DAMASK RUŽA

(Rosa damascena)

Potiče iz Indije i Persije gde je dobila ime gul – cvet, ali ne bilo koji, već cvet nad cvetovima. Gul je preko turskog gül doputovao i u naš jezik, mi ga znamo kao đul, đul-baštu i đuliće koji su završili i u poeziji Jove Zmaja. A persijski gul bio je ne samo lepi cvet već i simbol države, vojske, kog su ratnici nosili na svojim štitovima, i duhovnosti – Gole Mohammadi, Cvet proroka Muhameda. Po nekim navodima, nakon Drugog krstaškog rata Rober de Bri, koji je učesvovao u opsadi Damaska, poneo je 1148. godine ovu mirisnu ružu iz Sirije u Evropu, zbog čega je dobila ime damask ruža – Rosa damascena.

Još u 10. veku Avicena, čuveni persijski lekar, pravio je ulje od njenih latica destilacijom, dok je prva komercijalna destilerija u Širazu nastala početkom 17. veka. Godine 1593. sultan Murat III zapovedio je da se počne sa uzgojem ove sorte ruže za potrebe njegove palate, a kao jedno od najpodesnijih podneblja odabran je Kazanlak, danas poznatiji kao Dolina ruža u Bugarskoj. I tako, iako se ponegde pominje još iz doba Aleksandra Makedonskog, Damask ruža je svojim opojnim mirisom definitivno zapahnula Balkan sredinom 17. veka, gde je i danas poznata po imenu bugarska ruža. Ova vrsta ruže je uzgajana, nije samonikla, i cveta tokom maja i juna kada se bere i prerađuje. Da bi se dobila jedna kap ulja potrebno je 2000 latica, za bočicu od 5ml potrebno je oko 10000 cvetova. Zato je ovo dragoceno ulje skupo, ali i vredno jer poseduje moćna lekovita i negujuća svojstva.

ZAŠTO JE DAMASK RUŽA LEKOVITA?

Ova ruža, koja se na istoku dosta koristi u kulinarstvu, a i kod nas je zabasala u ratluk od ruže i slatko od ružinih latica, bogata je mineralima – kalcijumom, gvožđem, kalijumom, manganom, fosforom i cinkom, kao i masnim kiselinama, linoleinskom kiselinom, askorbinskom kiselinom – vitaminom C, tokoferolom – vitaminom E i beta karotenom. U Maroku se koristi kao začin, na Srednjem istoku i u Indiji se dodaje u meso i sosove, dok se od njenih pupoljaka kuva čaj. A kao simbol lepote, od davnina se koristila u vodi za umivanje – ružinoj vodici, zahvaljujući kojoj su dame sa istoka imale lep ten.

Otkako je počeo njen uzgoj, za damask ružu se zna da je lekovita, a moderna istraživanja koja su to potvrdila izolovala su iz nje čak 127 komponenti. Slatki miris ova ruža duguje dehidroizojononu, odnosno po njoj nazvanom damascenonu, čiji je sadržaj u ulju samo 0,1%. Veći deo ulja, 60%, sačinjavaju terpenski alkoholi – citronelol, geraniol, nerol i linaool. Lekovitosti ove ruže, pored terpena, doprinose i glikozidi, flavonoidi i antocijanini, kempferol i kvercetin. Njene fenolne komponente imaju širok dijapazon dejstava: antioksidantna, antikancerogena, antiinflamatorna, antimutagena, antidepresivna, anti-HIV, antibakterijska, antitusinska, antidijabetska…

ŠIROK SPEKTAR DEJSTVA

Osim što krasi vrtove i zanosno miriše, damask ruža nam poboljšava fizičko i mentalno zdravlje. Već i sam njen miris opušta i deluje kao snažna aromaterapija, a njen ekstrakt ima dokazano sedativno dejstvo – jedno istraživanje utvrdilo je da se ono može uporediti sa diazepamom. Ruža povećava nivo GABA (gama aminobutirične kiseline) koja se prirodno proizvodi u mozgu, deluje kao neurotransmiter, opušta i omogućava zdrav san. Kvercetin i kempferol iz damask ruže imaju dokazani analgetski efekat i pomažu smanjenju bola kod upalnih bolesti. Ekstrakt ove ruže inhibira amiloid β, za koga se smatra da je glavni uzrok Alchajmerove bolesti i izaziva atrofiju nerava, gubitak sinapsi i pamćenja. Njeni flavonoidi, geraniol i eugenol sprečavaju epileptične napade ili smanjuju dužinu i intenzitet njihovog trajanja. Damask ruža pozitivno deluje i na respiratorni sistem: ona širi bronhije, sprečava kašalj i umiruje sluznicu jednjaka.

