. Zato je za zdravu menstruaciju neophodna i zdrava kilaža. Menstruacija može izostati i kada previše naporno vežbamo pa telo ostane bez energije. Zato veliku potrošnju kalorija treba da prati i adekvatan unos kvalitetne hrane.

Ali ako je situacija suprotna, ako smo gojazne, višak masti takođe može poremetiti hormonalni balans. U slučaju da su nam, pored reproduktivnih, „zakazali“ i tiroidni hormoni, vrlo je verovatno da će nam se poremetiti i ciklus. Kod svake iznenadne promene telesne težine važno je prekontrolisati hormone. Poremećaj reproduktivnih hormona danas sve češće ima za posledicu sindrom policističnih jajnika (PCOS), čija su glavna karakteristika anovulatorni ciklusi. Kada nema redovne ovulacije, vrlo je verovatno da će kasniti i menstruacija.

putovanje utiče na menstrualni ciklus

Menstruacija može zakasniti i iz manje ozbiljnih razloga, na primer kada putujemo i menjamo klimu ili vremensku zonu, kada radimo u noćnoj smeni, a ponekad je dovoljno i da se samo prehladimo. Da bi nam ciklus bio redovan bitno je da vodimo uredan život, da ne koristimo alkohol, duvan ili droge, da dovoljno spavamo, krećemo se i zdravo se hranimo.

KOJE SU EMENAGOGNE BILJKE?

Ali tu su i naše „dobre vile“ – lekovite biljke. Određeno bilje ima posebnu moć da stimuliše početak menstruacije i postara se da ona teče kako treba. To su emenagogne biljke, u koje spadaju i najbolje prijateljice žena – virak, hajdučka trava i peršun.

listovi peršuna i virka

Ali iako emenagogne biljke stimulišu menstrualno krvarenje, one su istovremeno i adstringensi, što znači da skupljaju krvne sudove i sprečavaju obilno krvarenje. Dakle, one će se postarati da, ako menstruacija kasni, dođe na vreme, ako je suviše slaba da bude jača, ili ako je obilna, da bude slabija. Priroda je veoma mudra, što su naše pra-pra-bake odavno primetile. Danas je nauka potvrdila ovu mudrost lekovitog bilja, ali i upozorila da ih ne treba koristiti na svoju ruku. Odabir bilja i doziranje najbolje je prepustiti stručnjacima. Zato je tu Femisan A, preparat za žene zasnovan na tradiciji, ali pripremljen stručno, u savremenoj laboratoriji. Osim što će se postarati da menstruacija bude tačna kao sat, Femisan A pomaže i da ne bude bolna, da se eliminišu simptomi PMS-a, hormonalni disbalans ali i poremećaji koji ga prate, kao što su ciste, PCOS i miomi. Uz redovnu menstruaciju Femisan A donosi i zdravu i kvalitetnu ovulaciju, što je važno kada rešimo da postanemo mame. Kada se prepustimo mudrosti prirode, sve dolazi na vreme.

 

Femisan A kapi i kapsule

Prethodni članak
Glas i menopauza
Sledeći članak
Američke palačinke za bolje varenje
Select your currency
RSD Srpski dinar
EUR Euro