Kada kažemo da je koža naš najveći organ, ne mislimo samo na onu koja štiti naše telo spolja, već i sluznicu koja je važan branitelj telesnih šupljina i organa. Zapravo, telo ima 200 puta više sluznice nego kože. Ovo meko tkivo ne samo da vlaži i štiti organe i šupljine, već igra i važnu ulogu u imunitetu i učestvuje u apsorpciji nutrijenata, naročito u organima za varenje. Sluznica neprestano „hvata“ strane čestice, obavija ih svojom sluzi i izbacuje iz organizma. Sluz štiti tkivo od abrazije i povreda, a sadrži i prirodne antibiotike koji ne dozvoljavaju infekcije. Zato je vlažna sluznica automatski i zdrava, dok suvoća sluznice ne samo da izaziva neprijatan osećaj, već i niz poremećaja.

Sluznica je prisutna svuda: od nozdrva, usta, grla, ušiju i genitalija, preko organa za disanje, varenje, urinarnih i reproduktivnih organa. Jedna od esencijalnih uloga sluznice je i stvaranje novog života: sluznica materice – endometrijum svakog mesečnog ciklusa zadebljava kako bi bila spremna da prihvati oplođeno jajašce koje će se u njoj ugnezditi, a ako do oplodnje ne dođe, ljušti se i izbacuje tokom menstruacije. Sluznica vagine luči poseban sekret koji održava vlažnost, i veoma je osetljiva na hormone. Osim što vlaži vaginu, ona štiti od infekcija, omogućava normalan seksualni kontakt i pomaže spermatozoidima da lakše dopru do jajne ćelije. Estrogen i progesteron direktno utiču na množenje epitelnih ćelija u ženskom genitalnom traktu: estrogen utiče na zadebljavanje epitela dok progesteron ima suprotan efekat. Estrogen dodatno stimuliše obnovu ćelija u epitelu vagine kao i održavanje zdrave vaginalne flore koju sačinjavaju korisni laktobacili. Uigrana smena ovih hormona tako održava zdravlje genitalnog trakta žene tokom reproduktivnog perioda, a jedan od znakova da hormoni nisu u balansu može biti i suvoća sluznice.

Još jedan period, potpuno prirodan u životu žene može izazvati promene i na ovom planu: suvoća sluznice vagine je česta pojava u menopauzi, i to se može osetiti već s prvim znacima perimenopauze, od sredine četrdesetih godina. Suvoća sluznice vagine u menopauzi zove se još i vaginalna atrofija, ili genitourinarni sindrom menopauze. Ovaj problem ima oko 20% žena u perimenopauzi i oko 35% žena u postmenopauzi. Iako je ova pojava neprijatna, lako je utvrditi joj uzrok: od sredine četrdesetih godina u telu žene nivo polnih hormona drastično opada, i dok se telo prilagođava ovom novom stanju, što može potrajati i desetak godina, žena oseća niz najrazličitijih simptoma. Suvoća sluznice je samo jedan od njih, a česti su i naleti vrućine – valunzi, obilno preznojavanje, nervoza, nesanica, nervna prenadraženost, depresija, zaboravnost, promene raspoloženja, bol u zglobovima, glavobolje, lako taloženje masnih naslaga u predelu stomaka, pojačana maljavost, opadanje kose, pojava bora i fleka na koži…

SUVOĆA SLUZNICE, BOL I INFEKCIJE

Tokom perimenopauze i menopauze tkivo vagine postaje manje prokrvljeno pa samim tim luči se manje sluzi i sluznica se istanjuje. Suvoća sluznice tada često izaziva neprijatnost, bol i krvarenje tokom seksualnih odnosa. Sama učestalost seksualne aktivnosti nema uticaja na nivo vaginalne suvoće ili osećaj bola. Žene se često stide da se konsultuju s lekarom u vezi sa ovim problemom – čak 50% žena neće ovaj simptom prijaviti lekaru, a opcije koje medicina nudi su lubrikanti i vaginalne kreme s estrogenom. Zbog toga suvoća sluznice vagine čest je pratilac niskog libida i seksualnog nezadovoljstva. Ali osećaj peckanja i iritacija može biti prisutan stalno, bez obzira na seksualni odnos. I izazvati dalekosežnije posledice.

Žena pati od simptoma menopauze

Nije ni potrebno naglašavati da oštećenje sluznice usled njene suvoće, kao i narušena vaginalna flora, predstavlja direktnu pozivnicu virusima i bakterijama da se nastane i prodru u organizam. Naročito imajući u vidu da se ovde ne radi samo o suvoći vagine već i celog genitourinarnog trakta. Zato su žene u menopauzi podložnije i urinarnim infekcijama, cistitisu i infekcijama bubrega, koje se manifestuju bolom i osećajem peckanja prilikom mokrenja, učestalim noćnim mokrenjem, bolom u stomaku, a kod jače infekcije i povišenom temperaturom.

Da je naš organizam složeni mehanizam svedoči i činjenica da su žene u menopauzi pod 4-8 puta većim rizikom da podlegnu HIV-u i drugim seksualno prenosivim bolestima, upravo zbog tanke i suve vaginalne sluznice i niskog nivoa polnih hormona koji učestvuju u mehanizmu imuniteta i održavanju dobrog nivoa pH. U ovom periodu osetljiviji je i zid grlića materice, pa su neophodni redovni pregledi i obavezan PAPA test koji će efikasno pokazati promene koje mogu ukazivati i na malignitet.

PRIRODNA REŠENJA

Sada kada nam je jasno da suvoća sluznice vagine nije samo pitanje seksualnog zadovoljstva u zrelim godinama, već i najosnovnijeg zdravlja žene, važno je i da znamo kako situaciju možemo promeniti i preokrenuti u svoju korist potpuno prirodnim putem. Kompanija Herba Svet nudi više stručnih rešenja za ovaj problem, koja se mogu kombinovati i koristiti neograničeno dugo uz pravilnu upotrebu.

Pre svega, u periodu perimenopauze mogu nam od velike koristi biti fitoestrogenske biljke. Za razliku od štetnih ksenoestrogena prisutnih u zagađivačima kojima smo izloženi u kontaktu s vazduhom, zemljom, vodom, kao i hemikalijama i plastici u domaćinstvu, a koji remete hormonski balans, fitoestrogeni prisutni u biljkama pomažu nam da izbalansiramo hormone, i što je u perimenopauzi veoma bitno, da ublažimo velike oscilacije hormona koje su najviše zaslužne za jake i neprijatne simptome. Kako sada znamo da je suvoća sluznice u direktnoj sprezi sa padom hormona, ova prirodna jedinjenja iz biljaka koja su po strukturi slična estrogenu i imitiraju rad polnih hormona pomažu nam, između ostalog, i da sprečimo suvoću i povratimo zdravlje sluzokože. Najefikasniji fitoestrogeni sabrani su u Femisanu Gold – prirodnom preparatu koji uspešno ublažava širok spektar najrazličitijih simptoma menopauze, ali i deluje preventivno kod niza poremećaja kojima su žene u tom periodu posebno sklone. Femisan Gold posebno pomaže kod vaginalne suvoće: sinergetsko dejstvo biljaka uspešno doprinosi obnovi epitela sluznice, održavanju dobrog pH nivoa i vaginalne flore.

Danas znamo da je hijaluronska kiselina jedan od najbitnijih faktora za pravilnu hidrataciju kože i sluzokože. Osim što je možemo nanositi na kožu kada ima odličan antiage efekat (kao što je slučaj sa sjajnim Hijaluron serumom), hijaluron se može i piti. Oralno uzimanje hijaluronske kiseline doprinosi oporavku tkiva u celom organizmu, uključujući i kožu, sluzokožu i zglobove. Jednostavan način da to učinimo je pomoću Glutation Hijalurona, napitka koji, uz hijaluronsku kiselinu sadrži i aminokiseline, biotin i vitamin C. Ovaj izuzetni suplement mogu koristiti osobe svih životnih dobi, ali je od posebne koristi ženama u menopauzi jer, osim što doprinosi pravilnom vlaženju sluznice, ublažava nastanak bora i daje koži mladalački izgled, Glutation Hijaluron doprinosi i dobrom podmazivanju hrskavice i sprečava upalne procese zglobova kojima su žene u srednjim godinama posebno sklone.

Na suvoću sluznice vagine može se delovati i direktno. Uskoro nam iz laboratorije Herba Sveta dolaze Femisan Balance vagitorije sa hijaluronskom kiselinom i uljima kantariona, tamanu, nevena, ravensare i čajevca koji neguju epitel sluzokože, podstiču njegovu obnovu, deluju umirujuće, ali imaju i snažno antimikrobno dejstvo. Ove vagitorije mogu koristiti žene kako tokom reproduktivnog perioda tako i tokom menopauze, u slučaju vaginalne suvoće, poremećaja sekreta, kandidijaze, vaginitisa, cervicitisa ili infekcija humanim papiloma virusima.

Preparati Herba Sveta su tu da na problem deluju sa svih frontova i imaju široki dijapazon dejstava, pritom na potpuno prirodan i bezbedan način.

 

Femisan Gold i Hijaluron Glutation