Ako kažemo da nam je ova ruža prirasla i oku i srcu, nećemo mnogo pogrešiti. Damask ruža reguliše ritam srca, njen sastojak cijanidin-3-O-β-glukozid dokazano ima vrlo blagotvoran efekat na kardiovaskularni sistem, a odličan je sastojak preparata za lečenje bolesti oka, uključujući i konjuktivitis i degenerativna stanja, kao i u periodu oporavka nakon operacije katarakte. U ajurvedskoj medicini oduvek se koristila kod upala i infekcija oka. Izuzetno je korisna dijabetičarima jer značajno snižava nivo insulina u krvi i sprečava reaktivnu hiperglikemiju tako što smanjuje apsorpciju ugljenih hidrata u crevima. A nedavna istraživanja došla su i do iznenađujućeg zaključka da ekstrakt ove ruže ima anti-HIV dejstvo: njen kempferol i glikozidi snažno deluju protiv HIV virusa i sprečavaju zarazu.

DAMASK RUŽA PROTIV MIKROBA

I upravo je tu najdragocenije dejstvo ove ruže – sposobnost da se izbori sa veoma širokim spektrom bakterija, gljivica i virusa: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, B. subtilis, Staph. aureus, Chromobacterium violaceum, Erwinia carotovora, Aeromonas hydrophila, B. cereus, Enterobacter aerogenes, Enterococcus feacalis, Klebsiella pneumoniae, Mycobacterium smegmatis, Proteus vulgaris, Ps. aeruginosa, Ps. fluorescens, Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Yersinia enterocolitica, Candida albicans… Inhibitorni efekat po mikrobe ova ruža najverovatnije ima zahvaljujući citrenelolu, geraniolu i nerolu, kao i 2-feniletanolu.

Osim što se uspešno bori sa svim neprijateljima našeg organizma, ova ruža nam jača i imunitet. Njeni fenoli su izuzetno moćni antioksidansi čije dejstvo je jednako tokoferolu. Antimikrobnom i antioksidantnom dejstvu pridružuju se antiinflamatorno i podmlađujuće, kao neprikosnovena četiri viteza zaštitnika naše kože. Zato je damask ruža dragoceni sastojak kozmetike. Ona umiruje iritacije kože, pa je korisna kod rozacee i ekcema. Baš onako kako je ružina vodica oduvek damama davala lep ten, tako njeni antioksidansi i danas sprečavaju oštećenje ćelija, upale, crvenilo, a antibakterijska svojstva sprečavaju pojavu akni i pomažu u njihovom lečenju. Ona je korisna i kod povreda i posekotina, pospešuje zarastanje, zaceljenje opekotina i neutrališe ožiljke. Njeno ulje je prirodni zaštitni faktor od UV zračenja. Dajući doprinos sintezi kolagena i mladolikom izgledu kože, damask ruža je dragoceni deo anti-age kozmetike.

A kada se ova svojstva ove ruže udruže sa drugim dragocenim sastojicima, njihovo sinergetsko dejstvo garantovano daje ujednačen, svež, baršunasti ten. Upravo takav efekat ima i u dve kreme iz Devi kolekcije Herba Sveta: Kolagen krem usporava proces starenja kože lica, smanjuje vidljivost bora i jača imunitet kože, dok Illuminative krema dodatno posvetljuje ten i daje mu baršunasti izgled. Baš kao latica damask ruže.

Ovu biljku sadrže sledeći proizvodi:

Illuminative krema
Kolagen krem
Damask ruža, cvet