Bližite se pedesetoj i sve češće imate osećaj da vam je grlo suvo a glas hrapav? Osećaj vas ne vara. Kako godine prolaze, nivo estrogena opada, što se osetno pojačava s početkom perimenopauze. Kod većine žena ovaj „uvod“ u menopauzu dolazi posle 45. godine života, da bi menopauza konačno nastupila oko 52. godine. Kako znamo da smo definitivno ušle u menopauzu? Po tome što nas je menstruacija zaboravila čitavih godinu dana. Pre toga ona će povremeno dolaziti, ali će se sve više proređivati, što će nam ginekolog i potvrđivati na pregledima: endometrijum (unutrašnji omotač materice) je sve tanji, a u jajnicima nema folikula.

Osim ciklusa, i niz simptoma nam nagoveštava ulazak u perimenopauzu. Najčešće su to naleti vrućine – valunzi, preznojavanje, nervoza, razdražljivost, nesanica… Ali tu su i simptomi koje ređe povezujemo s hormonalnim promenama, na primer bol u zglobovima ili „mutiranje“ glasa.

Glasne žice u menopauzi

Kad situaciju malo bolje raščlanimo, potpuno je logično: u prelaznom periodu dramatično opada nivo estrogena i progesterona, upravo onih hormona koji su nam davali ženstveni izgled ali i nežni glas. Umesto njih sada imamo više androgenih hormona, naročito testosterona. Osim što će nam produbiti i ohrapaviti glas, oni će pospešiti maljavost i taloženje sala u predelu stomaka. Tokom reproduktivnog perioda života kod žena se normalno stvaraju androgeni hormoni, na primer 25% od ukupnog testosterona nastaje jajnicima. Prestankom lučenja estrogena i progesterona u menopauzi ne prestaje lučenje testosterona, tada se čak 40% ovog hormona luči u jajnicima.

menopauza i promene glasa

Dobro znamo da muževni, duboki glas muškarci duguju upravo testosteronu. Zato i kod žena, kada krene perimenopauza, na promene hormona reaguje i grkljan. Ovaj gornji deo disajnih puteva, zajedno sa usnom, nosnom dupljom i ždrelom zadužen je za stvaranje glasa. A upravo grkljan je vrlo osetljiv na hormonalne oscilacije. To će najbolje osetiti profesionalne pevačice i žene za čiji posao je potrebno mnogo pričanja – na primer rad u nastavi.

GLAS I SUVO GRLO

Pored promene glasa, hormonalne oscilacije utiču i na promene sluzokože, pa je čest simptom menopauze suvo grlo. Osećaj suvoće na usnama, u ustima i grlu može izazvati konstantni osećaj žeđi, otežano gutanje i govor, osećaj peckanja u ustima i na jeziku. Ali to nije sve. Osim što nam vlaži sluzokožu i pomaže žvakanje i gutanje, pljuvačka ima ulogu u kontroli bakterija i zaštiti zuba. Kada njen sastav i količina počnu da se menjaju s početkom menopauze, pored svih navedenih tegoba u žvakanju, pričanju i gutanju, mogu se javiti i zadah i češća pojava karijesa.

suvo grlo

Pored učestalijih poseta zubaru, ovaj problem možemo ublažiti unosom dovoljne količine vode, izbegavanjem alkohola i kafe, žvakanjem žvaka bez šećera koje će stimulisati stvaranje pljuvačke,  zdravom hranom, prirodnim stikom za hidriranje usana… A kada je glas u pitanju, više studija je dokazalo da vežbe pevanja mogu da pomognu. Takozvana „rezonantna glasovna terapija“, što su zapravo vežbe poznate pevačima, veoma je efikasan način da „zalečimo“ glas. Osim što su ove vežbe veoma jednostavne, mogu nam pomoći i da smanjimo nervozu u menopauzi jer su meditativnog karaktera. Zapravo, pevanje glasa „om“ u jogi dosta podseća na njih. Ove vežbe možemo raditi i dok se bavimo svakodnevnim aktivnostima i kućnim obavezama, i sigurno će nam poboljšati raspoloženje. Dosta njih možemo naći na YouTube kanalu, kao što je na primer OVA. A kada nam dosadi kotrljanje jednog glasa po skali, slobodno možemo nastaviti s omiljenim pesmama.

Žene u menopauzi, dakle, mogu slobodno da kažu da ih je pesma održala – njojzi hvala!

Gde je bola, gde je jada
– Pesma blaži
Gde se klone, gde se pada
– Pesma snaži…

(Jovan Jovanović Zmaj, Pesma o pesmi)

Dok pevamo, u pola čaše vode možemo dodati 30 kapi Femisana B, još jednog prirodnog saveznika žena u menopauzi. On će otkloniti valunge, razdražljivost, nesanicu, preznojavanje, ali će i sprečiti poremećaje kojima smo u ovom periodu sklonije: osteoporozu, kardiovaskularna oboljenja, dijabetes… Pored Femisana B, tu je i Femisan Gold, preparat u kapsulama koji sadrži fitoestrogenske biljke, a koji pomaže da što duže zadržimo protektivno dejstvo hormona. Pesma i Femisan su nas održali, nazdravlje!

 

Femisan