PERŠUN

(Petroselinum crispum)

Peršun je verovatno jedan od najzastupljenijih začina, ne samo u našoj već i svetskoj kuhinji. Teško je zamisliti supu ili čorbu bez njegovog lista ili korena. Danas možemo kupiti različite vrste ove biljke: peršun lišćar, berlinski, korenaš ili francuski koji ima dosta gušće i kovrčave listove. Jestiv je ceo, koren je obavezan deo supa i čorbica i prepun hranljivih vlakana, njegov list spada u najpopularnije začinske biljke, ali podaci koji slede najviše se tiču njegovog semena, najlekovitijeg dela.

Peršun je veoma bogat mineralima i vitaminima: A, C, K, E, folnom kiselinom, kalijumom, bakrom, cinkom, kalcijumom, gvožđem manganom, kao i antioksidansima – flavonoidima, beta karotenom, zeaksantinom i luteinom… Pored izuzetne hranljive vrednosti ima i svojstva koja nam pomažu da regulišemo nivo šećera u krvi, poboljšamo zdravlje bubrega i mokraćnih kanala, reproduktivnih organa, kardiovaskularnog, digestivnog sistema, zadržimo dobru koštanu masu i imunitet, poboljšamo rad jetre, a čak i da se izborimo sa malignim ćelijama. Odličan je i za kožu, podmlađuje je i sprečava akne, upale i pigmentaciju.

PERŠUN, SEME ZDRAVLJA

Posebno lekovita svojstva ima seme peršuna – Petroselinum crispum, koje se oduvek koristi u narodnoj medicini. Pa da vidimo redom kakva sve svojstva ono ima::

IDEALAN ZA ŽENE

Peršun je biljka za plodnost. Jedna studija dokazala je da ova lekovita biljka povećava broj i pokretljivost spermatozoida kao i težinu testisa i prostate kod mužjaka miševa, ali još povoljnije deluje na plodnost kod žena.

Kada su žene u pitanju, možemo slobodno reći da peršun vredi imati za prijatelja: osim što će nam pročistiti organizam pa tako i podmladiti izgled, dati blistav ten i pomoći da se oslobodimo celulita, seme peršuna igra veliku ulogu u lečenju amenoreje, dismenoreje i menstrualnog bola. Peršun reguliše menstrualno krvarenje, sprečava obilna krvarenja, ali opet, u slučaju neredovnih menstruacija ima moć da je stimuliše i doprinese da postane redovna. Svojim inhibitornim delovanjem na natrijum-kalijum pumpu, tj. transport jona kroz ćelijsku membranu, peršun poboljšava balans tečnosti u organizmu i sprečava zadržavanje vode, olakšavajući tako oticanje, jedan od čestih neprijatnih predmenstrualnih simptoma. Ginekološke probleme često prate i urinarni, ali i tu peršun može da pomogne: on uspešno sprečava infekcije urinarnih puteva i bešike i proteruje bakterije.

Takođe, njegova sposobnost pospešivanja mikrocirkulacije dodatno stimuliše rad jajnika i tako doprinosi zdravoj ovulaciji i plodnosti. Mikrocirkulacija u jajnicima je preduslov za normalno funkcionisanje ovih reproduktivnih organa, a tokom različitih faza ciklusa ona se menja i prilagođava u skladu sa hormonalnim promenama, da bi se povećala tokom rasta folikula. Danas znamo da je sindrom policističnih jajnika (PCOS) povezan sa mnogim kardiovaskularnim faktorima rizika, i da je kod žena koje pate od njega primećena mikrovaskularna endotelna disfunkcija.

Tumori jajnika i cirkulacija su takođe tesno povezani, i tu opet na scenu stupa ne samo sposobnost peršuna da poboljša mirkocirkulaciju, već i snažno antitumorno dejstvo apigenina u njemu. Dokazan je uticaj apigenina na stopiranje rasta karcinoma grlića materice, endometrijuma i jajnika, između ostalog. Apigenin štiti i tiroidnu žlezdu od malignih ćelija, a svesni smo da su danas poremećaji štitaste žlezde poprimili oblike prave epidemije kod žena.

I upravo su to sve razlozi što je seme peršuna sastavni deo Femisan A kapi: ovaj potpuno prirodni preparat sadrži odabrano lekovito bilje koje pomaže kod poremećaja ženskog reproduktivnog sistema: neredovnih, oskudnih, bolnih ili obilnih ciklusa, cista, policističnih jajnika, mioma, PMS-a, menstrualnih bolova, endometrioze i neplodnosti. Seckani peršun u supu, a Femisan A kapi u pola čaše vode pre obroka, i nema problema!

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Femisan A kapi
peršun, list

Druge naše biljke: